Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko vyjadrilo Belgicku pochybnosti vo vyšetrovaní úmrtia Jozefa Chovanca
Zdielať na

Slovensko vyjadrilo Belgicku pochybnosti vo vyšetrovaní úmrtia Jozefa Chovanca

BRATISLAVA / Šesť rokov po smrti Jozefa Chovanca sa Slovensko púšťa do diplomatickej kritiky Belgicka. Minister zahraničných vecí odoslal diplomatickú nótu Belgicku. Juraj Blanár v nej zdôraznil, že Slovensko chce dosiahnuť objektívne vyšetrovanie a spravodlivosť pre rodinu zosnulého Slováka. Prehovoril aj jeden zo súdnych znalcov, ktorý postupy pri pitve zo strany Belgicka kritizuje. Ešte upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Slovensko vyjadrilo v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. Minulý týždeň ju odovzdali belgickej veľvyslankyni. V utorok 27. februára na tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

"V diplomatickej nóte sme zdôraznili záujem na dosiahnutí objektívneho vyšetrenia a spravodlivosti pre pozostalých tragicky zosnulého slovenského občana. Veríme, že belgické orgány vyvinú maximálne úsilie na dosiahnutie spravodlivého a objektívneho posúdenia miery individuálnej zodpovednosti tých, ktorí mali z titulu svojho povolania život a zdravie tragicky zosnulého slovenského občana na území Belgického kráľovstva chrániť," priblížil Blanár.

Súdny znalec kritizuje postoj belgických lekárov

SR takisto vyjadrila presvedčenie, že belgické orgány pri vyšetrovaní objektívne posúdia všetky fakty a dôkazy vrátane protichodných záverov slovenských znalcov, z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania. "Sme pripravení svojim kolegom, partnerom poskytnúť všetku politickú i praktickú pomoc a spoluprácu na zabezpečenie toho, aby po dlhých šiestich rokoch dosiahli pozostalí po tragicky zosnulom občanovi Slovenskej republiky toľko očakávanú spravodlivosť," dodal šéf diplomacie.

Jedným zo znalcov je aj Norbert Moravanský, znalec v odvetví súdneho lekárstva, ktorý sa v minulosti zúčastnil aj rekonštrukcie prípadu. Ten však kritizuje postoj súdnych lekárov Belgicka. "Charakter a rozsah dokumentácie vonkajšej prehliadky ako aj vnútornej nie je možné označiť za dostatočnú pretože je k dispozícii len niekoľko fotografií poranení z pitvy, čo je pri porovnaní postupu, ktorý realizujeme v rámci EÚ za nedostatočný," uviedol súdny znalec Moravanský.

"Ak napríklad bola osoba resuscitovaná a je predpoklad, že isté pôsobenie nedokysličenia organizmu spôsobil istý čas, tak je nutné aby sa histologicky vyšetrili aj zmeny, ktoré tomu zodpovedajú, to je silný medicínsky dôkaz. Preto sa nemôžeme uspokojiť s tým, že v prípade pána Chovanca nie sú kdispozícii histologické preparáty zo srdca," dodal Moravanský.

​Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) zopakoval, že ak sa belgické orgány nevyrovnajú s nezrovnalosťami vo vyšetrovaní, Slovensko je pripravené podať proti Belgicku medzištátnu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva. Záverečné pojednávanie, na ktorom sa očakáva vyhlásenie rozsudku, sa uskutoční 25. marca tohto roka. Belgická prokuratúra nenavrhla nikoho stíhať a žiada o zrušenie obvinení voči podozrivým. Toto rozhodnutie chce ale Slovensko zvrátiť.

Chovanec zomrel vo februári 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov. Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Rozhodnutie belgických justičných orgánov v tomto prípade sa podľa Suska očakáva v druhej polovici marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy