Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Poľsko predĺžilo kontroly na hraniciach so SR. Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení
Zdielať na

Poľsko predĺžilo kontroly na hraniciach so SR. Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Poľsko predĺžilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. marca. Vyplýva to z nariadenia ministerstva vnútra zverejneného v stredu 31. januára v úradnom vestníku, informuje TASR.

Poľsko zaviedlo hraničné kontroly z dôvodu prílevu nelegálnych migrantov cez takzvanú balkánsku trasu 4. októbra minulého roku, pôvodne na desať dní. Odvtedy ich však opakovane predĺžilo, celkovo už šesťkrát. Podľa nariadenia vydaného koncom decembra mali kontroly platiť do 1. februára.

Ako pripomína špecializovaný server Prawo.pl, hraničné kontroly sa vykonávajú len pri vstupe do Poľska a podľa ministerstva vnútra "sa nezameriavajú na turistický ruch". Cestujúci však musia mať pri sebe cestovné doklady – občiansky preukaz alebo pas. Kontroly sa vykonávajú náhodne.

Hranicu je možné prekročiť na 17 cestných priechodoch, troch železničných priechodoch a dvoch priechodoch pre peších.

Len za predchádzajúci deň pohraničná stráž podľa svojho stredajšieho príspevku na sociálnej sieti X skontrolovala približne 4 500 ľudí a 2 200 vozidiel. Celkovo od zavedenia dočasných obmedzení na hraniciach so Slovenskom skontrolovala 1,42 milióna osôb a 622-tisíc áut.ň

Stabilné kontroly na česko-slovenských hraniciach sa končia, budú len náhodné

Režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení. Aktuálna podoba kontrol sa končí, odteraz budú už len náhodné. V stredu 31. januára o tom rozhodla česká vláda. Minister vnútra Vít Rakušan argumentoval nízkym počtom zadržaných a tiež vysokými nákladmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Kontroly v tejto podobe sa končia, avšak budú pokračovať náhodné kontroly," povedal po rokovaní českej vlády jej predseda Petr Fiala. Opatrenie sa tak skončí 2. februára.

O možnosti, aby sa kontroly ďalej nepredlžovali, hovoril v Českom rozhlase pred začiatkom rokovania aj minister vnútra. Avizoval, že okrem nízkeho počtu zadržaných nelegálnych migrantov bude pred ministrami argumentovať aj vysokými nákladmi na toto opatrenie. Len za január to podľa neho bolo viac než 30 miliónov korún (1,2 milióna eur).

Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška je na jednej zmene aktuálne nasadených 88 policajtov a k dispozícii je ďalších 21 príslušníkov Colnej správy. Zo začiatku na jednej zmene slúžilo viac než 140 policajtov. Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom vlani 4. októbra pôvodne na desať dní. Podľa Fialu išlo o reakciu na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Kontroly potom štyrikrát predĺžila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy