Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Druhý dokument z Parchovian: Reportér TV JOJ zistil prekvapivé skutočnosti
Zdielať na

Druhý dokument z Parchovian: Reportér TV JOJ zistil prekvapivé skutočnosti

PARCHOVANY / Televízia JOJ stále sleduje prípad tragédie, ktorá sa stala pred mesiacom na základnej škole v Parchovanoch na východe Slovenska. 15-ročný Roman tam spáchal samovraždu skokom zo strechy školy. Príbeh jeho šikanovania má ďalšie detaily. Rodičia žiadajú odstúpenie riaditeľa z funkcie a ich právny zástupca podal trestné oznámenie. Okrem toho sa stretli rodičia s ministrom školstva. Reportér Rasťo Striško nakrútil pre JOJ24 ďalší dokument o tomto prípade. Zistil skutočnosti, ktoré mohli tragédii zrejme zabrániť.

​​Od okamihu, ako sa len 15-ročný Roman rozhodol spáchať samovraždu skokom zo školy, prešlo len päť týždňov. Podľa svedkov a rodičov ho v škole šikanovali spolužiaci, intenzívne jedna z nich. Okrem toho, slovné invektívy dostával aj od riaditeľa. Keďže zriaďovateľ školy ani riaditeľ na žiadne otázky neodpovedajú, musíme sa spoliehať na zistenia a špecialistov, ktorí boli v tomto prípade oslovení.

Košický advokát Milan Kuzma do prípadu vstúpil ako právny zástupca Romanových rodičov. Ako poškodení majú záujem preukázať zlyhanie školy a dosiahnuť spravodlivé vyšetrovanie. "Neviem si predstaviť, ako sa mohla spoločnosť dostať do tohto stavu. Nikto nič nechcel vidieť, pritom tie signály boli podľa mňa jednoznačné," uviedol Kuzma.

​Okrem toho do fenoménu šikanovanie vnesie hlbší vhľad špecialista na psychológiu osobnosti Michal Čerešník. Práve on označuje problém šikanovanie na slovenských školách za epidémiu, ktorú stále nevieme pomenovať, identifikovať a efektívne vyriešiť. "Vo všeobecnosti by sme vedeli povedať, že 80 percent škôl má problém so šikanovaním, a to preto, lebo varovné signály zostávajú prehliadané," doplnil Michal Čerešník z Fakulty psychológie Paneurópskej Vysokej Školy. 

V dokumente odznie aj výpoveď krízového vyjednávača, ktorý odhalí špecializované činnosti polície, ktoré ponúka. V Romanovom prípade vyjednávač šancu na profesionálnu reakciu nedostal. Dôvod neznačí časová os volania školy na tiesňovú linku v kritickom okamihu, keď chlapec vyliezol na strechu školy. 

Druhý dokument o tragédií v Parchovanoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy