Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
663. deň na Ukrajine: EÚ poskytne 65 miliónov eur na podporu utečencov z Ukrajiny v štyroch krajinách
Zdielať na

663. deň na Ukrajine: EÚ poskytne 65 miliónov eur na podporu utečencov z Ukrajiny v štyroch krajinách

Zdroj: TASR

KYJEV / EÚ oficiálne odobrila 12. balík sankcií proti Rusku. Ukrajincom chýba aj munícia sovietskeho typu, uviedol ukrajinský generál. Mimoriadny summit EÚ k rozpočtu a pomoci Ukrajine bude 1. februára. ​V kancelárii, ktorú mal využívať Zalužnyj, sa našlo odpočúvacie zariadenie. EÚ poskytne 65 miliónov eur na podporu utečencov z Ukrajiny v štyroch krajinách.

EÚ oficiálne odobrila 12. balík sankcií proti Rusku

Členské krajiny Európskej únie oficiálne schválili 12. balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine. Oznámila to v pondelok 18. decembra Rada EÚ, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Členovia EÚ sa na novom balíku protiruských sankcií dohodli minulý týždeň. Nové obmedzenie sa týkajú dovozu diamantov a lepšieho presadzovania cenového stropu EÚ na ruskú ropu.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo vyhlásení uviedol, že EÚ 12. balíkom sankcií predkladá "rozsiahly súbor nových zoznamov a hospodárskych opatrení, ktoré ešte viac oslabia ruskú vojnovú mašinériu". "Náš odkaz je jasný: zostávame pevní v našom záväzku voči Ukrajine a budeme naďalej podporovať jej boj za slobodu a suverenitu," dodal.

EÚ zostavila najnovší balík sankcií proti Rusku v novembri. Od roku 2024 obmedzí dovoz prírodných aj syntetických diamantov, ako aj šperkov z Ruska. Od nasledujúceho septembra obmedzí aj dovoz ruských diamantov spracovaných v tretích krajinách. Sankcie tiež zakazujú dovoz propánu a butánu z Ruska. Tieto plyny sa zväčša používajú na kúrenie alebo varenie. Balík zahŕňa tiež opatrenia, ktorými sa EÚ snaží sťažiť obchádzanie cenového stropu na ropu, ktorý zaviedla skupina G7.

EÚ chce týmito sankciami obmedziť ruské financovanie vojny na Ukrajine. Od jej začiatku vo februári 2022 uvalila na Rusko 11 súborov sankcií.

Ukrajincom chýba aj munícia sovietskeho typu, uviedol ukrajinský generál

Ukrajinské vojská musia pre nedostatok delostreleckej munície obmedzovať niektoré akcie na fronte, povedal agentúre Reuters ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj. Podľa generála sa Ukrajincom nedostáva najmä munície do systémov sovietskeho typu. Na nedostatok munície upozorňujú ukrajinskí predstavitelia dlhodobo, médiá ale v tejto súvislosti zvyčajne spomínajú granáty kalibru 155 milimetrov, ktorú používajú delostrelecké systémy Severoatlantickej aliancie.

"Máme problém s muníciou, najmä s postsovietskymi granátmi, teda s (ranou) 122 milimetrov a 152 milimetrov. Dnes sa tento problém vyskytuje pozdĺž celej frontovej línie," uviedol Tarnavskyj. Bez ďalších podrobností dodal, že problémom s nedostatkom munície čelí aj ruská armáda.

Michel: Mimoriadny summit EÚ k rozpočtu a pomoci Ukrajine bude 1. februára

Mimoriadny summit EÚ, ktorý sa bude zaoberať viacročným rozpočtom únie, vrátane finančnej pomoci Ukrajine, sa uskutoční 1. februára. V pondelok to oznámil predseda Európskej rady Charles Michel.

Na riadnom summite ÚNIE minulý týždeň prezidenti a premiéri krajín dvadsaťsedmičky nedospeli ku konsenzu ohľadom navýšenia rozpočtu na roky 2024 až 2027 a uvoľnenia ďalších 50 miliárd eur (asi 1,2 bilióna korún) pre Kyjev. Opatrenie zablokoval maďarský premiér Viktor Orbán. Michel potom oznámil, že skraje budúceho roka usporiada k tejto téme nový summit, a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že komisia chce do budúcoročného mimoriadneho summitu pripraviť riešenie, ktoré ďalšiemu krachu rokovaní zabráni.

Európska rada sa vo štvrtok v Bruseli zhodla na otvorení prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Orbán pred hlasovaním o tomto zásadnom

kroku opustil rokovaciu sálu a umožnil tak, aby rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne, teda so súhlasom všetkých prítomných členov.

​V kancelárii, ktorú mal využívať Zalužnyj, sa našlo odpočúvacie zariadenie

Ukrajinská tajná služba SBU v nedeľu oznámila, že v jednej z kancelárií, ktorú mal používať vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, sa našlo odpočúvacie zariadenie, nebolo však funkčné. Informovala o tom agentúra AFP. "Zdôrazňujeme, že zariadenie sa nenašlo priamo v kancelárii Valerija Zalužného, ale v jednom z priestorov, ktoré by mohol v budúcnosti pracovne využívať," uvádza sa vo vyhlásení SBU. Podľa predbežných údajov nebolo nájdené zariadenie funkčné a nenašli sa žiadne zariadenia na ukladanie dát ani prostriedky na diaľkový prenos zvuku, dodala SBU.

V posledných mesiacoch ukrajinské i zahraničné médiá informovali o rastúcom napätí medzi Zalužným a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zalužnyj v novembri v rozhovore pre magazín The Economist povedal, že konflikt s Ruskom sa dostal do "patovej situácie", s čím Zelenskyj nesúhlasil.

V súvislosti s tým sa objavili špekulácie, že Zelenskyj chcel nahradiť medzi verejnosťou obľúbeného Zalužného veliteľom ukrajinských pozemných síl Olexandrom Syrským. Predstavitelia ukrajinskej vlády popreli, že by dochádzalo k sporom medzi Zelenským a Zalužným.

EÚ poskytne 65 miliónov eur na podporu utečencov z Ukrajiny v štyroch krajinách

Európska komisia (EK) vyčlení viac ako 65 miliónov eur z Azylového migračného a integračného fondu (AMIF) pre Bulharsko, Česko, Poľsko a Rumunsko, aby mohli poskytovať pomoc utečencom z Ukrajiny, ktorí utiekli pred ruskou agresiou. Uvádza sa to v pondelkovej tlačovej správe EK.

EÚ v súčasnosti hostí viac ako 4,1 milióna ľudí pôvodom z Ukrajiny, ktorí využívajú režim dočasnej ochrany zavedený krátko po ruskej invázii na Ukrajinu. Bulharsko, Česko, Poľsko a Rumunsko môžu použiť dodatočné finančné prostriedky z rozpočtu EÚ na to, aby pomohli príjemcom dočasnej ochrany presunúť sa napríklad z kolektívneho do súkromného bývania. Počas prechodného obdobia budú môcť utečencom poskytovať finančnú podporu, jazykové a odborné vzdelávanie a tiež im zaisťovať prístup k sociálnym a zdravotným službám.

Agentúry z uvedených členských štátov, organizácie občianskej spoločnosti a medzinárodné organizácie môžu začať realizovať svoje projekty v prospech ukrajinských utečencov už teraz. Nové financovanie, ktoré EK schválila minulý týždeň, bude podliehať príslušným systémom monitorovania a kontroly finančného rámca EÚ.

Najčítanejšie správy