Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Monika Beňová vníma svojich kolegov ako jeden tím za Slovensko a rada im pomôže
Zdielať na

Monika Beňová vníma svojich kolegov ako jeden tím za Slovensko a rada im pomôže

BRATISLAVA / V Ranných novinách sme ako hosťku privítali europoslankyňu a kvestorku Moniku Beňovú. Pýtali sme sa na jej funkciu kvestorky, členstvo vo výboroch ale aj na prínos nových kolegov.

V Európskom parlamente pôsobí Monika Beňová od roku 2004 a je jednou z 5 kvestorov európskeho parlamentu. 

"Kvestor je niečo ako supervízor, taký hlavný kontrolór toho všetkého, čo sa v európskom parlamente deje. Nie z pohľadu legislatívy a  legislatívneho procesu, ale najmä z pohľadu toho, ako sú dodržiavané pravidlá, ktoré platia. Máme možnosť navrhovať nové pravidlá ak tie, ktoré už jestvujú nie sú dostatočné. Máme možnosť kontrolovať, akým spôsobom poslanci využívajú finančné zdroje, ktoré dostávajú. Strážime depozitár, čo sú vlastne všetky tie krásne umelecké diela, ktoré európsky parlament od členských štátov získal do svojej zbierky. Taktiež máme na starosti všetky naše budovy, priestory, to čo sa v nich nachádza. Je  to naozaj obrovské množstvo aktivít a preto je nás asi aj 5," vysvetlila.

V rozhovore priznala, že je to skôr technická práca. Ako kvestorka má napríklad na starosti aj vedenie výboru na boj proti harašmentu, čo sú pre ňu skôr také citlivejšie veci.  Ale v porovnaní s bežnou prácou poslankyne európskeho parlamentu  to nie je až také náročné. Zhodnotila by to ako naozaj také technicky komplikované a možno na čas náročné, ale priznala, že práca vo výboroch je stále zaujímavejšia. Beňová je členkov 3 výborov - výboru pre životné prostredie a verejné zdravie, výboru pre ochranu spotrebiteľa a výboru pre ochranu práv žien.

Európsky parlament rieši aj harašment, "tak ako je v Amerike hnutie Me too, tak je Me too EP aj v európskom parlamente, tvoria ho ženy. Každý nový zamestnanec musel podpísať Code of Conduct, kódex slušného správania, ako sa správať na pracovisku ku svojim podriadeným. Nakoľko podriadení v tímoch spolu vytvárajú prácu a preto sa snažia ich chrániť pred tými poslancami a poslankyňami, ktorí nie zrovna chápu, že podriadený sa automaticky nerovná sluha, ale že je to vlastne váš kolega."  

Svoju funkciu kvestorky berie ako prestížnu funkciu a hoci Slovensko patrí k tím menším krajinám s menším počtom poslancov je to pocta. Svoj úspech pripisuje možno aj k faktu, že v európskom parlamente je už 4 volebné obdobie a pozná veľa kolegov a kolegýň. V pondelok absolvovala aj tlačovú konferenciu Eurobarometra, čo dokázali noví poslanci za prvé mesiace svojho mandátu. 

"Bude sa hovoriť o prvom polroku, ktorí mám za sebou v tomto legislatívnom období, o tom čo majú všetko za sebou tí novší poslanci v európskom parlamente, aké majú témy, čomu sa chcú venovať. Takže novinári, novinárky budú mať možnosť klásť im otázky, čo je v tom európskom parlamente pre nich to najdôležitejšou agendou."  

Spýtali sme sa aj na spoluprácu skúsených a nových členov EP.

"Ja si myslím, že dobre. Je to naozaj veľká obmena, pretože v princípe som tam zostala ja jediná z tích pôvodných poslancov, ktorí sú tam od roku 2004, keď me prví krát kandidovali. Plus teda Ivan Štefanec, ktorí je tam už o čosi dlhšie. Pre mňa je to príjemná zmena, a to najmä v tom, že títo poslanci a poslankyňa, pretože je tam s nami aj jedna kolegyňa, už pracujú v iných výboroch ako povedzme tí, ktorí tam boli doteraz. "

Monika priznala že veľmi rada a ochotne pomôže a aj pomohla svojim kolegom a berie ich ako jeden tím za Slovensko, " ktorí aj napriek tomu, že sedí za Slovensko v rôznych frakciách a môže mať rôzne pohľady a názory na rôzne témy, tak stále sme tím, ktorí reprezentuje Slovenskú republiku, preto sa snažím s kolegami a kolegyňami vždy vychádzať profesionálne a priateľsky. "

Predstavia Green deal 

Jednou z najväčších tém je New Green Deal, nová komisia pripravila veľký program, Franz Timmermans ho bude prezentovať v európskom parlamente poslankyniam a poslancom. Bude hovoriť aj o tom aké máme prijať opatrenia na to, aby sme mohli zachrániť našu planétu. Aby sme ju zachránili a zase nezničili z pohľadu sociálneho. Beňová upresnila, "aby ľudia dostali nové možnosti zamestnať sa ak zaniknú niektoré povolania, ak budeme musieť eliminovať niektoré druhy priemyslu atď. Takže bude to taká veľmi odborná téma, všetci sa na ňu veľmi tešia, pretože je to o budúcnosti našej planéty."  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy