Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pokračovanie tragédie v Parchovanoch: Romanov otec chce podať podnet na Štátnu školskú inšpekciu
Zdielať na

Pokračovanie tragédie v Parchovanoch: Romanov otec chce podať podnet na Štátnu školskú inšpekciu

PARCHOVANY / Vyšetrovanie prípadu 15-ročného Romana Michalíka, ktorý koncom novembra minulého roka skočil počas vyučovania zo strechy základnej školy, stále nie je ukončené. Romanov otec sa rozhodol podať podnet na Štátnu školskú inšpekciu.

V závere minulého roka vyšiel po tretej vyučovacej hodine na strechu ZŠ v Parchovanoch žiak deviateho ročníka. Podľa vedenia školy stál na budove desiatky minút. Pred očami spolužiakov, učiteľov aj mamy, následne zo strechy skočil a zabil sa. Rodičov tvrdia, že Romana dlhodobo šikanovali vlastní spolužiaci.

Keď stál 15-ročný chlapec na streche školy, práve jeho spolužiaci ho nakrúcali na mobilné telefóny. Smiali sa, vulgárne mu nadávali a kričali skoč. "Je smutné a bolestné, že tam, kde mal byť Romanko aj iné deti v bezpečí, nie sú,“ uviedol jeho otec Roman Dominik Michalík, predseda OZ Za slušný život a rodinu. 

Prípadom sa zaoberá polícia

Vyšetrovanie sa začalo 20. novembra 2023 ako trestné stíhanie pre zločin usmrtenia. 1. decembra 2023 bol zločin usmrtenia rekvalifikovaný na účasť na samovražde, pri ktorej páchateľom v tomto prípade hrozí odňatie slobody na 3 až 8 rokov.

Po dôkladnom preskúmaní vydal vyšetrovateľ 31. januára 2024 Romanovmu otcovi jeho mobilný telefón. "Požiadal som vyšetrovateľa o jeho zapečatenie, aby nevznikli pochybnosti, že sme ako rodičia zasahovali do Romankovej poslednej vôle, keďže sme boli informovaní o tom, že zanechal v mobile listy na rozlúčku,“ uviedol Michalík. Ako dodal, otvorenie telefónu a čítanie správ v ňom prebehlo za účasti redaktora TV JOJ Rastislava Striška, ktorý sa Romanovmu príbehu intenzívne venuje.

Roman zanechal listy na rozlúčku mame, otcovi, nevlastnej sestre, spolužiakom aj riaditeľovi ZŠ Parchovany.

Podnet má na stole už aj školská inšpekcia

Romanov otec má podozrenie, že zo strany školy a jej zamestnancov došlo k viacerým pochybeniam. "Zaráža ma, že sa do dnešného dňa školská inšpekcia nezaoberala postupmi na ZŠ v Parchovanoch," uviedol Michálik. Podľa neho riaditeľ situáciu bagatelizoval a zosmiešňoval. "A dnes pokojne naďalej sedí na riaditeľskej stoličke. Rozhodol som sa preto so sťažnosťou a žiadosťou o prešetrenie obrátiť na Štátnu školskú inšpekciu,“ dodal.

Deviatak Roman sa dostal cez okno protipožiarnym rebríkom až na strechu školy, na základe čoho jeho otec vychádza z toho, že škola nemala dostatočne zabezpečené okná. Škola tiež vo svojom vyhlásení k tejto tragickej udalosti uviedla, že Roman nedodržal zákaz služby konajúcej učiteľky. "Keď sa vám dieťa pokúša cez okno vyliezť na strechu, tak by ste sa mu mali predsa snažiť všemožne zabrániť v jeho konaní a následne privolať pomoc. V prípade môjho syna sa tak nestalo a učiteľka sa mu snažila podľa všetkého v jeho konaní zabrániť len slovne,“ uviedol Michálik.

Bojuje so šikanou

Romanov príbeh podľa jeho otca nie je na ZŠ Parchovany ojedinelý. "Vieme o prípadoch z minulosti, obete chcú ale z pochopiteľných dôvodoch zostať v anonymite,“ uviedol Michalík. Spolu s ďalšími rodičmi sa rozhodol aktívne bojovať proti šikane na slovenských školách. "Je zrejmé, že pre štát duševné zdravie, ako aj ochrana našich detí v škole nie je prioritou, nakoľko tento fenomén pretrváva roky a stupňuje sa ako pandémia. Šikana sa pritom podľa už medializovaných dát Centra vedecko-technický informácií SR nachádza na takmer každej štvrtej škole,“ uzavrel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy