Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Medveď ohrozil okrem hubára aj poľovníka. Pátranie je ale ukončené
Zdielať na

Medveď ohrozil okrem hubára aj poľovníka. Pátranie je ale ukončené

STRÁŇAVY / Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR ukončil v nedeľu popoludní pátraciu akciu po zranenom medveďovi. Mal v sobotu (30. 3.) zaútočiť na muža zo Žiliny nad obcou Stráňavy.

Medveďa našli 

Vypátrali ho vďaka psovi. Spolu so svojim pánom sa ocitli v nebezpečenstve. "Vyštartoval po mne, snažil som sa ho dostreliť, ale to sa nepodarilo, pes ho nezadržal," uviedol poľovník Štefan. Akciu ukončili, pretože sa začalo stmievať a nechceli ohroziť ostatných. Pri nakrúcaní reportáže v lese behal muž, ktorého taktiež vyľakal medveď. Na zraneného medveďa upozornil aj miestny rozhlas. 

Muži zo zásahového tímu zistili, že zviera už nekrváca a nemá teda zranenia, ktoré by ho ohrozovali na živote a obmedzovali v pohybe. Podľa nich sa teda medveď nachádza hlboko v horách a nie je nebezpečný. Hľadanie ukončili.

Muž do medveďa vystrelil trikrát

"Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca," uviedol odbor komunikácie.

Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR podľa neho vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž zranenia neutrpel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy