Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ceny slovenského bravčového mäsa stúpli. Majú oň Slováci ešte záujem?
Zdielať na

Ceny slovenského bravčového mäsa stúpli. Majú oň Slováci ešte záujem?

SENICA / O slovenské bravčové mäso je veľký záujem. Aj keď sa jeho cena medziročne zvýšila až o 40 percent, farmári ho stále produkujú so stratou. V Senici však dokážu prosperovať vďaka vlastným krmovinám, vlastnému bitúnku a vlastnej predajni.

​Týždenne na družstve porazia okolo 50 ošípaných. Ľudia najviac kupujú bravčové polovice. "Dopyt po bravčovom mäse je ďaleko väčší, ale z dôvodu našich kapacitných možností nevieme všetkých zákazníkov uspokojiť," informoval Peter Španka, ekonóm PD Senica.

Majú bitúnok aj predajňu

Má to veľmi priaznivý vplyv na ekonomiku družstva. Cena bravčového mäsa sa pohybuje okolo dvoch eur v živej hmotnosti za kilogram a tri eurá za bravčové polovice. "V porovnaní s minulým rokom je to medziročný nárast o 30 až 40 percent. Bohužiaľ, nevytvárame zisť aj napriek tomu, že si dávame vlastné krmivá," priblížil Španka.

Na senickom družstve majú 1 500 ošípaných, z toho 80 prasníc. Pred dvomi rokmi uvažovali nad zrušením výroby, ale keďže na družstve majú dlhoročnú tradíciu v chove ošípaných, rozhodli sa pokračovať. "Aktuálne je bravčové mäso ošípané dotované u základného stáda u prasníc a je to zanedbateľná suma," ozrejmil Španka.

Ministerstvo tvrdí, že produkciu bravčového mäsa podporuje

Podľa ministerstva pôdohospodárstva sa produkcia bravčového mäsa na Slovensku dlhodobo podporuje a aj sa bude podporovať, minimálne v súčasnom programovom období. "Každý členský štát EÚ má v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky možnosť podporiť toto odvetvie aj z národného rozpočtu. Pritom však musí mať na zreteli pravidlá EÚ v oblasti štátnej pomoci. Intenzita tejto pomoci je závislá od možnosti národných rozpočtov," informoval Andrej Wallner, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Farmári majú na to iný názor

S dotačnou politikou nie sú spokojní. "Máme chov matiek a máme dve strediská. Pokiaľ ja presuniem naše vlastné narodené ošípané z jedného strediska na druhé, už si nemôžem uplatňovať dotácie na tieto ošípané," priblížil Patrik Rusňák, vedúci živočíšnej výroby PD Senica. "V minulosti bola znížená sadzba na predaj z dvora na 6 percent. Teraz by nám pomohlo aj z 20 na 10 percent," doplnil Španka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy