Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
660. deň na Ukrajine: EÚ nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu
Zdielať na

660. deň na Ukrajine: EÚ nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu

KYJEV / Rusko v noci na piatok 15. decembra opäť útočilo dronmi na ukrajinské mestá. Najviac ich smerovalo do Mykolajivskej oblasti. K tragickému incidentu došlo v obci v Zakarpatskej oblasti, asi 70 kilometrov od hraníc so Slovenskom. Po hádke na zasadnutí obecného zastupiteľstva tam jeden z miestnych zastupiteľov priniesol tri granáty a hodil ich medzi ľudí. 26 ľudí sa zranilo. Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok prisľúbila, že Európska komisia do začiatku budúceho roka nájde spôsob, ako uvoľniť 50 miliárd dolárov finančnej pomoci pre Kyjev, a to aj napriek možnému vetu Maďarska.

​EÚ nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok prisľúbila, že EK do začiatku budúceho roka nájde spôsob, ako uvoľniť 50 miliárd dolárov finančnej pomoci pre Kyjev, a to aj napriek možnému vetu Maďarska. "Ako Komisia využijeme čas, ktorý dovtedy zostáva, aby sme zabezpečili, že bez ohľadu na to, čo sa stane na ďalšom samite EÚ, budeme mať funkčné riešenie," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii po samite lídrov EÚ v Bruseli.

Európska rada vo štvrtok rozhodla otvoriť rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ aj napriek tomu, že maďarský premiér Viktor Orbán toto rozhodnutie plánoval vetovať. V otázke finančnej pomoci vo výške 50 miliárd eur, ktoré má Kyjevu poskytnúť EÚ zo svojho revidovaného rozpočtu vo forme pôžičiek a grantov, Orbán využil svoje právo veta a balík zablokoval. Lídri EÚ by tak v tejto veci mali rokovať na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli začiatkom budúceho roka. 

Robert Fico: Rozhodnutie EÚ začať prístupový proces s Ukrajinou je preceňované

Ukrajina si zaslúži európsku perspektívu, ale štvrtkové rozhodnutie Európskej rady začať prístupové rokovania s Kyjevom je preceňované, vyhlásil po dvojdňovom samite EÚ v Bruseli v piatok slovenský premiér Robert Fico. Podľa neho ide o politické gesto, ktoré nezmení situáciu na bojisku. Ukrajina teraz bude musieť ukázať pripravenosť vstúpiť do EÚ a ak ju nepreukáže, EÚ bude podľa Fica môcť prístupový proces spomaliť alebo aj zastaviť.

Člen obecného zastupiteľstva na Ukrajine hodil na svojich kolegov granáty

Člen obecného zastupiteľstva v západoukrajinskej obci Kerecky hodil v piatok počas rokovania zastupiteľstva granáty na svojich kolegov. Pri incidente utrpelo zranenie 26 ľudí. Na videu zverejnenom na sociálnych sieťach vidieť, ako muž oblečený v čiernom vkročí do dverí miestnosti počas búrlivej diskusie medzi členmi zastupiteľstva. Následne z vreciek vyberie tri granáty, odistí ich a pustí na zem, čo v miestnosti spustí krik. "Zranenia utrpelo 26 ľudí, z ktorých šiesti sú vo vážnom stave," uviedla miestna polícia vo vyhlásení. Dodala, že záchranári sa snažia resuscitovať muža, ktorý granáty hodil. Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu s Ruskom má v súčasnosti prístup k zbraniam mnoho Ukrajincov, píše AFP. Obec Kerecky leží v Zakarpatskej oblasti východne od Mukačeva.

Najväčšiemu mobilnému operátorovi na Ukrajine sa podarilo obnoviť väčšinu služieb

Najväčšiemu ukrajinskému mobilnému operátorovi Kyivstar sa niekoľko dní po bezprecedentnom hackerskom útoku podarilo obnoviť väčšinu služieb po celej krajine. Operátor oznámil, že sa mu v piatok podarilo obnoviť pripojenie na mobilný internet. Obnovenie funkčnosti tejto služby potvrdil z Kyjeva reportér agentúry DPA. Najväčší ukrajinský mobilný operátor, ktorý má viac ako 24 miliónov zákazníkov, sa v utorok stal terčom bezprecedentného hackerského útoku. Ukrajinská tajná služba SBU uviedla, že za sabotážny akt sú pravdepodobne zodpovední ruskí hackeri.

​Podľa šéfa Kyivstaru prelomili hackeri ochranu systémov prostredníctvom účtu jedného zo zamestnancov. Spoločnosť prisľúbila, že zákazníkov za výpadok odškodní. Utorkový hackerský útok spôsobil na Ukrajine prvý úplný výpadok mobilného internetu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Už od štvrtka mohli zákazníci Kyivstaru opäť telefonovať. 

​Ukrajina zostrelila počas noci 14 ruských dronov

Ukrajina v piatok oznámila, že jej systémy protivzdušnej obrany zneškodnili počas najnovšej vlny ruských útokov 14 dronov. Kyjev je presvedčený, že Moskva si urobila zásoby munície, aby mohla v zimných mesiacoch útočiť na ukrajinskú infraštruktúru. Terčom ruských rakiet je v posledných dňoch ukrajinské hlavné mesto. "Počas noci na 15. decembra 2023 nepriateľ útočil samovražednými dronmi typu Šáhid," uviedli ukrajinské vzdušné sily a dodali, že zlikvidovali 14 dronov.

Vzdušné sily informovali, že drony boli vyslané z Krasnodarskej oblasti na západe Ruska a že ich zostrelili nad Mykolajivskou, Chersonskou, Chmeľnyckou a Poltavskou oblasťou. Podobné ruské útoky v zime 2022 spôsobili, že milióny ľudí žili v mrazoch dlhé obdobia bez elektriny. Kyjev odvtedy svoje systémy protivzdušnej obrany posilnil zbraňami od spojencov z Európy a USA, ale hovorí, že ich potrebuje viac na ochranu zraniteľných oblastí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy