Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela

Zdroj: TASR

GAZA / ​Izrael od októbra zaútočil na stovky cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii. USA svojimi útokmi v Sýrii a Iraku prilievajú olej do ohňa, tvrdí Hamas. ​Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy. ​Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela.

​Izrael od októbra zaútočil na stovky cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii

Od októbra 2023, keď sa začala vojna s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, Izrael zaútočil na viac ako 50 cieľov proiránskeho militantného hnutia Hizballáh v Sýrii a na asi 3 400 cieľov v Libanone. Podľa agentúry AFP o tom informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. V Sýrii Hizballáh už roky bojuje na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada a je aj spojencom palestínskej islamistickej skupiny Hamas, ktorá ovláda palestínske Pásmo Gazy. Jednotlivé útoky namierené na ciele na území Sýrie Izrael priznáva a komentuje len zriedkavo. Opakovane však avizoval, že Iránu - svojmu úhlavnému nepriateľovi, ktorý podporuje Asada, - nedovolí, aby v Sýrii rozšíril svoju vojenskú prítomnosť.

Od vypuknutia vojny medzi Hamasom a Izraelom, ktorá sa začala 7. októbra 2023, dochádza k prakticky každodenným prestrelkám aj na severe Izraela, na jeho hranici s Libanonom. Izraelská armáda tam zasahuje proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela. Podľa údajov agentúry AFP pri týchto cezhraničných útokoch v Libanone zahynulo najmenej 218 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale i najmenej 26 civilistov.

Hamas: USA svojimi útokmi v Sýrii a Iraku prilievajú olej do ohňa

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu 3. februára odsúdilo nočné útoky Spojených štátov v Sýrii a Iraku. Washington nimi podľa radikálov ešte viac zhoršuje už aj tak napätú situáciu na Blízkom východe. "Spojené štáty nesú zodpovednosť za dôsledky tejto brutálnej agresie voči Iraku a Sýrii, ktorou prilievajú olej do ohňa," uviedol Hamas vo svojom vyhlásení.

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri minulého roka po rozsiahlom teroristickom útoku Hamasu na Izrael. "Potvrdzujeme, že v regióne nebude stabilita ani mier, kým sa nezastaví sionistická (izraelská) agresia, genocída a etnické čistky voči našim ľuďom v Pásme Gazy," dodalo hnutie.

​Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy

Tisícky demonštrantov v Izraeli cez víkend vyšli do ulíc a požadovali od tamojšej vlády, aby zabezpečila prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Rodiny rukojemníkov sa zhromaždili v pobrežnej metropole Tel Aviv ešte v sobotu na protestnom zhromaždení s názvom "120 dní v podzemí". Názov poukazoval na počet dní zadržiavania vyše 130 rukojemníkov v Gaze.

Izraelské noviny Haarec citovali 15-ročnú príbuznú jedného z rukojemníkov, ktorá v prejave vyzvala: "Premiér Bibi (Benjamin) Netanjahu, prosím, priveďte ich domov za každú cenu!" Účastníci ďalšej demonštrácie v Tel Avive požadovali Netanjahuovo odstúpenie a predčasné voľby v krajine. Približne tisíc ľudí demonštrovalo aj v Jeruzaleme za prepustenie rukojemníkov a k podobným protestom došlo v mestách Haifa, Beer Ševa i pred Natanjahuovou vilou v meste Caesarea.

Novú dohodu o prepustení rukojemníkov medzi Izraelom a Hamasom sa v súčasnosti usilujú dosiahnuť Spojené štáty, Egypt a Katar. Návrh, ktorý počíta s postupným prepúšťaním rukojemníkov, návrat k dlhšiemu prímeriu a prepustenie Izraelom zadržiavaných palestínskych väzňov už údajne prijali izraelskí vyjednávači a čaká na schválenie zo strany Hamasu.

​Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela

Izraelské nálety po celom území Pásma Gazy si v noci na nedeľu 4. februára vyžiadali najmenej 92 obetí, uvádza gazské ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas. Izrael údajne útočil aj na materskú školu v meste Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom, kde sa ukrývali vysídlení obyvatelia. V posledných dňoch narastajú obavy z tohto, že izraelské pozemné sily vpadnú do tohto mesta.

OSN uvádza, že v Rafahu žilo pred vojnou približne 200-tisíc ľudí a teraz tam žije viac ako polovica všetkých obyvateľov Pásma Gazy. Státisíce vysídlených obyvateľov sa tam vydalo v snahe nájsť útočisko pred bojmi v zvyšných častiach Pásma Gazy a žijú tam v provizórnych prístreškoch a táboroch. Izraelské nálety však pokračujú aj tam.

V sobotu sa niekoľko ľudí zhromaždilo pred miestnou nemocnicou, aby sa modlili za obete po ďalších izraelských náletoch. "Deti spali a zrazu prišlo bombardovanie. Spálňa sa zrútila na moje deti. Boh si jedno z nich vzal, tri smrti unikli," povedal pre AFP jeden z obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy