Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
670. deň na Ukrajine:​ Ukrajinskí vojaci na fronte tento rok po prvýkrát slávili Vianoce v novom termíne
Zdielať na

670. deň na Ukrajine:​ Ukrajinskí vojaci na fronte tento rok po prvýkrát slávili Vianoce v novom termíne

KYJEV / Ukrajinskí vojaci na fronte tento rok po prvýkrát slávili Vianoce v novom termíne. Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. Ukrajina získala 1,34 miliardy USD v rámci projektu Svetovej banky. ​Rusko a Ukrajina hlásia zostrelené nepriateľské lietadlá. Rusko obvinilo Západ z pokusov o destabilizáciu Srbska.

Ukrajinskí vojaci na fronte tento rok po prvýkrát slávili Vianoce v novom termíne

Hoci pre neustálu hrozbu ruských leteckých úderov neboli počas Štedrého dňa v bezpečí ani obyvatelia ukrajinských miest a obcí, najťažšie chvíle prežívali ukrajinskí vojaci priamo na fronte:

Navaľného presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde

Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. V pondelok 25. decembra to oznámila jeho hovorkyňa. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. "Našli sme Alexeja Navaľného. V súčasnosti sa nachádza v trestaneckej kolónii IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Dnes ho navštívil jeho právnik, Alexejovi sa darí dobre," vyhlásila jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Kolónia sa nachádza približne 1900 kilometrov severovýchodne od Moskvy a podľa právnika Ivana Ždanova ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií. "Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti" a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom, poznamenal Ždanov. Poďakoval tiež podporovateľom, aktivistom, novinárom aj médiám za podporu. Uviedol, že Navaľného podporovatelia poslali 618 žiadostí o oznámenie miesta jeho pobytu. Pôvodne sa nachádzal v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy.

Navaľného spojenci sa pripravovali na jeho presun do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom, čo je v ruskom väzenskom systéme najtvrdší typ väzenia. Od 6. decembra však nebolo známe, kde sa nachádza, čo vzbudilo obavy aj zo strany západných štátov a ľudskoprávnych organizácií. Agentúra AP podotkla, že presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne, počas ktorých o väzňoch nie sú poskytované príbuzným a advokátom žiadne správy a informácie o mieste ich pobytu sú obmedzené alebo nedostupné.

Navaľnyj (47), ktorý je tŕňom v oku ruského prezidenta Vladimira Putina, je od roku 2021 uväznený na 19 rokov pre obvinenia z extrémizmu. Za mreže sa dostal po tom, čo prežil pokus o vraždu otravou.

Ukrajina získala 1,34 miliardy USD v rámci projektu Svetovej banky

Ukrajina získala financie vo výške 1,34 miliardy USD (1,22 miliardy eur) v rámci projektu Svetovej banky na zabezpečenie administratívnej kapacity. Oznámilo to v pondelok ukrajinské ministerstvo financií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že financovanie pozostáva z pôžičky 1,086 miliardy USD od Svetovej banky a grantov vo výške 190 miliónov USD od Nórska, 50 miliónov USD od Spojených štátov a 20 miliónov USD od Švajčiarska.

Podľa ukrajinského ministerstva tieto prostriedky budú použité na čiastočnú kompenzáciu výdavkov ukrajinského štátneho rozpočtu, ktoré nesúvisia s bezpečnosťou a obranou, vrátane odvodov na starobné sociálne zabezpečenie a platieb zamestnancom štátnej pohotovostnej služby. "Medzinárodná finančná pomoc je významným príspevkom k udržaniu finančnej a ekonomickej stability Ukrajiny a umožňuje nám poskytovať prioritné sociálne výdavky počas vojny," povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

​Rusko a Ukrajina hlásia zostrelené nepriateľské lietadlá

Ruskí a ukrajinskí armádni predstavitelia v nedeľu hlásili zostrelenie lietadiel nepriateľa v rôznych oblastiach 1000-kilometrového frontu. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk uviedol, že ukrajinské protilietadlové jednotky zasiahli neďaleko okupovaného mesta Mariupol na juhovýchode krajiny ruský stíhací bombardér Su-34. Bez ďalších podrobností dodal, že toto lietadlo sa nevrátilo na svoju základňu.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zostrelili za posledných 24 hodín štyri ukrajinské vojenské lietadlá. V dennom hlásení spresnilo, že tri stíhačky Su-27 a jeden taktický bombardér Su-24 zasiahli v Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.
Správy prišli dva dni po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že sily Kyjeva zostrelili na južnom fronte tri ruské lietadlá Su-34. Označil to za úspech v konflikte. Reuters pripomína, že správy oboch strán vojny z bojiska nebolo dosiaľ možné overiť.

Rusko obvinilo Západ z pokusov o destabilizáciu Srbska

Rusko v pondelok obvinilo západné krajiny z podnecovania napätia v Srbsku. V balkánskej krajine s priateľskými vzťahmi s Moskvou vypukli protesty pre údajné podvody v parlamentných voľbách 17. decembra. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Pokusy kolektívneho Západu destabilizovať situáciu v krajine (Srbsku) sú zrejmé," povedala pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

V nedeľu sa demonštranti pokúsili zaútočiť na belehradskú radnicu, pretože odmietajú výsledky parlamentných a miestnych volieb. Podľa volebnej komisie ich vyhrala vládnuca pravicová Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiča so ziskom zhruba 46 percent hlasov. Proeurópske hnutie Srbsko proti násiliu (SPN) získalo asi 23,5 percenta hlasov. Ak by sa tento výsledok potvrdil, SNS by mala v 250-člennom parlamente absolútnu väčšinu a budúcu vládu by zostavila sama. SNS vyhlasuje, že zvíťazila aj v komunálnych voľbách v Belehrade.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) informovala o nezrovnalostiach počas hlasovania 17. decembra. Patrili k nim kupovanie hlasov či nadmerný počet odovzdaných hlasovacích lístkov v urnách. Srbsko už v stredu oznámilo plán zopakovať voľby v 30 volebných okrskoch z celkového počtu vyše 8000, ktoré sa budú konať 30. decembra.

Kremeľ výsledky volieb privítal, pričom hovorca Dmitrij Peskov povedal, že Moskva dúfa, že výsledok povedie k "ďalšiemu posilneniu priateľstva" medzi krajinami. Srbsko má s Ruskom historicky úzke vzťahy a Belehrad sa nepripojil k medzinárodným sankciám voči Moskve za rozpútanie vojny na Ukrajine. Srbsko však odsúdilo ruskú agresiu v OSN. Srbsko je takmer úplne závislé od dodávok ruského plynu.​

Najčítanejšie správy