Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Poznáme termín ruských prezidentských volieb. Kedy sa budú konať?
Zdielať na

Poznáme termín ruských prezidentských volieb. Kedy sa budú konať?

MOSKVA / Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia na budúci rok 17. marca, uviedli vo štvrtok tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

O termíne volieb hlasovaním "jednomyseľne" rozhodli poslanci hornej komory ruského parlamentu – Rady Federácie, ktorá je na základe ruskej ústavy zodpovedná za vypísanie dátumu volieb. Podľa predsedníčky hornej komory Valentiny Matvijenkovej ide "prakticky o začiatok prezidentskej kampane".

Úradujúci prezident Vladimir Putin sa môže v nadchádzajúcich voľbách hlavy štátu uchádzať už o svoje piate šesťročné funkčné obdobie.

71-ročný Putin ešte oficiálne nepotvrdil, že bude kandidovať; agentúra Reuters však pripomína, že o jeho rozhodnutí uchádzať sa o post prezidenta už minulý mesiac informovalo šesť rôznych neoficiálnych zdrojov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v septembri vyhlásil, že ak sa Putin rozhodne kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024, nebude mať žiadnu konkurenciu. Všeobecne sa očakáva, že Putin kandidovať bude a opäť zvíťazí a zaistí si tak "pobyt" v Kremli až do roku 2030.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy