Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
662. deň na Ukrajine: ​Rusko nemá dôvod bojovať s krajinami NATO, povedal Putin
Zdielať na

662. deň na Ukrajine: ​Rusko nemá dôvod bojovať s krajinami NATO, povedal Putin

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Rusko nemá žiadny dôvod bojovať s krajinami NATO, vyhlásil prezident Putin v rozhovore s ruskou štátnou televíziou Rossija. Okrem toho vyhlásil, že Rusko bude buď suverénnou krajinou alebo nebude existovať vôbec. Na strane Ruska aj Ukrajiny hlásia útoky desiatkami dronov. Na Ukrajine zahynul civilista.

​Rusko nemá žiadny dôvod bojovať s krajinami NATO, povedal prezident Putin

Rusko nemá podľa prezidenta Vladimira Putina žiadny ekonomický, geopolitický ani vojenský dôvod bojovať s krajinami Severoatlantickej aliancie (NATO). Povedal to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou Rossija, z ktorého citovala agentúra Reuters. Šéf Kremľa tiež označil za "úplný nezmysel" varovanie amerického prezidenta Joea Bidena, že ak Rusko porazí Ukrajinu, napadne niektorý zo štátov NATO. 

Biden svoje skoršie varovanie o možnom napadnutí niektorej krajiny NATO Ruskom zopakoval na začiatku decembra v apeli na kongresmanov Republikánskej strany, ktorým ich chcel presvedčiť, aby zdvihli ruku pre financovanie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Biden, rovnako ako ďalší predstavitelia Demokratickej strany, argumentuje tým, že ak by americkí vojaci museli po napadnutí niektorej z členských krajín NATO na základe článku päť aliančnej zmluvy o kolektívnej obrane bojovať v Európe, stálo by to Spojené štáty oveľa viac. Podľa Putina sa však Biden len snaží obhájiť svoju "pomýlenú politiku" voči Rusku. 

Rusko aj Ukrajina hlásia útoky desiatkami dronov, na Ukrajine je mŕtvy civilista 

Ruská protivzdušná obrana v noci na nedeľu 17. decembra zničila 33 ukrajinských dronov nad viacerými ruskými regiónmi, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany. O škodách sa nezmieňuje. Informovala o tom štátna agentúra TASS. Agentúra Ukrinform zase napísala, že ukrajinská protivzdušná obrana v noci zničila jednu ruskú riadenú strelu a 20 dronov. Jeden z poničených bezpilotných strojov sa zrútil na obytný dom a zabil civilistu, oznámil na sieti Telegram šéf odeskej oblastnej správy Oleh Kiper. "Jeden z dronov dopadol na obytný dom v Odeskej oblasti a explodoval. Tlaková vlna poškodila okolité budovy a sklad súkromného športového centra. Rozsiahly požiar sa hasičom podarilo rýchlo uhasiť," napísala na telegrame ukrajinská armáda. Pripojené fotografie ukazujú už uhasený dom s prepadnutou strechou a horiaci hangár, zrejme dotyčný športový sklad. 

Ukrajina dočasne vymazala Raiffeisen Bank zo zoznamu sponzorov vojny

Ukrajina dočasne vyškrtla rakúsku Raiffeisen Bank International (RBI) zo svojho zoznamu sponzorov vojny. Informoval o tom dnes web Ukrajinská pravda. Ide predovšetkým o symbolický zoznam spoločností, ktoré podnikajú v Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Rakúske úrady aj zástupcovia banky samotnej však v posledných týždňoch vyvíjali značnú snahu, aby Raiffeisen Bank, najväčšia západná banka pôsobiaca v Rusku, zo zoznamu zmizla, informovala agentúra Reuters.

​Putin: Rusko bude buď suverénnou krajinou alebo nebude existovať vôbec

Šéf Kremľa Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že Rusko bude buď suverénnou a sebestačnou krajinou alebo nebude existovať vôbec. Urobil tak na zjazde vládnucej strany Jednotné Rusko. Putin je pri moci už vyše dve desaťročia, počas ktorých pôsobil štyrikrát vo funkcii prezidenta a na krátko aj na pozícii predsedu vlády.

V marcových prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie, ktoré sa očakáva vzhľadom na to, že Putina podporuje štát, štátne médiá a v krajine nie je prítomná relevantná opozícia či prejavy nesúhlasu zo strany verejnosti.

V prípade víťazstva by si Putin udržal moc najmenej do roku 2030 vďaka šesťročnému mandátu. AFP pripomína, že voľby sa uskutočnia po vyše dvoch rokoch od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu.
"Musíme si to pamätať, nikdy nezabudnúť a povedať to našim deťom: Rusko bude buď suverénnym, sebestačným štátom, alebo nebude existovať vôbec," povedal Putin počas 21. zjazdu vládnucej strany Jednotné Rusko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy