Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
664. deň na Ukrajine: Moskva je pripravená viesť rozhovory o mieri
Zdielať na

664. deň na Ukrajine: Moskva je pripravená viesť rozhovory o mieri

KYJEV / Rusko tvrdí, že pri Moskve zneškodnilo ukrajinský dron. Britské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo tvrdenie Ukrajiny, že Rusko na ňu v decembri po prvýkrát od augusta vypálilo najmenej jednu hypersonickú raketu Kinžal. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Moskva by bola pripravená viesť rozhovory o budúcnosti Ukrajiny s Kyjevom, Spojenými štátmi a európskymi krajinami, ak by si to želali. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva OSN Volker Türk v utorok v Ženeve uviedol, že jeho úrad zdokumentoval najmenej 100 prípadov úmrtia civilistov zadržiavaných Ruskom na okupovaných územiach Ukrajiny vrátane anektovaného polostrova Krym. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že Rusko rozmiestnilo pozemné míny na 7-tisíc štvorcových kilometroch popri 2-tisíc kilometrov dlhej frontovej línii.

​Rusko tvrdí, že pri Moskve zneškodnilo ukrajinský dron

Rusko v utorok uviedlo, že v Moskovskej oblasti zneškodnilo ukrajinský dron, pričom jeho úlomky dopadli mimo centra hlavného mesta. 
"Jednotky protivzdušnej obrany zničili nad okresom Odincovo v Moskovskej oblasti ukrajinské bezpilotné lietadlo," uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že dron smeroval na nemenované zariadenia v Moskve. Odincovo sa nachádza kúsok od moskovského letiska Vnukovo.

Primátor Moskvy Sergej Sobianin zároveň povedal, že podľa predbežných informácií pri tomto útoku nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam. Dodal, že na mieste, kde dopadli úlomky dronu, zasahujú špecializované pohotovostné služby. Zároveň došlo k uzavretiu letiska Vnukovo pre prichádzajúce lety, pričom jeho predstavitelia sa odvolali na "dôvody, na ktoré nemajú vplyv". Rusko aj Ukrajina používajú vo vojne na Ukrajine útočné aj prieskumné drony často. Rusko krátko pred týmto útokom informovalo, že v Brianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou zostrelilo niekoľko ukrajinských dronov.

​Británia: Rusko v decembri vypálilo na Ukrajinu hypersonickú raketu Kinžal

Britské ministerstvo uviedlo, že ruské vzdušné sily odpálili 13. decembra smerom na strednú Ukrajinu najmenej jednu raketu Kinžal, ktorej cieľom bolo vojenské letisko. "Rusko si túto zbraň vo vojne s Ukrajinou vyhradilo na ciele, ktoré považuje za vysoko hodnotné a dobre strážené. Mnohokrát pravdepodobne minuli svoj cieľ, pričom Ukrajine sa tiež podarilo zachytiť útoky tejto údajne neporaziteľnej zbrane," dodalo ministerstvo.
Kyjev hlásil minulý týždeň niekoľko leteckých poplachov súvisiacich so štartom ruských stíhačiek MiG-31, ktoré sa používajú ako nosiče rakiet Kinžal.

Putin: Rusko je pripravené viesť rozhovory o Ukrajine

Putin, ktorý vlani vo februári poslal vojakov na Ukrajinu, opakovane vyhlásil, že by bol ochotný hovoriť o mieri. Podľa západných predstaviteľov však ešte čaká na výsledky prezidentských volieb v USA v novembri 2024. "Na Ukrajine, tí, ktorí sú agresívni k Rusku, a v Európe a v Spojených štátoch – chcú rokovať? Nech rokujú. Ale my to budeme robiť na základe našich národných záujmov," uviedol Putin na zasadnutie vedenia ministerstva obrany v Moskve. "Nevzdáme sa toho, čo je naše," dodal. 

Putin tiež povedal, že neplánuje vojnu "proti Európe". Obvinil USA, že Európu využívajú na vlastné záujmy. V súvislosti s Ukrajinou uviedol, že jej členstvo v NATO nebude pre Rusko prijateľné za desať ani 20 rokov, informovala stanica Sky News. Šéf Kremľa okrem toho informoval, že Rusko ponecháva svoje strategické sily na najvyššej úrovni pohotovosti, pričom modernizuje svoj jadrový arzenál v čase, keď proti nemu vedie Západ hybridnú vojnu. Zopakoval aj, že Moskva bude pokračovať vo svojej "špeciálnej operácii" na Ukrajine, kým nedosiahne svoje ciele.

​OSN: Na Ukrajine zomrelo najmenej 100 civilistov zadržiavaných Rusmi

Türk s odvolaním sa na správu OSN spresnil, že existujú náznaky, že najmenej 39 zadržiavaných civilistov pred smrťou mučili. Údaje citované vysokým komisárom OSN sa vzťahujú na celé obdobie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára 2022. "Mučenie a ďalšie kruté zaobchádzanie so zadržiavanými osobami bolo rozšírené na územiach okupovaných Ruskom. Zdokumentovaných bolo množstvo prípadov mučenia vrátane sexuálneho násilia," povedal Türk.

Rusko podľa neho neumožňuje predstaviteľom OSN prístup do záchytných centier na okupovaných územiach, dokumentovanie takýchto činov je preto zložité.
Nepúšťa ich ani k ukrajinským vojnovým zajatcom. Rodinní príslušníci o svojich zadržiavaných príbuzných prakticky nič nevedia. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva podľa Türka vyšetruje šesť prípadov ruských vojakov, ktorí mali zabíjať civilistov na okupovaných územiach. Rusko predtým ohlásilo zatknutie dvoch vojakov, ktorí údajne zavraždili deväťčlennú rodinu v Doneckej oblasti.

Türk ďalej uviedol, že Rusko núti niektorých Ukrajincov na okupovaných oblastiach bojovať v radoch ruskej armády proti krajanom. 

Šojgu: Rusko položilo míny na frontovej línii

Šojgu na stretnutí s vysokopostavenými predstaviteľmi ministerstva obrany tiež povedal, že Rusko od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine zvýšilo výrobu tankov 5,6-násobne. Na tom istom stretnutí ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ruský zbrojársky priemysel reagoval na konflikt na Ukrajine rýchlejšie než ten západný. "Moskva plánuje časom zväčšiť svoju armádu na 1,5 milióna vojakov. Cieľom je zvýšiť počet vojakov viazaných zmluvou na 745-tisíc v roku 2024," dodal minister obrany Šojgu.

Pokiaľ ide o činnosť Ruska na bojisku na Ukrajine, Šojgu povedal, že Rusko položilo pozemné míny na 7-tisíc štvorcových kilometroch popri 2-tisíc kilometrovej frontovej línii. Podľa Šojgua Rusko vyrába väčšie množstvá vysoko vyspelých zbraní než Severoatlantická aliancia, a to napriek medzinárodným sankciám. Aj spomínané britské médiá predtým písali o obavách, že Ukrajina zaostáva za Ruskom v produkcii munície.

Ruský minister obrany tiež vyhlásil, že na Ukrajine bolo zabitých takmer 350 bojovníkov zo Spojeného kráľovstva, ale dôkazy nepredložil. Šojgu tvrdil, že celkovo bolo zabitých vyše 2000 "žoldnierov" z krajín mimo Ukrajiny, ktorí počas vojny bojovali za Kyjev, vrátane spomínaných takmer 350 zo Spojeného kráľovstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy