Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
675. deň na Ukrajine: Ukrajinci ostreľovali ruské mesto, vyhaslo desať životov
Zdielať na

675. deň na Ukrajine: Ukrajinci ostreľovali ruské mesto, vyhaslo desať životov

Zdroj: TASR

KYJEV / Počet obetí doteraz najmasívnejšieho leteckého úderu ruskej armády na ukrajinské mestá a civilistov stúpol na 39. Ďalších 160 ľudí ruské rakety a drony zranili. Pri piatkovom rannom útoku boli poškodené obytné budovy v Kyjeve, Ľvove, Charkove aj v ďalších mestách na západe či juhu Ukrajiny. Ukrajinské sily počas uplynulej noci zaútočili dronmi na ruské mesto Belgorod, ležiace neďaleko hraníc. Ruská protivzdušná obrana bola aktívna aj v Briansku, Kursku či v okolí Moskvy.

​Pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodu prišlo o život desať ľudí, uviedla Moskva 

Desať ľudí vrátane dieťaťa zahynulo pri masívnom ukrajinskom ostreľovaní ruského mesta Belgorodu, uviedlo v sobotu 30. decembra podľa agentúry TASS ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Ďalších 45 ľudí podľa neho utrpelo zranenia. Na Belgorod doteraz útočili spravidla drony, dnešné ostreľovanie je považované v jeho prípade za najväčšie počas tejto vojny, podotkla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Centrum oblastnej metropoly sa v sobotu stalo terčom ukrajinského útoku, píše TASS, podľa ktorého úder zasiahol obytnú časť mesta. BBC opisuje, že explózie boli počuť v centre, ale zásah zaznamenali tiež na juhu mesta. Na záberoch z miesta boli vidieť ulice posiate črepmi a horiace autá, napísala stanica. "V Belgorode kvôli ostreľovaniu ukrajinskými ozbrojenými silami zomrelo deväť dospelých a jedno dieťa. Zranených bolo 45 ľudí, z toho štyri deti," cituje ruská štátna tlačová agentúra ministerstvo pre mimoriadne situácie s poznámkou, že informácie sa spresňujú. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov o niečo skôr informoval o smrti dvoch detí v dôsledku ukrajinského ostreľovania mesta. 

Obetí piatkového ruského vzdušného úderu na Ukrajinu je už 39, uviedol Zelenskyj

Piatkový ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžiadal najmenej 39 ľudských životov, uviedol v sobotu na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desiatky ďalších ľudí podľa neho utrpeli zranenia. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že počet zabitých pri útoku v metropole vzrástol na 16 a mesto bude držať 1. januára deň smútku. Ten už držia podľa serveru Ukrajinská pravda ďalšie zasiahnuté mestá - Záporoží, Dnipre a Odesa.

"Útok na hlavné mesto z 29. decembra je čo do počtu civilných obetí metropoly najväčším," napísal na Telegrame Kličko, ktorý zároveň informoval o vyslobodení ďalších obetí z trosiek zasiahnutého skladu v Ševčenkivskej štvrti, celkovo tam záchranári vytiahli telá 16 ľudí. "Záchranári pokračujú v práci a sutiny budú rozoberať až do zajtra," doplnil starosta. 

​Poľskí vojaci pátrali na východe krajiny po možnej časti ruskej strely, nič nenašli 

Poľskí vojaci v sobotu pátrali po možnej časti objektu, ktorý v piatok narušil pri hraniciach s Ukrajinou poľský vzdušný priestor. Armáda na sociálnej sieti X uviedla, že nenašli nič, čo by mohlo ohrozovať bezpečnosť ľudí v Lublinskom vojvodstve. Náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula v piatok uviedol, že do vzdušného priestoru jeho krajiny zrejme vletela ruská raketa a následne ho opäť opustila. Ukrajina ten deň čelila doteraz najrozsiahlejšiemu ruskému vzdušnému úderu.

V sobotu okolo ôsmej hodiny ráno sa objavili vojaci v obci Sosnova-Dembowa v Lublinskom vojvodstve, napísala stanica TVN 24 na svojom webe, podľa ktorej v týchto miestach pokračovala rozsiahla pátracia akcia už druhým dňom. Asi o 15:00 pátranie, do ktorého sa zapojilo skoro 500 príslušníkov domobrany, skončilo s "negatívnym výsledkom", uviedlo operačné veliteľstvo poľskej armády s tým, že ďalšie činnosti v tejto oblasti neplánuje.

ISW: Ruské zásoby zbraní zrejme Rusku teraz neumožnia pravidelné veľké údery

Súčasné zásoby ruských striel, dronov a výrobná rýchlosť pravdepodobne neumožní ruským inváznym silám vykonávať pravidelné rozsiahle vzdušné útoky na Ukrajinu, Rusi však zrejme sú schopní konzistentnejších útokov pomocou bezpilotných lietadiel. Píše to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze vývoja bojov, kde rozoberá piatkovú sériu ruských vzdušných úderov na Ukrajinu, ktorá bola doteraz najrozsiahlejšia od začiatku ruskej invázie vlani vo februári.

ISW zároveň konštatuje, že Moskva bude vo veľkých vzdušných úderoch proti Ukrajine pokračovať v snahe rozložiť ukrajinskú morálku a schopnosť Ukrajincov udržať svoje vojenské úsilie proti jeho vojenskej agresii. Piatkové vzdušné údery sa zdajú byť vyvrcholením niekoľkomesačného ruského experimentovania s rôznymi kombináciami dronov a striel a ruských snáh o testovanie ukrajinskej protivzdušnej obrany, domnievajú sa analytici inštitútu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy