Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
665. deň na Ukrajine: ​Rusko podniklo v decembri už piaty vzdušný útok na Kyjev
Zdielať na

665. deň na Ukrajine: ​Rusko podniklo v decembri už piaty vzdušný útok na Kyjev

KYJEV / Ruská armáda pokračovala aj počas uplynulej noci v leteckých úderoch na ukrajinské mestá a kritickú infraštruktúru. Sirény varovali ľudí pred hrozbou útokov v Kyjeve, Odese, Chersone a v ďalších častiach krajiny. Protivzdušná obrana zlikvidovala 18 dronov. Podľa britského ministerstva obrany prechádzajú ukrajinské sily na rozsiahlych častiach frontu k vylepšovaniu obranných pozícií. V správe sa konštatuje, že významný postup ruských síl je nepravdepodobný a front je stabilný. Obyvatelia Ukrajiny sú rozdelení v otázke, či by malo do ukrajinskej armády narukovať ďalších 500-tisíc vojakov.

​Rusko podniklo v decembri už piaty vzdušný útok na Kyjev

S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom v noci na stredu 20. decembra informovali agentúry Reuters a AFP. Sirény v noci podľa ukrajinských médií varovali pred hrozbou vzdušného útoku aj v ďalších oblastiach krajiny. "Podľa predbežných informácií nie sú v hlavnom meste žiadne obete ani škody," oznámil na platforme Telegram náčelník vojenskej správy metropoly Serhij Popko.

Ukrajinská protivzdušná obrana uviedla, že v noci na dnes zostrelila 18 z 19 útočných dronov vyslaných na Kyjev, Odesu, Cherson a ďalšie oblasti Ukrajiny. Podľa protivzdušnej obrany navyše Rusko zaútočilo dvoma raketami zem-vzduch na Charkovskú oblasť, žiadne obete ale nie sú hlásené.

"Počas (utorkového) večerného ostreľovania Chersonu ruskými okupantmi utrpelo zranenia deväť ľudí, štyria z nich boli deti," potvrdil starosta Chersonu Roman Mročko s tým, že deti boli vo veku od dvoch do 13 rokov. Matku a jej tri deti hospitalizovali v stredne ťažkom stave, utrpeli pomliaždeniny a zranenia v dôsledku explózií, spresnil Mročko na platforme Telegram.

Putin obvinil Ukrajinu zo snáh destabilizovať Rusko za pomoci agentov

Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu vyzval na "tvrdú" reakciu voči zahraničným agentom, ktorí sa Rusko údajne snažia destabilizovať prostredníctvom pomoci Ukrajine. "Kyjevský režim sa s priamou podporou zahraničných tajných služieb vydal cestou teroristických metód, prakticky štátneho terorizmu," tvrdil Putin vo videopríhovore pri príležitosti dňa pracovníkov bezpečnostných agentúr.

Podľa Putina, citovaného agentúrou AFP, metódy Kyjeva zahŕňajú sabotáže na civilnej, palivovej a energetickej infraštruktúre, ako aj teroristické útoky proti civilistom. "Pokusy zahraničných tajných agentov o destabilizáciu politickej a sociálnej situácie v Rusku musia byť tvrdo zastavené," vyhlásil. Uznal, že bezpečnostné služby v tejto situácii nemajú ľahkú úlohu. Dodal však, že majú všetok potrebný potenciál, aby zaistili bezpečnosť štátu a jeho občanov.

Rusko malo na juhu Ukrajiny nasadiť slzotvorný plyn, tvrdia vojaci

V uplynulých týždňoch došlo pri Orichive v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti k prípadom, keď bol na ukrajinské línie prostredníctvom dronov vypustený dráždivý a horľavý plyn. Uviedla to v utorok 19. decembra spravodajská stanica CNN s odvolaním sa výpovede viacerých ukrajinských vojakov z jedného oddielu, ako aj na nemenovaného spolupracovníka tajnej služby.

Rusi nasadili plyn zrejme s cieľom vyvolať medzi ukrajinskými vojakmi paniku predtým, než ich začnú ostreľovať, uvádza sa v správe. "Spočiatku som videl dym. Vybehli sme zo zákopov a plyn začal odrazu horieť. Zákopy boli v plameňoch. Tento plyn horí, oslepuje vás, neviete dýchať, okamžite vám prenikne do hrdla. Nemali sme ani sekundu času," citovala CNN jedného z vojakov. "Dvakrát to vdýchnete, a nedokážete ďalej dýchať," uviedol ďalší z vojakov. Obaja muži zároveň uviedli, že mali popáleniny a poranenia v oblasti tváre, úst a hrdla. Zbrane takéhoto typu sú však zakázané Dohovorom OSN o chemických zbraniach.

​Rusko pri Avdijivke od októbra prišlo o 25-tisíc mužov

Ruské sily prišli od októbra v bojoch pri Avdijivke na východe Ukrajiny o takmer 25-tisíc vojakov, vyhlásil dnes podľa agentúry Unian jeden z hovorcov ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. Postúpili pritom podľa neho iba o 1,5 až dva kilometre. Rusko pri Avdijivke uplatňuje taktiku ľudskej vlny, kedy do útoku posiela masy mnohokrát zle vycvičených vojakov, upozornili predtým ukrajinskí alebo západní experti.

"Keď to zoberieme od 10. októbra, keď sa nepriateľ aktivizoval, tak na niektorých miestach postúpil o 1,5 až dva kilometre. Ale prišlo ho to draho. Za asi dva mesiace len v operačnej zóne zoskupenia vojsk Tavrija v Doneckej oblasti prišiel o takmer 25-tisíc vojakov, ktorí buď zomreli alebo utrpeli zranenia," povedal plukovník Štupun, hovorca ukrajinského zoskupenia Tavrija.

USA do konca roka neschvália novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Očakávaný vývoj sa definitívne naplnil po tom, ako senátori USA v utorok začali vianočné prázdniny bez dohody na imigračných reštrikciách, ktorá by mohla odblokovať dodatočné desiatky miliárd dolárov na pomoc Kyjevu. Vláda prezidenta Joea Bidena pritom avizovala, že bez zásahu zákonodarcov po Novom roku nebude mať na vojenskú ani ekonomickú podporu dostatočné financie.

Washington bol doteraz najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci pre krajinu brániacu sa ruskej agresii a jej výpadok by podľa Bidenovej vlády mohol Ukrajincov na bojisku ochromiť. Kongres naposledy peniaze pre Kyjev uvoľnil pred rokom a Biden v októbri požiadal o ďalších viac ako 60 miliárd dolárov, krízový balík s touto položkou však narazil na odpor Republikánskej strany.

Prerušenie rokovaní v americkom Senáte opisuje agentúra AFP ako ďalšie sklamanie pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po tom, ako sa tento rok Ukrajincom nepodarilo vo väčšom rozsahu získať späť územie zabrané Rusmi po vlaňajšej invázii. Zároveň Kyjev čaká na dohodu Európskej únie o uvoľnení ďalších 50 miliárd eur na podporu ukrajiny, zatiaľ čo ukrajinská armáda hlási, že musí pre nedostatok munície obmedzovať niektoré akcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy