Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka sa stretla s rodičmi Romana, ktorý spáchal samovraždu na ZŠ v Parchovanoch
Zdielať na

Prezidentka sa stretla s rodičmi Romana, ktorý spáchal samovraždu na ZŠ v Parchovanoch

PARCHOVANY / Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 11. januára v Košiciach stretla s rodičmi Romana, ktorý spáchal samovraždu na ZŠ v Parchovanoch. Stretnutie žiadal samotný otec nebohého žiaka. Z budovy školy v Parchovanoch skočil Roman 20. novembra 2023. Dlhé roky mal byt podľa rodičov šikanovaný spolužiakmi. Intenzívne najmä jednou spolužiačkou.

​V deň tragédie si mali žiaci v triede Romana doberať za to, že cez víkend chcel ísť s nimi k jednému z kamarátov, čo mu nakoniec nedovolili. Roman po tretej hodine povedal spolužiakom, že ich má rád a vyšiel na strechu budovy školy. Spolužiaci naňho kričali, hrubo a vulgárne mu nadávali, smiali sa mu a vyzývali ho, aby skočil. Všetko si pri tom nahrávali na mobilné telefóny. Roman im zo strechy zakričal, že ich mal rád a následne skočil.

Romanov otec sa po tragédii začal prípadom intenzívne zaoberať. Ministrov žiada o zastavenie šikanovania detí na školách. Tento záujem žiada aj od prezidentky.

TV JOJ získala tvorený list, ktorí rodičia poslali aj prezidentke

Dobrý deň,

dovoľte sa nám na úvod predstaviť, moje meno je Roman Dominik Michalik, moja manželka je Iveta Michalíková. Sme rodičia tragicky zosnulého Romanka, žiaka 9. ročníka ZŠ v Parchovanoch, ktorý tragicky zahynul dňa 20.11.2023, navždy nás opustil s posledným úderom svojho veľkého milujúceho srdiečka o 16.15 h.

Touto cestou vás žiadam o spoločné osobné stretnutie a otvorenú diskusiu problematiky šikany a kyberšikany, ako aj prevencie a edukácie tohto fenoménu, ktorý v našej spoločnosti pretrváva už desaťročia. Do dnešného dňa sa tejto problematike venovalo veľa času, zbieranie a evidovanie dát bez efektívneho riešenia.

Táto tragédia, ktorá sa odohrala na pôde ZŠ, zanechala hlbokú stopu v našej spoločnosti a nielen v nej. Túto tragédiu vnímajú s veľkým pohoršením nad prístupom a negáciou našich štátnych predstaviteľov aj v EÚ.

Ako trúchliaci otec Romanka Vás vyzývam na otvorenú diskusiu, kde môžeme nájsť spoločné riešenie, nielen prevencie a edukácie, ale predovšetkým spôsob, ako to uplatniť v praxi.

Načo sa ešte čaká? Na ďalšie tragédie, na ďalšie utrápené rodiny, ktoré si neustále do konca života budú klásť otázky, prečo práve moje dieťa?

Pozývam vás na stretnutie v našej obci, na mieste tragédie na pôde ZŠ a pietneho miesta, ako aj nášho skromného príbytku v Parchovanoch.

S úctou Roman Dominik a Iveta Michalíkovi.

V Parchovanoch dňa 05.01.2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy