Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA zaútočili na 85 cieľov v Sýrii a Iraku. Hlásia 16 obetí vrátane civilistov
Zdielať na

USA zaútočili na 85 cieľov v Sýrii a Iraku. Hlásia 16 obetí vrátane civilistov

BAGDAD / Nočné útoky Spojených štátov proti proiránskym militantným skupinám na západe Iraku si vyžiadali najmenej 16 obetí vrátane civilistov, uviedla v sobotu 3. februára iracká vláda. USA zaútočili na 85 cieľov v Sýrii a Iraku. Biely dom následne vyhlásil, že si nepraje vojnu s Iránom, ale na útok bude reagovať.

Americká armáda v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku. Pri tomto útoku zahynuli traja americkí vojaci. "Bezpečnostná situácia v Iraku aj v celom regióne sa v dôsledku týchto útokov ocitne na pokraji priepasti," uviedla iracká vláda vo svojom vyhlásení. Vláda zároveň poprela obvinenia, že dané útoky vopred koordinovali so Spojenými štátmi.

Spojené štáty počas útokov nezasiahli žiadne ciele na území Iránu, pričom obe tieto krajiny sa pravdepodobne snažia vyhnúť priamemu vojenskému konfliktu. Irán v sobotu americké útoky odsúdil s tým, že zvyšujú napätie v regióne a označil ich za strategickú chybu americkej vlády. USA majú približne 2 500 vojakov v Iraku a 900 ďalších v Sýrii v rámci medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti skupine Islamský štát. Táto džihádistická organizácia kedysi ovládala rozsiahle územia v oboch krajinách.

USA: Neprajeme si vojnu s Iránom, ale na útok budeme reagovať

Spojené štáty si neprajú vojnu s Iránom, vyhlásil Biely dom po tom, čo zaútočil na viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší útok proiránskej ozbrojenej skupiny Nudžabá na americkú základňu v Jordánsku. "Spojené štáty nechcú konflikt na Blízkom východe alebo kdekoľvek inde vo svete. Ale všetci tí, ktorí by nám chceli ublížiť by si mali uvedomiť jedno: ak ublížite Američanovi, my budeme reagovať," povedal americký prezident Joe Biden.

Biden a ďalší vrcholní americkí predstavitelia nedávno varovali, že USA budú reagovať na útok odvetou a nepôjde iba o jeden úder, ale "viacstupňovú reakciu". "Naša odveta začala dnešným dňom. Bude pokračovať v čase a na miestach, ktoré zvolíme my," uviedol Biden.

Podľa agentúry AP masívna vlna amerických útokov zasiahla viac než 85 cieľov v siedmich lokalitách, vrátane veliteľských centier, spravodajských stredísk, muničných skladov a skladov s dronmi a raketami, ako aj ďalších objektov prevádzkovaných proiránskými milíciami a iránskymi elitnými Revolučnými gardami (IRGC).

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že ciele boli "starostlivo zvolené tak, aby neprišlo k civilným obetiam a na základe jasných a nevyvrátiteľných dôkazov, že ciele boli zapojené do útokov na americký personál v regióne". Kirby nespresnil o aké dôkazy ide.
Americké útoky trvali približne 30 minút, pričom tri zasiahnuté lokality boli v Iraku a štyri v Sýrii. Pri útokoch použili viac než 125 presne riadených striel, odpálených z rôznych vojenských lietadiel, vrátane amerických strategických bombardérov dlhého doletu B-1.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy