Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Roman zo ZŠ Parchovany: jeho “Posledná správa pre všetkých”
Zdielať na

Roman zo ZŠ Parchovany: jeho “Posledná správa pre všetkých”

PARCHOVANY / Rodičia žiaka zo základnej školy v Parchovanoch, ktorý koncom roka 2023 spáchal v škole samovraždu, už majú synov mobilný telefón. Vyšetrovateľ im ho odovzdal po dvoch mesiacoch od tragédie. Na mobil Romanova mama s otcom čakali presne 70 dní, počas ktorých mysleli na obsah listu na rozlúčku, ktorý Roman pred samovraždou napísal. V mobilnom telefóne bol uložený v textovom dokumente s označením " Posledná správa pre všetkých".

Posledná správa pre všetkých

Podľa zistení TV JOJ Roman do svojho mobilného telefónu pár dní pred samovraždou napísal rozsiahlu správu určenú pre niekoľkých ľudí podstatných v jeho živote. Jeho "Poslednú správu pre všetkých" má TV JOJ kompletne k dispozícii a na základe súhlasu rodičov sa jej obsahom budeme podrobne zaoberať aj s odborníkmi – špecialistami. Obsah správy je osobný a Roman v nej venuje jednotlivé pasáže konkrétnym ľuďom.

Správa je rozdelená na odseky označené názvami Mama, Otec, Pre oboch rodičov, Pre sestru Nikolu, Riaditeľ ZŠ Parchovany, Pre celú deviatu triedu. Ďalšie odseky sú určené pre jeho kamarátov, ktorých mal aj v Česku.

Vzhľadom na citlivosť obsahu určenom najmä spolužiakom v triede, v ktorej mal Roman zažívať podľa rodičov dlhoročné šikanovanie prevažne zo strany konkrétnych spolužiačok, aj riaditeľovi školy, tieto pasáže zverejníme až po konzultácii s odborníkmi z odvetvia psychológie, keďže čo sa týka Romanových spolužiakov, stále ide o mladistvé osoby. Poslednú správu pre všetkých končí odsekom Zver. Na koniec desaťstranového listu na rozlúčku chlapec napísal všetky mailové adresy, ktoré používal, aj s heslami pre ich otvorenie. Opísal podrobný postup, ako sa rodičia dostanú do jeho počítača, napísal PIN k svojmu PC a podobne.

Romanovo posledné želanie

Roman "Poslednú správu pre všetkých" začína takto: "Dúfam, že aspoň niekto bol dostatočne inteligentný a momentálne toto čítate." Roman sa predstaví a pokračuje: "Pokiaľ toto niekto číta, už som asi spáchal samovraždu alebo som sa o to aspoň pokúsil." Správu začal písať 15. novembra 2023 o 01:33 h po tom, ako zjedol tabletky antidepresív v obrovskej dávke, čo mu ale spôsobilo len bolenie brucha. "Akurát som sa tým len zdrogoval," píše.

Pre mamu

Mame v liste na rozlúčku píše, že sa na ňu hneval len občas. Aj to len preto, že nemohol už ako 15-ročný odísť z domu kedy chcel a kam chcel bez toho, aby jej musel vysvetľovať, kam a s kým ide. "V skratke ti ďakujem, bola si tá najlepšia mama na svete a nemohol som mať lepšiu, moje posledné ľúbim ťa," napísal mame.

Pre otca

"No nazdar, tato, plačeš? Keď hej, tak prestaň. Však ako ty hovoríš, teraz som na lepšom mieste, tak treba oslavovať, nie smútiť," napísal Roman otcovi hneď v úvode. Roman takto reagoval zrejme preto, lebo otec ho podobne upokojil v čase, keď prišiel chlapec o strýka a bol veľmi smutný. K otcovi sa Roman prihovára podobne ako k mame. Píše, že všetky materiálne veci, ktoré dostal, mu nenahradili to, že sa občas pri otcovi cítil ako pri cudzincovi. "Popravde o tebe fakt veľa neviem. Vždy si bol preč a keď si doma, tak buď niekam chodíš, alebo niekomu pomáhaš," píše Roman. Roman otcovi píše, že mu chýbala jeho prítomnosť, keďže pracuje v Nemecku, aby uživil rodinu. "Samozrejme si ťa vážim a ďakujem ti za všetko. Si ten najlepší otec na svete a ďakujem za všetko, len ľutujem, že som s tebou nestrávil viac času. Moje posledné ľúbim ťa, tatino," napísal otcovi.

Riaditeľ ZŠ Parchovany

Odkaz riaditeľovi ZŠ Parchovany od Romana je osobný. Roman si želá, aby niekto išiel za riaditeľom a odkázal mu, čo mu v "Poslednej správe pre všetkých" odkazuje. "Môžete už oslavovať, že nedôjdem do školy". Túto časť správy zatiaľ TV JOJ nezverejní.

Posledné Romanovo želanie pre celú 9. triedu

"Ďalšie želanie mám, aby sa toto čítalo v triede na hodine a nech tam je čo najviac deviatakov," začal v úvode časti správy, ktorú v liste na rozlúčku adresuje svojim spolužiakom. Pre závažnosť obsahu a vzhľadom na to, že správa je určená pre žiakov základnej školy - teda mladistvých, ju zatiaľ nezverejníme.

Roman začína správu čiernym humorom a naráža na to, že už nemusí prísť do školy. V podstate opísal, ako až na dve spolužiačky vníma ostatné dievčatá v triede. "Popravde neviem, čo som vám urobil. Podľa mňa ani vy neviete, keď sa fakt zamyslíte, čo také zlé som vám spravil, že sa ku mne už asi 5 rokov chováte ako k odpadu," zamýšľa sa Roman.

Celá pasáž opisovaná Romanom vlastne dáva za pravdu tvrdeniam Romanových rodičov o tom, že sa chlapec doma sťažoval na šikanovanie v triede, najmä zo strany dievčat. Roman podľa mamy po príchode zo školy často plakal a trápilo ho, že sa mu spolužiačky vysmievajú za to, ako vyzerá, aké má oblečenie, že vyzerá ako úchyl alebo ho zhadzovali pre jeho účes.

Odkaz spolužiakom: Nešikanujte ľudí, lebo to môže dopadnúť aj takto

Roman v "Poslednej správe pre všetkých" píše o šikanovaní. Z jeho vlastných slov je jasné, že trpel aj v škole a pomoc nedostal. Okrem toho opisuje, ako ho toto školské prostredie zničilo ako celého človeka a zdeptalo. Aj v časti určenej pre triedu nakoniec Roman napísal niečo pozitívne. "Každopádne, na konci dňa vás mám všetkých rád, aj keď niektorých viac než ďalších, ale všetkým vám prajem šťastie a pekný život, teraz už Roman free," zakončil Roman.

Roman chcel vzťah, zachránil by ho

V správe Roman píše aj svojim kamarátom. Jednou z nich je dievča, ktorému sa v liste priznáva, že ak by našiel konkrétny vzťah, tak ten by ho zachránil. Priznáva si, že pre svoje emočné prežívanie aj trápenia, ktoré mal ako tínedžer, si, žiaľ, žiadneho partnera nájsť nevedel. "Asi som do teba nebol ani taký zamilovaný, že láska, ale skôr som bol zamilovaný, lebo si bola jediné pekné dievča, ktoré sa so mnou bavilo a nevadila mu moja prítomnosť," napísal.

Rodičia: Prečo nám toto nepovedal, prečo sa nám nezdôveril?

Videozáznam, ktorý si spolužiaci z Romanovej triedy nakrúcali v okamihu, keď ich spolužiak stál na streche školy, podľa otca zásadne vykresľuje atmosféru, ktorú Roman prežíval v triede a ako sa k nemu spolužiaci správali. List na rozlúčku ho neupokojil, hoci naň s manželkou netrpezlivo a dlho čakali. "Splním posledné želanie môjho synčeka a ten list prečítam všetkým deviatakom zo školy. Budem ho čítať v triede, do ktorej Romanko chodil. Urobím aj tlačovku. Šikanovali ho a môj syn o tom v liste píše a píše to aj riaditeľovi Račkovskému. Aj odkaz pre Račkovského - ako môj syn napísal, odkaz od Romana už z hrobu mu prečítam. Osobne," vyhlásil Romanov otec.

Romanov otec po obdržaní synovho mobilného telefónu, ktorý mu odovzdali vyšetrovacie orgány, aktuálne prechádza všetky zložky a správy z mobilného aparátu. Má v ruke správy, v ktorých mu jeho syn vlastnými slovami píše, kto a čo stojí za tragédiou, ktorá Romana doviedla aj k rozhodnutiu ukončiť život skokom zo strechy školy, do ktorej chodil odmalička. Je presvedčený o tom, že šikanovanie jeho syna na základnej škole v Parchovanoch polícia aj na základe obsahu  "Poslednej správy pre všetkých" - teda listu na rozlúčku - nemôže zamiesť pod koberec.

"Môj syn spáchal samovraždu, šikanovali ho v triede najmä spolužiačky. Keď stál na streche školy, kričali Roman skoč a hnusne mu nadávali. Chodil k psychológovi a požiadali sme o pomoc aj psychiatričku. Škola to vedela. Šikana na škole ho dohnala k tomu, že skočil zo strechy školy," uviedol Romanov otec.

TV JOJ a spravodajská stanica JOJ 24 podrobne sledujú prípad samovraždy žiaka na ZŠ v Parchovanoch. Reportér Rasťo Striško exkluzívne pre JOJ 24 pripravuje v poradí už tretí dokument o tomto prípade. V ňom sa bude zaoberať postupom policajného vyšetrovania šikanovania žiaka na ZŠ Parchovany, samovraždy Romana aj analýzou jeho "Poslednej správy pre všetkých".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy