Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
667. deň na Ukrajine: Ukrajina zostrelila 24 z 28 ruských dronov
Zdielať na

667. deň na Ukrajine: Ukrajina zostrelila 24 z 28 ruských dronov

Zdroj: SITA

KYJEV / Protivzdušná obrana zostrelila 24 z 28 dronov iránskej výroby, ktorými Rusko v noci na piatok zaútočilo na Ukrajinu. Zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina bola vraždou na objednávku zo strany tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje zo západných spravodajských služieb a Ruska. Nový poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v piatok sľúbil Ukrajine podporu Varšavy. Problémy Ukrajiny s mobilizáciou vojakov na odrazenie ruskej invázie nebudú mať žiadne praktické dôsledky pre Ukrajincov žijúcich v Nemecku, uviedol nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann. Veliteľ ukrajinského letectva, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana, ohlásil, že sa ukrajinským vojakom na juhu krajiny podarilo zostreliť hneď troch moderných ruských bombardérov Su-34.

​Ukrajina: Protivzdušná obrana zostrelila 24 z 28 dronov vypustených Ruskom

Bezpilotné lietadlá boli podľa úradov zostrelené v Kyjevskej, Mykolajivskej, Odeskej, Chersonskej, Rivnenskej, Chmeľnyckej a Žytomyrskej oblasti. V Kyjeve boli škody hlásené zo štvrtí Solomianskyj, Darnyckyj a Holosijivskyj. V Mykolajivskej oblasti začal horieť objekt infraštruktúry, ktorý sa podarilo uhasiť. V Odeskej oblasti sa drony pokúsili zaútočiť na prístavnú infraštruktúru. Úlomky jedného z nich poškodili sýpku, ktorá začala horieť. Požiar sa podarilo uhasiť.

Zabitie Prigožina objednal Putinov dôverník Patrušev, napísal WSJ

Kremeľ to odmietol komentovať, ide podľa neho o výmysel. WSJ píše, že lietadlo s Prigožinom tento rok 23. augusta spadlo po tom, čo asi 30 minút po štarte explodovalo výbušné zariadenie pod jedným z krídiel. Ruský prezident Vladimír Putin v októbri uviedol, že sa v telách obetí leteckej havárie našli črepiny ručných granátov, čo podľa denníka nie je pravda. "Atentát na šéfa žoldnierov sa pripravoval dva mesiace a schválil ho najstarší z Putinových spojencov, prezidentov dôverník a bývalý špión Nikolaj Patrušev," píše WSJ.

"Po zvyšok leta v Moskve zavládla nervozita. Len málokto si v Kremli myslel, že Prigožinovi ozbrojená vzbura prejde. Patrušev im ukázal, že sa nemýlili," píše WSJ, podľa ktorého bolo plánom Kremľa v čase medzi vzburou a smrťou nechať Prigožinovi priestor jeho najbližší spojenca. Tajomník ruskej bezpečnostnej rady vydal príkaz na operáciu na likvidáciu Prigožina na začiatku augusta, uviedol ruský zdroj WSJ. Putinovi Patrušev neskôr plány ukázal, pričom ruský prezident nemal námietky, uviedli západné spravodajské služby. 

​Poľský minister Sikorski sa zaviazal, že bude podporovať "titanský boj" Ukrajiny

Už samotná návšteva signalizuje, že nová poľská vláda bude podporovať Ukrajinu, hoci nedávno za predchádzajúcej vlády sa vynorili náznaky napätia vo vzťahoch. "Je absolútne neprijateľné, aby krajina útočila na suseda a bombardovala mestá, ničila celé oblasti, deportovala deti. Pán minister, v tomto titanskom boji je Poľsko na vašej strane," povedal Sikorski, keď rozhovory s Kulebom prerušili sirény leteckého poplachu.

Poľsko je jedným k najvytrvalejších spojencov Ukrajiny odvtedy, ako ju vo februári 2022 napadlo Rusko, ale vzťahy sa naštrbili pred poľskými októbrovými voľbami, keď sa vtedajšia vládnuca strana Právo a spravodlivosť snažila prilákať voličov využívaním ich únavy z konfliktu. 

Nemecko nebude nútiť ukrajinských utečencov k vojenskej službe vo vlasti

"Nedôjde k tomu, že budeme nútiť ľudí do povinnej vojenskej služby alebo vojenskej služby proti ich vôli," potvrdil Buschmann. Je dobré, že vojnoví utečenci z Ukrajiny boli v Nemecku prijatí bez komplikovaných procedúr a dostali možnosť pracovať, dodal. Na Ukrajine v súčasnosti prebieha diskusia o tom, ako by tamojšia armáda mohla naverbovať viac vojakov, pripomína DPA.

Armáda by chcela do boja proti ruskej invázii mobilizovať ďalších 450-tisíc až 500-tisíc mužov. Ukrajinské ministerstvo obrany apeluje na ukrajinských mužov žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili domov a bránili svoju krajinu pred ruskou inváziou ako vojaci. Konflikt prebieha už takmer dva roky. V Nemecku i ďalších krajinách sú státisíce Ukrajincov registrované so štatútom vojnových utečencov. Muži vo veku od 18 do 60 rokov oficiálne nemali povolené odcestovať z Ukrajiny, mnohým sa však napriek tomu podarilo odísť.

​Ukrajinský veliteľ hlási zostrelenie hneď troch ruských bombardérov

Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenie bojujúcich strán ihneď overiť, ale ruský prokremeľský spravodajský kanál Fighterbomber informuje o strate prinajmenšom jedného ruského lietadla a iné ruské zdroje hlásia stratu viac ako jedného stroja, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"Odleťte na večnosť, bratia," poznamenal generál Mykola Oleščuk, podľa ktorého ide o ukrajinskú odpoveď na nálet ruských dronov. "Áno, podľa mojich údajov je strata v boji. Príčiny sa objasňujú, po posádke sa pátra," písal Fighterbomber a neskôr dodal, že ruské lietadlo Ukrajinci pravdepodobne zostrelili za pomoci systému protivzdušnej obrany Patriot.

"Podrobnosti zostrelenia Su-34 nie sú známe, ale sama skutočnosť, že sa podarilo zostreliť hneď tri lietadlá počas krátkej chvíle, možno pri jednom bojovom lete, napovedá, že to mohla byť dobre naplánovaná akcia ukrajinskej protivzdušnej obrany," napísal komentátor BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy