Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko dostalo varovanie od Európskej komisie. Problém vidí v umiestňovaní rómskych detí do špeciálnych škôl
Zdielať na

Slovensko dostalo varovanie od Európskej komisie. Problém vidí v umiestňovaní rómskych detí do špeciálnych škôl

BRATISLAVA / Európska komisia nám poslala varovanie pre neoprávnené umiestňovanie rómskych detí do špeciálnych škôl. Slovensko už dlhodobo čelí kritike nielen z Bruselu za to, že mnoho rómskych detí sa ocitne v špeciálnej škole zbytočne a po lepšej predškolskej príprave by pritom vedeli zvládnuť aj bežnú základnú školu a neskončili by neskôr na úrade práce. Slovensko má teraz čas do 11.decembra zaslať akčný plán opatrení.

Podľa ministerky školstva vznikal problém niekoľko desaťročí a Brusel vraj ocenil aj posledné opatrenie, teda povinné zavedenie predškolskej výchovy a Bruselu pripravujú kompletný odpočet opatrení. Podľa europoslanca Petra Polláka to nestačí a je potrebné zaviesť pre tieto deti povinnú škôlku od 3 rokov. 

"Slovensko zatiaľ dostalo len varovanie, ale beriem ho veľmi vážne. Za uplynulú dobu sme sa snažili urobiť maximum, aby sme prekonali tento problém. Ministerstvo školstva ako koordinujúci rezort sa obrátil na všetky ostatné rezorty, aby nám dali odpočet ďalších opatrení a budeme ich komunikovať naspäť do Európskej komisie," informovala ministerka Martina Lubyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy