Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
673. deň na Ukrajine: Biely dom sa na Ukrajine prikláňa k zmene stratégie založenej na obrane
Zdielať na

673. deň na Ukrajine: Biely dom sa na Ukrajine prikláňa k zmene stratégie založenej na obrane

Štúdio o situácii na Ukrajine

KYJEV / ​Nákladnú loď v Čiernom mori poškodila mína, zranili sa dve osoby. ​V Rusku odsúdili dvoch Rusov za čítanie básní. Ukrajinská ekonomika tento rok narástla o takmer päť percent, tvrdí ukrajinská vicepremiérka ​Svyrydenková. ​Ruské úrady povolili opozičnému kandidátovi Nadeždinovi pokračovať v kampani. Biely dom sa na Ukrajine prikláňa k zmene stratégie založenej na obrane.

​Nákladnú loď v Čiernom mori poškodila mína, zranili sa dve osoby

Dvaja ľudia utrpeli zranenia, keď výbuch míny neďaleko ústia Dunaja poškodil nákladnú loď smerujúcu do dunajského prístavu Izmajil, vyhlásili vo štvrtok 28. decembra ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. Nákladná loď Vyssos plaviaca sa pod vlajkou Panamy mierila po obilie. Mína explodovala na prove alebo tesne pod ňou a vážne ju poškodila. Loď začala naberať vodu a kapitán s ňou preto zámerne nabehol na breh, aby zabránil jej potopeniu. Ukrajina vyslala remorkéry, ktoré loď odtiahnu do prístavu. Na palubu boli povolaní lekári, aby ošetrili dvoch zranených námorníkov, jedného z nich previezli do nemocnice. Ďalších 16 členov posádky zranených nebolo.

​V Rusku odsúdili dvoch Rusov za čítanie básní

Na niekoľkoročné väzenie odsúdil vo štvrtok 28. decembra súd v Moskve básnikov Arťoma Kamardina a Jegora Štovbu za čítanie básní kritických voči invázii Moskvy na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Kamardin bol odsúdený na sedem rokov a Štovba na päť a pol roka. Po vynesení verdiktu začali ich podporovatelia kričať "Hanba!", uviedol novinár AFP zo súdnej siene. Dvojicu prišli podporiť okrem ich rodičov a manželiek aj desiatky priateľov. Oboch básnikov potrestali za "podnecovanie nenávisti" a za "výzvy na páchanie činov namierených proti bezpečnosti štátu".

Kamardina a Štovbu zatkli vlani v septembri, pretože sa zúčastnili na čítaní poézie na jednom z moskovských námestí, kde sa stretávali disidenti už v sovietskej ére. Kamardin recitoval svoju báseň "Zabi ma, milicionár!", čo je narážka na proruských separatistov na východe Ukrajiny. Na druhý deň ho zatkli a prehľadali byt. Kamardin (33) povedal, že polícia ho zbila a znásilnila činkou. Na pojednávaní sa bránil, že nevedel, že svojím konaním porušuje zákon a požiadal o milosť.

​Svyrydenková: Ukrajinská ekonomika tento rok narástla o takmer päť percent

Hrubý domáci produkt Ukrajiny v tomto roku narástol o takmer päť percent, napísala vo štvrtok 28. decembra na Facebooku ukrajinská vicepremiérka a ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. Informuje o tom TASR. "Naša ekonomika nielenže neklesla, ale vzrástla takým tempom, aké nikto neočakával, a to ani medzi ukrajinskými odborníkmi-optimistami," uviedla Svyrydenková. Podľa nej tento hospodársky rast umožnil Ukrajine zabezpečovať armádu a obranu voči ruskej vojenskej agresii. "Ťažko si predstaviť, kde by sme bez boli tohto rastu," zdôraznila. Hlavnú zásluhu na tohtoročnom ekonomickom raste Ukrajiny majú podľa nej podnikatelia, ktorí obnovili svoju činnosť, prípadne otvorili nové prevádzky.

​Opozičnému kandidátovi Nadeždinovi umožnili pokračovať v kampani

Ruské úrady povolili opozičnému politikovi Borisovi Nadeždinovi, aby pokračoval v kampani na podporu svojej kandidatúry v budúcoročných prezidentských voľbách. Informovala o tom vo štvrtok 28. decembra agentúra DPA, ktorá pripomenula, že viacerým kandidátom kritickým voči Kremľu už kandidatúru zamietli. Liberálneho protivojnového aktivistu a niekdajšieho poslanca ruskej Štátnej dumy nominovala za prezidenta opozičná liberálnodemokratická strana Občianska iniciatíva (GRANI).

Vo štvrtok tento 60-ročný politik oznámil, že dostal povolenie otvoriť si bankový účet na zhromažďovanie príspevkov a začať zbierať podpisy na podporu svojej kandidatúry.  Ako prezidentský kandidát však bude môcť byť oficiálne zaregistrovaný len v prípade, ak v priebehu nasledujúcich troch týždňov zhromaždí 100-tisíc podpisov. Ak sa mu to podarí, pravosť podpisov bude ešte musieť potvrdiť Ústredná volebná komisia. "Dokážeme to," napísal Nadeždin na sieti Telegram.

Komisia 23. decembra odmietla zaregistrovať prezidentskú kandidatúru bývalej nezávislej novinárky a opozičnej komunálnej političky Jekateriny Duncovovej, ktorá propaguje víziu "mierového" a demokratického Ruska. Zdôvodnila to údajnými formálnymi nedostatkami v dokumentoch, ktoré Duncovová predložila volebnej komisii. Zamietavé rozhodnutie neskôr potvrdil aj najvyšší súd. Duncovová následne vyjadrila podporu prezidentskej kandidatúre Borisa Nadeždina, ktorý je považovaný za predstaviteľa umiernenej opozície. Podľa agentúry DPA ide o jedného z posledných kritikov Putinovej vojny na Ukrajine, ktorý ešte nebol umlčaný.

Ruský parlament tento mesiac stanovil pre prezidentské voľby termín 17. marca 2024. Hlasovanie bude ale fakticky trvať tri dni – od 15. do 17. marca.

Vďaka pevnej kontrole nad politickým systémom v Rusku, ktorú si šéf Kremľa Vladimir Putin vybudoval za 24 rokov pri moci, je jeho znovuzvolenie takmer isté, čo by mu zaistilo ďalší šesťročný mandát. Putinovi verejne známi kritici, ktorí by mohli byť považovaných za vážnejších vyzývateľov Putina, sú buď vo väzení, alebo museli odísť do zahraničia, zatiaľ čo väčšina nezávislých médií je zakázaná. Putinovým vyzývateľom v marcových voľbách chce byť aj nacionalista a bývalý veliteľ separatistov v Donbase Igor Girkin, ktorý je ale vo väzbe, kde čaká na súdny proces pre obvinenia z extrémizmu.

Politico: Biely dom sa na Ukrajine prikláňa k zmene stratégie založenej na obrane

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena a európski predstavitelia podľa serveru Politico rokujú s Ukrajinou o novej stratégii, ktorá by sa zakladala na prechode k väčšej obrane. Západní činitelia sa podľa zdrojov serveru domnievajú, že posilnenie obranných línií zlepší pozíciu Ukrajiny pri budúcich mierových rokovaniach s Ruskom.

Biely dom síce oficiálne svoju rétoriku nezmenil, neverejne ale s Ukrajincami rokuje o stratégii zameranej na väčšiu obranu. Politico uvádza, že návrhy zahŕňajú posilnenie protivzdušnej obrany aj výstavbu zátarás na frontovej línii a tiež pozdĺž ukrajinsko-bieloruskej hranice.

Príklon k novej stratégii podľa amerického servera súvisí s neistou budúcnosťou americkej a európskej pomoci Ukrajine. Pozornosť západných predstaviteľov sa tak presúva od cieľa dosiahnuť úplné víťazstvo nad Ruskom k možným diplomatickým rokovaniam, ktoré by ukončili vojnu. Rokovania s Ruskom by ale pravdepodobne viedli k strate časti ukrajinského územia v prospech Ruska, upozorňuje Politico. Server doplnil, že podľa zdroja z Bieleho domu americká administratíva však Ukrajinu od nových útočných operácií neodrádza.

Konkrétne mierové rozhovory s Ruskom sa zatiaľ neplánujú, ale táto téma už je na stole, povedal serveru zdroj z amerického Kongresu. "Tie diskusie začínajú, ale (administratíva) nemôže verejne upustiť od svojich pozícií kvôli politickým rizikám (pre Bidena)," povedal tento zdroj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy