Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
VIDEO: Žiaci a študenti dostali polročné vysvedčenia
Zdielať na

VIDEO: Žiaci a študenti dostali polročné vysvedčenia

BRATISLAVA / Žiaci základných a stredných škôl dnes dostali hodnotenia svojej polročnej práce v škole. Rozdali sa polročné vysvedčenia - niekde stále na papieri, inde iba elektronicky. Žiaci však nemali deň voľna, pretože ho Ministerstvo školstva SR zrušilo. Diskusiu však stále vyvolávajú platy učiteľov.

Vysvedčenie dostalo vyše 720-tisíc žiakov. Deň voľna si ale užiť nemohli. "Pýtajú sa ma na to, ale polročné prázdniny nie sú niečo, čo je teraz téma," uviedol minister školstva Tomáš Drucker. Naopak problémy ako nedostatok učiteľov či ich nízke platy dlhodobo rezonujú. Učitelia chýbajú po celom Slovensku, no najviac v Bratislave.

Učitelia majú na Slovensku rovnaké tabuľkové platy, životné náklady sú ale v regiónoch rozdielne. Aj to je dôvod, prečo učiteľské povolanie v hlavnom meste nie je atraktívne. Učiteľka vysvetľuje s akými mesačnými výdavkami bojujú na západe krajiny.

Vyrovnať rozdiely by vraj mohli regionálne príspevky, ktoré by zohľadnili životné náklady v danom okrese, napríklad v Bratislave. Na spomínané rozhodnutie však zatiaľ politická vôľa nebola. V tomto roku by ale mohla nastať zmena, v rozpočte sa našlo 60 miliónov eur. "Možno od marca už budeme mať systém ako vyrovnávať tieto ekonomické rozdiely tak, aby to bolo spravodlivé pre všetkých," uviedol Drucker.

Nie je však zatiaľ jasné, ktorých učiteľov by sa príspevok týkal. O zavedení príspevku na tento rok chce ale minister ešte diskutovať.

​Žiaci základných a stredných škôl dostali v stredu 31. januára hodnotenia svojho doterajšieho snaženia. Rozdávali sa polročné vysvedčenia - niekde stále na papieri, inde len elektronicky. Ich odovzdávanie ministrom školstva sledovala Viktória Némethová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy