Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
674. deň na Ukrajine: Rusko podniklo masívny vzdušný útok na Ukrajinu, sú hlásení mŕtvi aj ranení
Zdielať na

674. deň na Ukrajine: Rusko podniklo masívny vzdušný útok na Ukrajinu, sú hlásení mŕtvi aj ranení

KYJEV / Od ruského vpádu na Ukrajinu už uplynulo viac ako 22 mesiacov. Na vytúžený pokoj ku koncu roka ale ľudia nemôžu veriť. Naopak. Kyjev informoval o najmasívnejších vzdušných úderoch od začatia vojny. Moskva vypustila na Ukrajinu takmer 160 rakiet a dronov. Najmenej 19 ľudí bolo zabitých a vo viacerých oblastiach došlo k výpadkom elektriny.

​Rusko podniklo masívny vzdušný úder na Ukrajinu, sú hlásení mŕtvi aj ranení

Rusko v noci na piatok 29. decembra a ráno podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu. Invázna armáda vypálila približne 110 striel, uviedol na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronoch a strelách z celkových 158. Úrady hlásia obete a škody v Kyjeve, Dnipre, Charkove, Ľvove, Odese alebo Záporoží. Podľa agentúry Reuters úrady informujú o desiatich zabitých a šiestich desiatkach zranených. Agentúra AP ruský vzdušný úder vyhodnotila ako zrejme najväčší počas celej invázie.

Rusko zaútočilo všetkými prostriedkami: dronmi, strelami balistickými, s plochou drahou letu aj hypersonickými, povedal podľa serveru Ukrajinska pravda hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. "V skutočnosti letelo všetko... akurát Kalibre neboli," uviedol Ihnať v televíznom vysielaní s odvolaním sa na ruské strely. Inak Rusi podľa neho použili hypersonické strely Kinžal, strely balistické aj tie s plochou drahou letu, protilietadlové strely S-300 upravené na útoky na pozemné ciele i útočné bezpilotné drony Šáhed. Invázna armáda podľa Ihnaťa vypustila na Ukrajinu najprv drony a potom strely rôznych typov.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj na telegrame oznámil, že Rusi vyslali na Ukrajinu celkovo 158 zbraní útočiacich zo vzduchu - okrem rôznych typov striel tiež útočné drony. Protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala 27 bezpilotných lietadiel a 87 riadených striel. "Napadnuté boli objekty kritickej infraštruktúry, priemyselné a vojenské objekty. Bohužiaľ, sú mŕtvi a zranení," dodal Zalužnyj.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podľa agentúry Reuters uviedol, že invázna armáda sa zamerala na sociálnu a kriticky dôležitú infraštruktúru. "Pôrodnice, vzdelávacie inštitúcie, nákupné centrum, viacpodlažné a súkromné budovy, komerčné sklady, parkoviská. Kyjev, Ľvov, Odesa, Dnipre, Charkov, Záporoží a ďalšie mestá," napísal na telegrame Zelenskyj, podľa ktorého Rusko použilo takmer všetky typy striel, ktoré má vo svojom arzenále. "Na údery teroristov určite odpovedáme," dodal prezident.

Ruský vzdušný úder zabil na Ukrajine dve desiatky ľudí, uvádza server

Počet obetí rozsiahleho ruského vzdušného útoku na Ukrajinu vzrástol na 19, okolo 100 ďalších civilistov utrpeli zranenia. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to napísal server RBK-Ukrajina. Päť zabitých hlásia Dnipre, štyri Záporože, po troch obetiach Kyjev, Charkov a Odesa, o jednej obeti informujú úrady v Ľvove. 

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk podľa agentúry AP uviedol, že to bol najmasívnejší vzdušný úder od začiatku ruskej invázie. Okrem samotných miest hlásia škody po ruských úderoch aj Ľvovská, Záporožská a Kyjevská oblasť, píše RBK-Ukrajina. V meste Konotop v Sumskej oblasti sú podľa neho po raketovom útoku traja zranení.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať sa podľa agentúry AFP vyjadril podobne, Rusko podľa neho vypálilo na Ukrajinu rekordný počet striel za jeden deň. Zároveň však upozornil, že bilancia nezahŕňa prvé dni ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, keď invázna armáda vykonávala "nepretržité" údery.

Útoky ruských vojsk ukazujú strašnú realitu na Ukrajine, uviedla OSN

Moskva po dnešných masívnych náletoch na Ukrajinu uviedla, že zasiahla určené ciele

Rusku sa na Ukrajine v posledných dňoch podarilo zasiahnuť všetky určené objekty, vyhlásilo po dnešných masívnych útokoch na Ukrajinu ruské ministerstvo obrany. "V období od 23. do 29. decembra podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie 50 skupinových úderov a jeden masívny úder vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo. Dodalo, že "všetky určené objekty boli zasiahnuté".

Vo svojom dnešnom vyhlásení ruské ministerstvo hovorí o náletoch na objekty vojenského priemyslu, infraštruktúru armádnych letísk, arzenály, sklady munície a paliva a tiež na rozmiestnenie ukrajinských jednotiek, "nacionalistických zoskupení" a "zahraničných žoldnierov". O civilných obetiach sa nezmieňuje.

Zelenskyj navštívil vojakov čeliaci ruským útokom v Avdijivke 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil vojakov vo východoukrajinskom meste Avdijivka, kde sa odohrávajú jedny z najťažších bojov s ruskými silami od ich vpádu na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi. Prezident brániacej sa krajiny o svojej návšteve informoval na sociálnych sieťach.

"Avdijivka. Navštívil som pozície 110. samostatnej mechanizovanej brigády na jednom z najťažších úsekov frontu, aby som vojakom osobne poďakoval," napísal Zelenskyj. Na sociálnej sieti Telegram súčasne zverejnil video, zachytávajúce ho pred tabuľou s označením mesta Avdijivka, ozdobenom ukrajinskou vlajkou, a tiež pri vyznamenávaní vojakov. "Ďakujem všetkým, ktorí sú v prvej línii, za ich službu, za tento rok, ktorý krajina vydržala vďaka takým vojakom, ktorí našej krajine napriek všetkému bránia," zdôraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident navštívil frontovú líniu opakovane, a to aj miesta najzúrivejších bitiek. Ukrajinské médiá podotýkajú, že ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská pred 674 dňami rozpútali najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, pri svojich vzácnych návštevách ruských veliteľstiev zostal vzdialený desiatky kilometrov od frontovej línie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy