Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda údajne zlikvidovala veliteľa elitnej jednotky Hizballáhu
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda údajne zlikvidovala veliteľa elitnej jednotky Hizballáhu

Zdroj: TASR

JERUZALEM / Izraelská armáda tvrdí, že pri nedeľnom útoku bezpilotného lietadla v južnom Libanone zlikvidovala dôstojníka elitných jednotiek libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh. Informovala o tom v nedeľu 31. marca agentúra AFP. Denník The Times of Israel (TOI) tohto dôstojníka identifikoval ako Ismáíla Alího az-Zína, ktorý bol jedným z veliteľov protitankovej raketovej jednotky Radwán.

Izraelská armáda údajne zlikvidovala veliteľa elitnej jednotky Hizballáhu

Az-Zín je Izraelom považovaný za človeka s veľkými znalosťami o protitankových strelách a za osobu zodpovednú za desiatky raketových útokov proti izraelským civilistom, komunitám a bezpečnostným zložkám. Izraelská armáda doplnila, že útok s použitím dronu sa odohral v oblasti Kunínu, odkiaľ az-Zín pôsobil. Dron pri útoku zasiahol vozidlo, v ktorom sa az-Zín nachádzal.

Po tom, čo komandá palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a ďalších palestínskych formácií vlani 7. októbra podnikli masívny útok na juh Izraela a rozpútali tým v Pásme Gazy vojnu s Izraelom, Hizballáh začal odpaľovať rakety na vojenské zariadenia pozdĺž severnej hranice Izraela, ktorého armáda podniká odvetné údery na ciele v libanonskom pohraničí.

Izraelský premiér Netanjahu podstúpil operáciu. Komplikácie objavili lekári

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podstúpi operáciu brušnej prietrže, ktorú lekári objavili pri rutinnom vyšetrení, informovala jeho kancelária. Operácia prebehne o 21.00 h miestneho času v nemocnici Hadasa v Jeruzaleme.

V čase zákroku, ktorému sa podrobí za úplnej anestézie, ho bude vo funkcii predsedu vlády zastupovať jej podpredseda a minister spravodlivosti Jariv Levin. Podľa kancelárie sa Netanjahu cíti dobre a pred zákrokom pokračuje v plánovanom programe vrátane zasadnutia vojnového kabinetu.

Netanjahu už takúto operáciu absolvoval v roku 2013. Vtedy sa k svojím premiérskym povinnostiam vrátil hneď na druhý deň od vykonania zákroku.

Hamas zatiaľ nerozhodol o vyslaní svojej delegácie na nové rokovania o prímerí

Palestínske militantné hnutie Hamas ešte nerozhodlo, či vyšle svoju delegáciu na nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov. Pre agentúru AFP to v nedeľu uviedol nemenovaný zdroj Hamasu. Rozhovory sa mali v Káhire obnoviť v nedeľu, informovala egyptská televízna stanica al-Kahíra dva dni po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil nové rokovania.

Sprostredkovatelia pritom dúfali, že prímerie medzi Izraelom a Hamasom sa im podarí vyrokovať ešte pred začiatkom ramadánu. Rokovania však uviazli v slepej uličke. Moslimský pôstny mesiac je už viac ako za polovicou. Zdroj z Hamasu pre AFP dodal, že nateraz nie je náznak ani samotné rozhodnutie o vyslaní delegácie hnutia na nové kolo rokovaní v Káhire alebo Dauhe.

Pokiaľ ide o perspektívu dosiahnutia prielomu na novom kole rozhovorov o rukojemníkoch a prímerí, zdroj z hnutia Hamas v rozhovore pre AFP netajil svoj pesimizmus. Ozrejmil, že priepasť medzi pozíciami oboch strán je príliš veľká. "Pochybujem, že v týchto rokovaniach dôjde k nejakému pokroku, pretože pozície sú od seba príliš vzdialené. (Izraelský premiér Benjamin) Netanjahu to nemyslí vážne a nemá (na tom) záujem," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ Hamasu, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy