Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prípad ZŠ Parchovany: Detský komisár odhalil pochybenia vo výchove žiakov na škole, v ktorej Roman spáchal samovraždu
Zdielať na

Prípad ZŠ Parchovany: Detský komisár odhalil pochybenia vo výchove žiakov na škole, v ktorej Roman spáchal samovraždu

S rodičmi nebohého Romana sa stretla aj prezidentka Zuzana Čaputová

PARCHOVANY / Podľa zistení TV JOJ nastal v prípade samovraždy žiaka 9. ročníka zo ZŠ v Parchovanoch posun, a to konkrétne po minuloročnom šetrení zo strany Úradu komisára pre deti. Ako informoval spravodajskú stanicu JOJ 24 otec nebohého Romana, v správe, ktorú obdržal od odborného poradcu komisára pre deti JUDr. Andreja Petera, sú na strane školy zistené závažné pochybenia.

Zo zistení Úradu detského komisára

JUDr. Andrej Petre: Dovoľujeme si vám poskytnúť informácie o postupe úradu vo vzťahu k riešeniu podnetu vedenom na Úrade komisára pre deti. Dňa 24. novembra 2023 realizoval komisár pre deti v zmysle zákona prostredníctvom poverených zamestnancov úradu monitoring dodržiavania práv dieťaťa na ZŠ Parchovany v súvislosti s tragickou udalosťou.

Počas monitoringu, na ktorom boli prítomní zástupcovia vedenia ZŠ Parchovany a ÚPSVaR Trebišov, boli zistené nedostatky v oblasti výchovy a vzdelávania aj katalógovej evidencie školskej dokumentácie žiakov základnej školy.

Komisár pre deti na základe zistených skutočností listom oslovil Štátnu školskú inšpekciu, aby preverila zistenia vyplývajúce z monitoringu dodržiavania práv dieťaťa a o ich výsledku komisára pre deti bezodkladne informovala.

K tragédii došlo 20. novembra 2023

Len 15-ročný Roman, žiak 9. ročníka na ZŠ Parchovany, cez prestávku po tretej hodine vyšiel na strechu školy, na ktorej zotrval takmer 50 minút. Predtým sa podľa zistení TV JOJ so spolužiakmi rozlúčil vetou "mal som vás rád". Po ceste na strechu podal ruku ešte jednému kamarátovi, ktorému taktiež povedal "mal som ťa rád".

Keď stál Roman na hrane strechy, jeho spolužiaci ho nakrúcali v triede na mobilné telefóny. Oplzlo mu nadávali aj dievčatá. Jedno z nich kričalo, aby skočil.  Na videozázname, ktorý získala stanica JOJ 24, je počuť ako na nadávanie spolužiakov Roman zareagoval opäť vetou "mám vás rád". Pre citlivosť záberov sa TV JOJ rozhodla videozáznam neodvysielať. Roman následne pred očami žiakov, učiteľov aj vlastnej mamy zo strechy skočil a zraneniam v nemocnici podľahol.

Reportér Rasťo Striško prípad podrobne sleduje

Prípad údajného šikanovania Romana na ZŠ Parchovany podrobne sleduje reportér Rasťo Striško, ktorý pre JOJ 24 pripravil už tri exkluzívne investigatívne dokumenty a pripravuje ďalší. Pre jeho zistenia bol začiatkom roku 2024 predvolaný vyšetrovateľom prípadu na výsluch.

Pre podozrenia, že polícia aj zriaďovateľ ZŠ Parchovany chcú prípad uzavrieť s tým, že chlapec spáchal samovraždu pre psychickú dekompenzáciu, začal Romanových rodičov právne zastupovať renomovaný košický trestný právnik JUDr. Milan Kuzma. V minulosti bol prokurátorom.

Oslovení špecialisti pre TV JOJ potvrdili, že šikanovanie detí na základných školách je epidémiou, ktorú väčšina škôl bagatelizuje, ututláva alebo vôbec nedokáže odhaliť, identifikovať ani riešiť. Až na výnimky nevedia tento fenomén riaditelia škôl identifikovať, a to aj napriek tomu, že od roku 2018 sa musia riadiť Smernicou o prevencii šikanovania na školách.

Roman pred samovraždou napísal list na rozlúčku

Ten nazval Posledná správa pre všetkých. Na základe analýzy tejto správy, ktorú pre JOJ 24 pripravil špecialista na psychológiu osobnosti docent Michal Čerešník, je pravdepodobné, že Roman prostredie vlastnej triedy vnímal ako ubližujúce a pravdepodobne šikanovaný bol. V liste Roman odkázal dievčatám z triedy, aby už viac nešikanovali, lebo to môže skončiť aj takto. Myslel svoje rozhodnutie spáchať samovraždu.

Zriaďovateľ odmieta odpovedať

Zriaďovateľ aj napriek žiadostiam cez infozákon reportérovi Rasťovi Striškovi odmietol viackrát odpovedať na otázky súvisiace s procesmi riešenia šikanovania na ZŠ Parchovany či s vykonanými bezpečnostnými opatreniami zo strany riaditeľa školy k ochrane života a zdravia žiakov. Okrem toho neodpovedá ani na otázky týkajúce sa pracovných vzťahov rodičov Romanových spolužiakov so školou, so zriaďovateľom a ani a to, či niekto z rodičov podozrivých agresorov zastáva členstvo v rade školy alebo v rade rodičov.

V obci Parchovany sú podľa poškodených silné vzťahy medzi domácimi. Všetci sa tam poznajú a Roman s rodičmi do miestnej komunity nezapadali. Údajne preto, lebo ich miestni vnímali ako prisťahovalcov a nie rodených Parchovčanov.

Romanov otec žiada pre tragédiu odvolanie riaditeľa z funkcie

V rámci Slovenska aj zahraničia jeho internetovú verejnú petíciu podpísalo viac než tritisíc ľudí. Za odvolanie riaditeľa ZŠ Parchovany Ivana Račkovského sa pod písomnú petíciu osobne podpísalo viac než sto obyvateľov obce Parchovany. Obe petície po právnej analýze zriaďovateľ školy, ktorým je obec Parchovany v zastúpení starostom Marianom Hazugom, odmietol akceptovať pre formálne nedostatky. Ivan Račkovský je necelé 4 mesiace od samovraždy školáka stále riaditeľom ZŠ Parchovany. Vo funkcii je už 16 rokov.

Súvisiace články