Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
671. deň na Ukrajine: Ukrajina pri útoku na Krym poškodila ruskú loď Novočerkassk
Zdielať na

671. deň na Ukrajine: Ukrajina pri útoku na Krym poškodila ruskú loď Novočerkassk

KYJEV / Zelenskyj ocenil armádu za zostrelenie ruských stíhačiek. Lotyšsko tento rok darovalo Ukrajine 270 vozidiel zhabaných opitým vodičom. Dronový útok zasiahol prístav Feodosija, terčom bola loď s muníciou. Rusko potvrdilo, že pri útoku Ukrajiny na Krym bola poškodená loď Novočerkassk. Putinovi hlásili poškodenie ruskej lode pri útoku; Zelenskyj je armáde vďačný.

Putinovi hlásili poškodenie ruskej lode pri útoku; Zelenskyj je armáde vďačný

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Ukrajina zaútočila na prístav Feodosija na Krymskom polostrove a poškodila výsadkovú loď Novočerkassk, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval ukrajinským vzdušným silám za tento úder. TASR prevzala správy z tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinské ozbrojené sily už skôr uviedli, že ich vzdušné sily zničili výsadkovú loď Novočerkassk ruského námorníctva v prístave na východe Krymského polostrova. Ten Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. "Dnes minister obrany Šojgu (Putinovi) oznámil útok, ktorý Ukrajinci podnikli na Feodosiju, a škody na našej veľkej výsadkovej lodi. Bola to veľmi podrobná správa," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Peskov.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým na sociálnej sieti X napísalo, že "výsadková loď Novočerkassk vo Feodosiji bola dnes v noci zničená". Ministerstvo zverejnilo aj fotografiu bez uvedenia zdroja, ktorá zachytávala plamene a dym v noci v prístave. "Ukrajinské vzdušné sily odviedli vynikajúcu prácu. Krym je Ukrajina. Pre flotilu okupanta tam nie je miesto," dodalo v príspevku ministerstvo. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že loď podľa ich podozrení prevážala útočné drony.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa následne poďakoval vzdušným silám za tento útok na ruskú bojovú loď. V posmešnom príspevku na sociálnych sieťach naznačil, že plavidlo sa potopilo. "Som vďačný našim vzdušným silám za pôsobivé doplnenie ruskej čiernomorskej flotily nachádzajúcej sa pod hladinou o ďalšie plavidlo. Okupanti nebudú mať na Ukrajine jediné pokojné miesto," napísal Zelenskyj.

Rusko potvrdilo, že pri útoku Ukrajiny na Krym bola poškodená loď Novočerkassk

Rusko v utorok potvrdilo, že pri ukrajinskom útoku na Krymský polostrov bola zasiahnutá a poškodená výsadková loď Novočerkassk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. "Dnes v noci pri odrážaní útoku ozbrojených síl Ukrajiny... bola poškodená výsadková loď Novočerkassk na základni Feodosija," uviedol ruský rezort obrany. Dodal, že prístav čelil útoku riadenými strelami odpaľovanými z lietadiel. Podľa rezortu sa pritom ruskej armáde podarilo zničiť dve ukrajinské stíhačky.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok oznámili, že sa im pri pobreží Krymu podarilo zničiť loď ruskej Čiernomorskej flotily. "Ruská flotila sa stále zmenšuje. Vďaka pilotom vzdušných síl a každému, kto sa zapája," cituje veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka agentúra Reuters. V samostatnom vyhlásení ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ich piloti podnikli v noci na utorok okolo 2.30 h miestneho času (1.30 SEČ) v oblasti okolo mesta Feodosija raketový útok, pri ktorom bolo zničené plavidlo Novočerkassk. Ukrajinská armáda sa domnievala sa, že loď preváža drony Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko pravidelne používa pri útokoch na Ukrajinu.

Vo Feodosiji sa nachádza ruská námorná základňa, píše AFP. Rozsah škôd v prístave a na lodi nie je bezprostredne známy. Na záberoch kolujúcich na internete však vidieť, že v prístave vypukol rozsiahly požiar, píše AP. Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov ešte skôr v utorok uviedol, že útok na Feodesiju si vyžiadal obete. "Nanešťastie bola pri útoku na Feodosiju zabitá jeden osoba a dve ďalšie utrpeli zranenia," uviedol Aksionov. Dodal, že tiež bolo poškodených šesť budov a prišlo aj k evakuácii obyvateľov. Ukrajina podniká útoky na Krym pravidelne, pričom sa zameriava predovšetkým na ruskú armádu. V apríli tohto roka sa jej podarilo potopiť krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, pripomína AFP.

Dronový útok zasiahol prístav Feodosija, terčom bola loď s muníciou

Ukrajinský dronový útok zasiahol v noci na utorok prístavné mesto Feodosija na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, potvrdil tamojší Moskvou dosadený gubernátor Sergej Axionov. Ukrajinské letectvo tvrdí, že sa mu podarilo potopiť ruskú výsadkovú loď naloženú muníciou. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruskú tlačovú agentúru TASS. Podľa Axionova došlo v dôsledku útoku dronom v tomto prístavnom meste k mohutnej explózii a následnému veľkému požiaru. Množstvo tamojších obyvateľov museli z okolitých domov blízko miesta útoku evakuovať. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, sa terčom útoku stala loď naložená muníciou.

Hlavný veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram uviedol, že pri útoku sa podarilo ukrajinským silám potopiť ruskú výsadkovú loď Novočerkassk triedy Ropucha. Oleščuk na sociálnej sieti zdieľal aj video, na ktorom bolo vidieť mohutnú explóziu v prípade. "Ďakujem pilotom letectva a všetkým zúčastneným sa ich dobrú prácu!" napísal Oleščuk. "Oblečte si nohavice a 'odíďte domov' z nášho Krymu, kým nie je neskoro!" dodal. Agentúra DPA pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Lotyšsko tento rok darovalo Ukrajine 270 vozidiel zhabaných opitým vodičom

Lotyšsko v priebehu tohto roka darovalo Ukrajine 270 vozidiel, ktoré tamojšie úrady zhabali vodičom šoférujúcim pod vplyvom alkoholu. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Celková hodnota vozidiel je takmer jeden milión eur, uviedol v pondelok lotyšský spravodajský portál Delfi. Lotyšský parlament vo februári tohto roka rozhodol o tom, že skonfiškované vozidlá budú bezplatne odovzdané Ukrajine, pripomína DPA. Počas ruských vzdušných útokov na susednú Ukrajinu často dochádza k poškodeniu alebo zničeniu osobných automobilov. Civilné obyvateľstvo krajiny preto potrebuje vozidlá, aby mohlo opustiť oblasti najviac zasiahnuté vojnou.

Ukrajina: Zelenskyj ocenil armádu za zostrelenie ruských stíhačiek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pochválil v pondelok jednotky letectva ukrajinskej armády po správach o zostrelení viacerých ruských bojových stíhačiek. TASR informuje podľa agentúry DPA. Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve spresnil, že v priebehu predvianočného týždňa bolo zostrelených dovedna päť nepriateľských stíhačiek. "To je skutočne pôsobivé!" uviedol.

Ukrajinský prezident zároveň upozornil ruských vojenských pilotov, že ukrajinská protivzdušná obrana bude v budúcnosti ešte silnejšia po tom, čo Kyjev dostane Západom sľúbené stíhačky typu F-16. Kyjev na Štedrý deň ohlásil zostrelenie dvoch ruských bojových lietadiel typu Suchoj Su-34 a Su-30CM v Doneckej oblasti a nad Čiernym morom. Predtým sa objavili podobné tvrdenia o troch ďalších zostrelených ruských stíhačkách. Tieto správy spočiatku nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť; následne však o údajných zostreleniach písali aj ruskí vojenskí blogeri, konštatuje DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy