Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Konflikt na Blízkom východe:​ Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe:​ Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu

Zdroj: TASR

GAZA / ​Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu. ​Izrael a Hamas sa zatiaľ neblížia k dohode o prímerí v Gaze, tvrdí Katar. ​Izraelská armáda oznámila smrť vojaka, ktorý bol nezvestný od 7. októbra. ​Hizballáh tvrdí, že vypálil na pozície Izraela vyše 100 rakiet.

​Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu

Z cyperského prístavu Larnaka vyplávala v utorok (12. 3.) loď naložená 200 tonami humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy. Oznámila to španielska mimovládna organizácia Open Arms, ktorá plavidlo prevádzkuje, informujú agentúry AFP a AP. Ide o prvú plavbu v rámci nového humanitárneho koridoru z Cypru do Pásma Gazy, otvorenie ktorého v piatok avizovali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a cyperský prezident Nikos Christodulidis. Pôvodne mala loď vyplávať už v nedeľu, čo však museli odložiť pre bližšie nešpecifikované technické problémy. Organizácia Open Arms následne oznámila, že sa tak stane najskôr v pondelok ráno.

Plavidlo opustilo prístav v Larnake okolo 07.50 SEČ a vydalo sa do približne 400 kilometrov vzdialenej Gazy. Na jeho palube sa nachádza zhruba 200 ton potravín, pitnej vody a liekov. Izraelská strana mala možnosť skontrolovať ešte na Cypre. Podľa agentúry AP prvá plavba otestuje funkčnosť nového koridoru. Humanitárna kríza v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie ofenzívu voči militantom z Hamasu, sa v posledných týždňoch vystupňovala a civilné palestínske obyvateľstvo čelí nedostatku potravín a ďalších základných potrieb.

​Katar: Izrael a Hamas sa zatiaľ neblížia k dohode o prímerí v Gaze

Oznámil to v utorok Katar, ktorý sprostredkuje rokovania, s tým, že situácia je naďalej "veľmi zložitá". Napriek týždne trvajúcim rokovaniam, v ktorých sa angažujú sprostredkovatelia zo Spojených štátov, Kataru a Egypta, sa v pondelok začal posvätný mesiac moslimov - ramadán - bez očakávaného prímeria a výmeny väzňov. "Nie sme blízko dohody, čo znamená, že nevidíme, že by strany smerovali k jazyku, ktorý by mohol vyriešiť súčasné nezhody ohľadom implementácie dohody," uviedol hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Mádžid Ansárí na tlačovej konferencii.

Všetky strany však podľa Ansárího pokračujú v rokovaniach v záujme dosiahnutia dohody. Hovorca vyjadril nádej, že sa to podarí ešte v priebehu ramadánu. Nedokázal však odhadnúť, ako dlho dosiahnutie dohody potrvá, pričom vysvetlil, že situácia je naďalej veľmi zložitá. Katar robí všetko, čo je v jeho silách, aby obe strany nasmeroval k dohode.

Politický líder Hamasu Ismáíl Haníja v nedeľu uviedol, že jeho hnutie je otvorené rokovaniam s Izraelom. Dodal, že Hamas chce trvácne prímerie a stiahnutie izraelských vojakov z Gazy či väčší prístup k humanitárnej pomoci. Izrael však odmieta úplne stiahnutie svojich vojsk z tejto palestínskej enklávy a premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že sa bude usilovať o zničenie Hamasu aj po uzavretí prímeria.

​Izraelská armáda oznámila smrť vojaka, ktorý bol nezvestný od 7. októbra

Izraelského vojaka, o ktorom sa predpokladalo, že je v zajatí v Pásme Gazy, zabili príslušníci Hamasu pri teroristickom útoku 7. októbra 2023. Jeho telo následne odviezli na palestínske územie, informovala v utorok izraelská armáda. TASR sa odvoláva na správu agentúry AFP. Počas októbrového útoku palestínski militanti uniesli približne 250 rukojemníkov. Desiatky z nich prepustili počas týždňového prímeria v novembri. Izrael sa domnieva, že v Gaze zostáva nažive 99 rukojemníkov spolu s telami ďalších 32 ľudí.

Útok Hamasu zo 7. októbra si podľa izraelských údajov vyžiadal približne 1160 mŕtvych, väčšinou civilistov. Izraelská armáda v rámci odvetnej protiofenzívy s cieľom zničiť Hamas v Pásme Gazy zabila 31.184 ľudí, väčšinou žien, detí a mladistvých. Vyplýva to z najnovších údajov ministerstva zdravotníctva na území ovládanom hnutím Hamas.

​Hizballáh tvrdí, že vypálil na pozície Izraela vyše 100 rakiet

Libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh oznámilo, že v utorok odpálilo vyše sto rakiet na pozície izraelskej armády. Spravilo tak v reakcii na pondelkový útok Izraela na východ Libanonu, ktorý si vyžiadal jednu obeť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Hizballáh uviedol, že pri útoku použil rakety "typu Kaťuša", pričom sa zameral na dve vojenské základne Izraelu. Hnutie vo vyhlásení tiež uviedlo, že údery podniklo v reakcii na izraelské útoky proti libanonskému ľudu, obciam a mestám a predovšetkým v reakcii na najnovší útok na mesto Baalbek a zabitie človeka.

Pondelkový útok Izraela na Baalbek na severovýchode Libanonu bol v poradí druhým útokom židovského štátu v tejto oblasti od začiatku ostreľovania na izraelsko-libanonskej hranici. Mesto leží približne 100 kilometrov od izraelských hraníc.

Izrael útočil aj v utorok na severovýchod Libanonu, informovala agentúra AP. Podľa nemenovaného predstaviteľa libanonských bezpečnostných zložiek zomreli pri útoku najmenej dvaja ľudia a 20 ich utrpelo zranenia. Jeden z útokov tiež údajne poškodil sklad s potravinami. Izraelská armáda uviedla, že pri utorkovom útoku zasiahla ciele Hizballáhu, pričom útok podľa vlastných slov podnikla v reakcii na ranné raketové útoky hnutia na sever Izraelu.

Hnutie Hizballáhu je spojencom Hamasu i úhlavného nepriateľa Izraelu - Iránu. Od začiatku vojny v Pásme Gazy prichádza na izraelsko-libanonských hraniciach takmer ku každodenným prestrelkám. Útoky sa zo začiatku zameriavali predovšetkým na pohraničné regióny. Niekoľko izraelských útokov však v posledných týždňoch zasiahlo aj pozície Hizballáhu ležiace viac na sever, čo vyvolalo obavy z vypuknutia väčšieho konfliktu. 

Hizballáh opakovane uviedol, že svoje útoky zastaví, iba ak bude uzatvorené prímerie v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Gallant však nedávno povedal, že ani prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z juhu Libanonu, a to buď silou alebo diplomaciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy