Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Medveďa, ktorý podľa Tarabu útočil v Liptovskom Mikuláši, odstrelili
Zdielať na

Medveďa, ktorý podľa Tarabu útočil v Liptovskom Mikuláši, odstrelili

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Medzi Závažnou Porubou a Iľanovom v utorok (26. 3.) večer zásahový tím zastrelil mladú medvedicu. Vedenie ministerstva životného prostredia tvrdí, že s istotou ide o jedinca, ktorý vyčíňal v Liptovskom Mikuláši. V meste krátko potom odvolali mimoriadnu situáciu. Strach z medveďov tam však naďalej pretrváva.

"Môžem potvrdiť, že včera večer bol zastrelený medveď. Mal 69 kíl, mal tri roky a bola to samica," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba. Aj počas včerajšej akcie bol s hliadkami v teréne najlepší dronista na Slovensku s najmodernejšou technikou. Pokyn na odstrel prišiel až po tom, ako zábery sledovaného medveďa dosiahli viac ako 80-percentnú zhodu so zábermi na medveďa z mesta. 

"Mám dobrú správu predovšetkým pre obyvateľov mesta. Dnes krízový štáb mesta odvolal mimoriadnu situáciu, ktorá tu bola od nedele, kedy medveď atakoval Liptovský Mikuláš," informoval Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša"Zásahový tím ŠOP SR dnešným dňom o 18.00 h ukončuje v predmetnom území 24-hodinové hliadkovanie. Život a pohyb v meste ako aj jeho okolí je bezpečný," vyhlásila Kristína Bocková, hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR. 

Hliadky zásahového tímu strávili v teréne 9 vyčerpávajúcich dní. Identifikácia správneho jedinca a následný odstrel bol podľa nich jediným možným riešením. "Z môjho pohľadu ten jedinec nebol nebezpečný pre ľudí, a preto bolo zbytočné ho odstreliť. On sa v tom meste ocitol nedopatrením. Smrť toho medveďa je zbytočná, lebo to nepomôže prevencii nejakých ďalších konfliktov," uviedol Erik Baláž, ochranár zo združenia My sme les.

Strach z medveďov je v Liptovskom Mikuláši naďalej veľmi citeľný. Ovplyvnil aj plánované veľké jarné upratovanie. Odpadky budú zbierať dobrovoľníci aj v okrajových častiach mesta. Do upratovania sa, tak ako po iné roky, zapájajú aj miestne školy. "Naše detičky nepôjdu na Háj, ale budú čistiť priestranstvo pod zjazdovkou a v okolí našej školy na Podbrezinách, aby sme upokojili možno aj niektorých rodičov, u ktorých ešte pretrvávajú nejaké obavy o bezpečnosť svojich detí," doplnila Eva Vondráková, riaditeľka ZŠ Janka Kráľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy