Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Konflikt na Blízkom Východe: Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici
Zdielať na

Konflikt na Blízkom Východe: Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici

GAZA / ​Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu, tvrdí WHO. ​Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici. Izrael potvrdil smrť policajta, jeho telo zostáva v rukách militantov v Gaze. ​Izraelská armáda v noci útočila na infraštruktúru sýrskej armády.

​Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu, tvrdí WHO

Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie humanitárnej pomoci, vyhlásil v stredu 31. januára riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Michael Ryan. "Títo ľudia zomierajú od hladu a tlačia ich až na pokraj. Nie sú zapojení do konfliktu… a mali by požívať ochranu, rovnako tak aj ich zdravotnícke zariadenia," vyhlásil Ryan počas tlačovej konferencie.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) so sídlom v Haagu v piatok Izraelu nariadil, aby povolil prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ale neprikázal mu zastaviť vojenskú operáciu v tejto palestínskej enkláve. Zároveň žiadal, aby tam Izrael obmedzil straty na životoch a škody.

​Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici

Príslušníci izraelských síl prezlečení za ženy civilistky a zdravotníkov vtrhli v utorok do nemocnice na okupovanom území Západný breh Jordánu a zabili troch palestínskych militantov. Táto dramatická razia potvrdzuje, že vojnové násilie sa z Pásma Gazy rozšírilo aj do tejto ďalšej palestínskej enklávy, píše tlačová agentúra AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým vylúčil možnosť, že by stiahol armádu z Pásma Gazy a prepustil tisíce uväznených palestínskych militantov - čo sú dve hlavné podmienky hnutia Hamas pre akékoľvek prímerie. To oslabuje nádeje na ukončenie vojny, ktorá spôsobuje destabilizáciu širšieho regiónu Blízkeho východu.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelské sily spustili paľbu vo vnútri Nemocnice Ibn Sínu v meste Džanín na Západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku). Hovorca nemocnice povedal, že k prestrelke nedošlo, a naznačil tým, že išlo o presne cielené zabitie.

Izraelská armáda bez uvedenia dôkazov oznámila, že militanti využívajú nemocnicu ako úkryt. Tvrdila, že jeden z cieľov jej vojenskej akcie donášal zbrane a muníciu ostatným na plánovaný útok, údajne inšpirovaný útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý bol spúšťačom vojny v Pásme Gazy.

Záznam z bezpečnostnej kamery z nemocnice zachytáva okolo desať tajných agentov, väčšinou ozbrojených, s moslimskou šatkou na hlave, v nemocničnom oblečení alebo v bielom lekárskom plášti. Jeden niesol v jednej ruke pušku a v druhej zložený invalidný vozík.

Izrael potvrdil smrť policajta, jeho telo zostáva v rukách militantov v Gaze

Izraelská polícia potvrdila v stredu smrť izraelského policajta Rana Gviliho počas útokov palestínskych militantov na území Izraela z vlaňajšieho 7. októbra a zároveň uviedla, že jeho telo stále zostáva v rukách militantov v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Ran Gvili už nežije... bol zabitý v boji proti nepriateľovi v bitke o kibuc Alumim 7. októbra," uviedla vo vyhlásení izraelská polícia. "Jeho telo bolo unesené a je stále v rukách teroristickej organizácie," dodala. Gviliho smrťou stúpol počet mŕtvych izraelských rukojemníkov, ktorých telá zostávajú na palestínskom území, na 29, vyplýva z výpočtov AFP.

Militanti z Hamasu a ďalších extrémistických skupín podnikli vlani 7. októbra sériu koordinovaných útokov na územie Izraela blízko hraníc s Pásmom Gazy, pripomína DPA. Zabili viac než 1200 ľudí vrátane stoviek izraelských civilistov. Počas útoku uniesli militanti zhruba 250 rukojemníkov. Izrael odhaduje, že v Gaze sa stále nachádza približne 132 z nich.

​Izraelská armáda v noci útočila na infraštruktúru sýrskej armády

Izraelská armáda (IDF) v stredu uviedla, že jej bojové lietadlá v noci zaútočili na vojenskú infraštruktúru sýrskej armády v reakcii na raketový útok zo Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. IDF tvrdí, že počas uplynulej noci zaznamenali niekoľko rakiet odpálených zo Sýrie na juh Golanských výšin. "V reakcii na to stíhačky IDF v noci na stredu zasiahli vojenskú infraštruktúru sýrskeho režimu v oblasti Dará (na juhu Sýrie)," informovala armáda. Detaily o prípadných obetiach či zraneniach alebo škodách neposkytla.

Izrael dobyl Golanské výšiny v Šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ich anektoval. Medzinárodné spoločenstvo anexiu nikdy neuznalo a Golanské výšiny považuje za súčasť sýrskeho územia. IDF sa k jednotlivým útokom v Sýrii vyjadruje len zriedka, no viackrát zopakovala, že nedovolí Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby rozšíril svoju prítomnosť v regióne.

Izrael podnikol od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 stovky náletov. Ich cieľom boli najmä sily podporované Iránom, aj pozície sýrskej armády. Útoky zintenzívnil vlani v októbri po začiatku vojenského konfliktu s palestínskym hnutím Hamas. Napätie sa od októbra zvýšilo aj na izraelsko-libanonských hraniciach, kde takmer na dennej báze dochádza k prestrelkám medzi Izraelom a hnutím Hizballáh podporovaným Iránom. Izraelská armáda v stredu uviedla, že jej delostrelectvo ostreľovalo niekoľko lokalít v južnom Libanone, viac detailov však neposkytla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy