Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
711. deň na Ukrajine: Zelenskyj vstúpil na horúcu pôdu v Záporoží, kde pokračujú tvrdé boje
Zdielať na

711. deň na Ukrajine: Zelenskyj vstúpil na horúcu pôdu v Záporoží, kde pokračujú tvrdé boje

KYJEV / ​​Počet obetí ostreľovania Lysyčanska stúpol na najmenej 28. Zelenskyj navštívil ukrajinskú obec Robotyne na južnom fronte. Južná Kórea po návšteve Rudenka v Soule vyzvala Rusko na zodpovednosť. ​V Bielorusku podľa Londýna pôsobí do 1000 vagnerovcov, cvičia bezpečnostné zložky.

​Počet obetí ostreľovania Lysyčanska stúpol na najmenej 28

Na najmenej 28 vzrástol počet obetí ostreľovania ruskými jednotkami okupovaného východoukrajinského mesta Lysyčansk, vyplýva z nedeľňajšej (4. 2.) rannej bilancie tamojších úradov. Medzi obeťami sobotňajšieho ostreľovania je podľa nich aj jedno dieťa. Ďalších desať ľudí utrpelo zranenia. "Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali v Lysyčansku pekáreň, pod troskami sa nachádzajú civilisti," napísal v sobotu na platforme Telegram proruský líder Moskvou anektovanej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

Podľa vyjadrení okupačných úradov a ruského ministerstva zahraničných vecí bolo toto mesto ostreľované Západom dodanými zbraňami, a to raketometmi typu Himars. Ukrajina sa k útoku na Lysyčansk doposiaľ nevyjadrila, píše DPA s tým, že ruské tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

​Zelenskyj navštívil ukrajinskú obec Robotyne na južnom fronte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu navštívil vojakov v ukrajinskej obci Robotyne na južnom fronte v Záporožskej oblasti. Kyjevu sa podarilo dobyť Robotyne späť od ruskej armády vlani v auguste. Odvtedy čelí táto obec intenzívnym ruským útokom. "Záporožská oblasť. Robotyne. Umiestnenie 65. mechanizovanej brigády. Rozprával som sa s obrancami, poďakoval som a odovzdal som im štátne vyznamenania," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Na Facebooku bolo zároveň zverejnené video, na ktorom je Zelenskyj v uniforme na stretnutí s vojakmi v tmavej miestnosti, ktorá vyzerá ako pivnica, uvádza AFP. "Je mi cťou, že tu dnes môžem byť, aby som vás odmenil, pretože nesiete na svojich pleciach ťažkú a rozhodujúci misiu, v rámci ktorej musíte odraziť nepriateľa a vyhrať tak vojnu," povedal ukrajinský prezident vojakom. Opätovné dobytie Robotyne sa považuje za významný úspech v rámci ukrajinskej protiofenzívy. Snaha získať od ruskej armády stratené územia sa však odvtedy spomalila.

​V Bielorusku podľa Londýna pôsobí do 1000 vagnerovcov, cvičia bezpečnostné zložky

V Bielorusku pôsobí menej ako 1000 príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. V pravidelnom hodnotení situácie okolo ruskej invázie na Ukrajinu to v nedeľu na sociálnej sieti X uviedla britská vojenská rozviedka. Vagnerovci sa podieľajú na výcviku bieloruských vojakov a členov bezpečnostných zložiek.

Podľa britských spravodajcov nie je pravdepodobné, že by režim bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka ruských žoldnierov využíval na nejakú inú činnosť, napríklad že by ich nasadzoval pri ochrane hraníc Bieloruska alebo vnútornej bezpečnosti tejto krajiny, ktorá je blízkym spojencom Ruska. Ich prítomnosť v Bielorusku ale znamená vojenskú výhodu pre Rusko, pretože Ukrajina je kvôli nej nútená udržiavať obranné pozície a personál pri svojej severnej hranici, aby ju chránila pred možným vpádom z bieloruskej strany.

Južná Kórea po návšteve Rudenka v Soule vyzvala Rusko na zodpovednosť

Južná Kórea vyzvala v nedeľu Rusko, aby konalo zodpovedne, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí po rokovaniach o bezpečnosti v regióne, na ktorých sa v juhokórejskej metropole Soul zúčastnil námestník ruského ministerstva zahraničných vecí pre ázijsko-tichomorskú oblasť Andrej Rudenko. 

Rokovania sa podľa ministerstva odohrali ešte v piatok a ich predmetom bola vojna na Ukrajine a bilaterálne vzťahy. Námestník juhokórejského ministra zahraničných vecí Čchung Pjung-won vyjadril "pevný postoj" Soulu voči rastúcej miere vojenskej spolupráce Ruska so Sebernou Kóreou a vyzval Moskvu na "zodpovedné správanie".

Rudenko sa v Soule stretol aj s hlavným juhokórejským jadrovým vyjednávačom Kimom Gunnom, ktorý naliehal na Moskvu, aby sa prísne pridržiavala svojich povinností plynúcich z rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) - vrátane okamžitého prerušenia vojenských väzieb na Pchjongjang, ktoré ohrozujú bezpečnosť Kórejského polostrova i Európy.

K aktuálnej návšteve došlo v čase diplomatickej roztržky medzi Soulom a Moskvou ohľadne vyjadrení juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola. Ten v stredu vyhlásil, že Severná Kórea je jedinou krajinou na svete, ktorá legitimizuje preventívny útok atómovými zbraňami. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová následne kritizovala vyhlásenie juhokórejského prezidenta ako "očividne zaujaté". Južná Kórea sa v sobotu voči tomu ostro ohradila s tým, že takéto komentáre zo strany Ruska sú "bezočivé" a ignorujú realitu.

Najčítanejšie správy