Polojasno
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dovolenkári pozor: Pre záplavy a výbuch vyhlásili v známej destinácii stav núdze
Zdielať na

Dovolenkári pozor: Pre záplavy a výbuch vyhlásili v známej destinácii stav núdze

NAIROBI/VICTORIA / Núdzový stav vyhlásil vo štvrtok 7. decembra na súostroví Seychely tamojší prezident Wavel Ramkalawan. Urobil tak v dôsledku záplav a mohutného výbuchu v sklade výbušnín, ktorý si vyžiadal desiatky zranených, informuje agentúra AFP.

Prezident tohto ostrovného štátu ležiaceho pri východnom pobreží Afriky nariadil všetkým občanom s výnimkou pracovníkov v kritickej infraštruktúre, aby zostali doma. Zostanú zatvorené aj všetky školy. Toto opatrenie má umožniť záchranným zložkám vykonať nevyhnutné práce na odstránenie následkov oboch katastrof.

K výbuchu, ktorého príčina nebola bezprostredne známa, došlo v sklade spoločnosti Civil Construction Company Ltd (CCCL) nachádzajúcom sa v priemyselnej oblasti Providence na najväčšom seychelskom ostrove Mahé. Explózia spôsobila rozsiahle škody aj v okolí vrátane medzinárodného letiska vzdialeného štyri kilometre, píše BBC. "Do nemocnice previezli 66 ľudí," oznámil v súvislosti s explóziou prezident krajiny.

Na ostrove Mahé, kde žije 87 percent obyvateľov Seychel, došlo v dôsledku silného dažďa aj k zosuvom pôdy. Na mieste jedného zo zosuvov zatiaľ vytiahli dvoch mŕtvych. Miestna televízia SBC na svojej facebookovej stránke zverejnila niekoľko fotografií silne poškodených domov a ciest, ale aj popadaných stromov.

Konto Visit Seychelles na sociálnej sieti uvádza, že medzinárodné letisko je napriek tomu v prevádzke a obmedzená nebola ani trajektová doprava medzi ostrovmi. Bývalá britská kolónia Seychely pozostáva zo 115 ostrovov. Podľa údajov Svetovej banky z roku 2021 sú najbohatšou africkou krajinou podľa hrubého domáceho produktu na obyvateľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy