Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Putin oznámil, že bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách
Zdielať na

Putin oznámil, že bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin v piatok oznámil, že v roku 2024 má v pláne opäť kandidovať v prezidentských voľbách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin svoje rozhodnutie oznámil počas rozhovoru s účastníkmi slávnostného odovzdávania vyznamenaní Hrdina Ruska. Jeden z hostí ceremoniálu sa Putina v "neformálnom" rozhovore spýtal, či bude kandidovať, na čo dal Putin súhlasnú odpoveď. Krátko pred tým tlačové agentúry vydali správu z brífingu hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý uviedol, že "veľa ľudí" na Putina nalieha, aby sa v marci v prezidentských voľbách uchádzal o ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

Putin svoje rozhodnutie, či bude kandidovať, oznámi, "keď to bude považovať za vhodné," doplnil ešte Peskov podľa agentúry Reuters. Šesť zdrojov pritom v rozhovoroch s agentúrou Reuters už v novembri uviedlo, že 71-ročný Putin sa rozhodol kandidovať. V praxi to bude znamenať, že Putin sa môže udržať pri moci minimálne do roku 2030, doplnil Reuters. V Rusku totiž Putin nečelí žiadnej vážnej politickej konkurencii. Jeho najvýraznejší oponent Alexej Navaľnyj je vo väzení a ďalší kritici sú tiež buď vo väzení, alebo v obave z represií žijú v exile.

Potencionálni súperi z opozície sú väznení

Putin je pri moci už viac ako 23 rokov. Od augusta 1999 bol premiérom a v marci 2000 prvýkrát zvíťazil v prezidentských voľbách. O štyri roky neskôr víťazstvo s prehľadom zopakoval. S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade, stal sa preto premiérom a ako svojho nástupcu v prezidentskom kresle si vybral Dmitrija Medvedeva. V roku 2012 si s Medvedevom svoje funkcie vymenili. Putin opäť vyhral prezidentské voľby, znovuzvolený bol potom aj v roku 2018.

V januári 2021 Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje ešte dvakrát kandidovať na post hlavy štátu. Legislatíva vychádza z navrhovaných úprav ústavy, ktoré Rusi odhlasovali v referende v roku 2020. Prezident je v Rusku volený na šesť rokov, Putin tak môže byť prezidentom až do roku 2036, keď by mal 83 rokov a mal by za sebou 36 rokov pri moci.

Agentúra AP dnes označila Putinove víťazstvo vo voľbách, ktoré sa budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka, za "takmer isté" vzhľadom na uväznenie potenciálnych súperov z opozície či ich vyhostenie do emigrácie. Putinovu popularitu podľa prieskumov neovplyvnila ani vojna proti Ukrajine, ktorú vlani vo februári začal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy