Oblačno
18°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pri Dargove sa prevrátil autobus s 53 cestujúcimi. V nemocnici aktivovali traumaplán
Zdielať na

Pri Dargove sa prevrátil autobus s 53 cestujúcimi. V nemocnici aktivovali traumaplán

DARGOV / Desiatky Ukrajincov sa vracali domov na vianočné sviatky, cestu im však skomplikovala vážna nehoda. Viezli sa v autobuse, ktorý v nedeľu (17. 12.) ráno havaroval pri Dargove. Zranili sa viacerí cestujúci, vrátane detí. Jednou z možných príčin je mikrospánok vodiča.

Autobus plynule zišiel z cesty a skončil v priekope, kde sa prevrátil na bok. Viezlo sa v ňom 55 ľudí vrátane dvoch vodičov. Okoloidúci svedkovia nehody rozbili čelné sklo na autobuse a zraneným sa vybrali na pomoc. Do príchodu záchranných zložiek bola väčšina z nich už mimo vozidla. "V autobuse sa po našom príchode ešte nachádzalo zopár cestujúcich a jedna zakliesnená osoba," informoval Miroslav Domaracký, veliteľ zásahu HaZZ Trebišov.

Išlo o druhého vodiča, ktorý sa v čase nehody nachádzal v priestore na odpočinok. Uviaznutú nohu mu hasiči vyslobodili pomocou hydraulického náradia. Všetci cestujúci boli na ošetrenie prevezení do nemocnice v Košiciach.

Stav zranených po nehode

V Košickej nemocnici na Rastislavovej ulici spustili kvôli rannej vážnej nehode traumatologický akčný plán. Do služby mimoriadne povolali viac ako 100 zdravotníkov, ktorí asistovali zraneným pacientom. Spolu ošetrili 50 ľudí z toho 3 deti. 

Situáciu v nemocnici sledovala reportérka TV JOJ Viktória Adamečková:

Autobus smeroval z Viedne do Kyjeva. Cestujúci z rôznych kútov Európy sa vracali domov na sviatky. Tam, žiaľ, nedorazili. Či sa pod nehodu podpísal mikrospánok vodiča alebo iný faktor, policajti zisťujú aj za pomoci znalca z odboru dopravy.

"Vec prevzal vyšetrovateľ Policajného zboru v Trebišove, ktorý v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony a zisťuje bližšie okolnosti. Nateraz viac informácii nie je možné poskytnúť," uviedla Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. "Spoločnosť FlixBus všetkých cestujúcich kontaktovala a sprevádzkovala linku, na ktorú môžu telefonovať pre ďalšie informácie o svojej batožine. Pre cestujúcich bola vyslaná náhradná doprava," informovala spoločnosť FlixBus.

Cestu sa podarilo sprejazdniť po približne siedmich hodinách od havárie autobusu. Policajti ho zaistili na ďalšie skúmanie. "Autobus sme najprv prevrátili na kolesá a následne za pomoci dvoch špeciálnych vozidiel sme ho vytiahli na cestu," ozrejmil Jaroslav Kučerov, Slovak Assistance.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy