Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Protest otca, ktorý prišiel o syna. Od poslancov chce, aby začali riešiť problém šikany
Zdielať na

Protest otca, ktorý prišiel o syna. Od poslancov chce, aby začali riešiť problém šikany

BRATISLAVA / V závere minulého roka skočil zo strechy základnej školy v Parchovanoch deviatak Roman. Podľa podozrení to urobil pre šikanovanie zo strany spolužiakov a najmä dievčat. Celé mesiace žiada jeho otec spravodlivosť, odstúpenie riaditeľa školy a od politikov vyriešenie šikanovania detí na našich školách. Odborníci považujú šikanovanie za epidémiu našich škôl. Vo štvrtok (29. 2.) sa pred budovou parlamentu spustil protest, ktorý chce dosiahnuť aby šikanovanie začali vážne riešiť politici - aj zmenou zákona.

​Presne napoludnie Roman Dominik Michálik rozprestrel pri hradnom múre pred budovou Národnej rady SR  v Bratislave banner s fotografiou. "Bohužiaľ, pán riaditeľ si stále sedí na stoličke a zastáva svoju funkciu a aj ďalší pedagógovia, ktorí s tým mali niečo spoločné, tiež. Zriaďovateľ zmietol petíciu zo stola. Školská inšpekcia, ktorú som tiež oslovil, odložila riešenie na margo toho, že prebieha vyšetrovanie," priblížil Michalik.

Otec po tragédii cez svoje občianske združenie spája rodičov s rovnakým osudom. Aj tých, ktorí chcú konečne šikanovanie na slovenských školách zastaviť. V dokumentoch, ktorými stanica JOJ 24 podrobne sleduje vyšetrovanie prípadu z Parchovian, špecialisti jednoznačne označujú šikanu za chorobu slovenských škôl - veľmi často na školách ututlávanú a neriešenú. "Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že 80 percent škôl má problém so šikanou," informoval Michal Čerešník, psychológ PEVŠ. 

Preto žiada o pomoc politikov. Protest naplánoval v deň, keď poslanci nerokujú. Napriek tomu, sa pri ňom zastavilo niekoľko politikov. Najviac času pri ňom strávil bývalý parlamentný poslanec, dnes komunálny bratislavský politik Milan Vetrák. Šikanovanie na školách vníma rovnako citlivo a chce úprimne pomôcť. "Mrzí ma, že som jeden z mála. Som zvyknutý venovať sa občianskym prípadom. Robil som to, keď som bol poslanec, a robím to aj teraz, keď som komunálnym poslancom," uviedol Milan Vetrák exposlanec NR SR a komunálny politik.

Šikanovanie na školách vníma rovnako citlivo a chce úprimne pomôcť. "Musíme tomu nejakým spôsobom začať poriadne predchádzať a vytvoriť nejaký poriadny systém prevencie. Musíme tie prípady doťahovať do konca, tam musí vždy padnúť aj nejaká zodpovednosť. To sa nedá zahrať do kúta, že veď sa stalo nešťastie, tak zabudnite na to. Tam boli ľudia, ktorí boli zodpovední za to, že sa bude predchádzať šikane, ktorí mali podchytiť prípad toho chlapca, aby sa predišlo tomu nešťastnému koncu," povedal Vetrák.

Bol jeden z mála, ktorý už po tragédii v Parchovanoch žiadal kolegov v parlamente, aby NR SR vydala uznesenie týkajúce sa práve zriaďovateľa školy v Parchovanoch. "Mysleli sme si, že ten riaditeľ prevzal zodpovednosť a sám odstúpil. Keď som teraz zistil, že on tam stále je, že je stále vo funkcii a nič sa nedeje, tak budem znova s poslancami riešiť to, aby sa tá vec pohla," vysvetlil Vetrák. "Vidíme to v praxi, kde máme smernicu 36 z roku 2018, kde je definovaná tá šikana a aj možné riešenie. Je tam a nedodržiava sa, čiže pokiaľ nebudeme mať ukotvenie šikany samostatne v trestnom zákone, tú prevenciu nikdy nebudeme mať dostatočnú. To je ten hlavný problém," zhodnotil Michálik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy