Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
657. deň na Ukrajine: Hlavný mobilný operátor na Ukrajine oznámil hackerský útok, podozrivé je Rusko
Zdielať na

657. deň na Ukrajine: Hlavný mobilný operátor na Ukrajine oznámil hackerský útok, podozrivé je Rusko

KYJEV / Slovensko vysvetľuje EK, prečo je dovoz komodít z Ukrajiny problém. Ruské sily hlásia "značný postup" na juhu Ukrajiny. ČR poslala Kyjevu vojenskú pomoc za stovky miliónov eur, ďalšiu už nemá. Kremeľ tvrdí, že prípadná ďalšia pomoc USA pre Ukrajinu sa skončí fiaskom. Hlavný mobilný operátor na Ukrajine oznámil hackerský útok na svoje služby. Podozrivé je Rusko.

​R. Takáč: Slovensko vysvetľuje EK, prečo je dovoz komodít z Ukrajiny problém

Slovensko poskytne Európskej komisii (EK) dostatok dôkazov o tom, aké veľké problémy spôsobuje dovoz lacnejších ukrajinských komodít domácemu agrosektoru. Uviedol to v pondelok (11. 12.) večer minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli. Takáč upozornil, že na rade ministrov opakovane odznelo, že dovoz ukrajinských komodít do Európy je problém a že 80 percent z tovarov určených na tranzit zostáva v EÚ. Minister spresnil, že pobyt v Bruseli využil na stretnutie s Michaelom Hagerom, šéfom kancelárie podpredsedu EK pre obchod Valdisa Dombrovskisa.

"Dostali sme od nich minulý týždeň v piatok, aj Maďarsko a Poľsko, taký prvý návrh o právnom konaní pre zákaz dovozu ukrajinských komodít, čo sme zakázali na národnej úrovni," vysvetlil Takáč. Dodal, že mal s Hagerom konštruktívnu diskusiu, pričom si dohodli ďalší postup. Podľa jeho slov Hager bol prekvapený informáciami, že slovenskí poľnohospodári pod tlakom dovozu ukrajinských komodít do Európy strácajú svoje tradičné trhy v západnej Európe, najmä čo sa týka obilia, a kladú si otázku, čo budú pestovať na 350.000 hektároch pôdy, ak tento stav bude pokračovať. Takáč tvrdí, že Slovensko eurokomisii do Vianoc pošle podklady o tom, čo táto situácia spôsobila domácemu agrosektoru, a v tejto súvislosti vyzval aj ostatné krajiny EÚ susediace s Ukrajinou, aby podobné podklady zaslali do Bruselu.

"V januári budeme mať ďalšie spoločné stretnutia a budeme hľadať cestu, ako vysvetliť eurokomisii, že pre tieto členské štáty je to problém, pre Slovensko, a že ju vyzývame, aby prišla s nejakým spoločným riešením," vysvetlil Takáč. Potvrdil, že Slovensko sa chce vyhnúť žalobe a je ochotné s EK komunikovať prípadné rozšírenie zoznamu so zakázanými tovarmi z Ukrajiny, napríklad o kuracie mäso. To podľa neho spôsobuje problémy viacerým krajinám EÚ, podobne ako aj vajcia či cukor z Ukrajiny. Pripomenul, že najnovšie už aj Rakúsko začína túto tému otvárať a uvažuje o možných clách a kvótach na dovoz niektorých tovarov z Ukrajiny. V rámci ministerských debát Slovensko podporilo návrhy Poľska, že ak sa hovorí o vstupe Ukrajiny do EÚ, tak treba urobiť poriadnu analýzu a zistiť, čo to spôsobí pre európsky agrosektor. Upozornil aj na otázky viacerých krajín, či po júni 2024 bude snaha EÚ predlžovať bezcolný styk s Ukrajinou, lebo tlak na predlženie súčasného stavu existuje. Otázkou však je, ako to poznačia júnové voľby do Európskeho parlamentu a politické dianie okolo toho.

Ruské sily hlásia "značný postup" na juhu Ukrajiny

Ruské sily bojujúce na juhu Ukrajiny "značne postúpili" v okolí dediny Novopokrovka v Záporožskej oblasti, informovali v utorok okupačné úrady Kremľa. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Ofenzíva Moskvy na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022, sa ťahá už druhú zimu, ale front sa na východe a juhu Ukrajiny túto zimu sotva pohol. "Naše jednotky značne postúpili severovýchodne od Novopokrovky," napísal na sociálnej sieti Telegram Jevgenij Balickij, Moskvou dosadený šéf tej časti Záporožskej oblasti, ktorú okupuje Rusko. Dodal, že ruské sily "nielen udržujú pozície, ale postupne sa posúvajú dopredu". Novopokrovka sa nachádza približne 20 kilometrov východne od obce Robotyne, ktorú Kyjev podľa svojich vyhlásení v lete znovu dobyl, ale odvtedy sa ju s problémami snaží udržať.

Ukrajinská armáda v utorok hlásila ruské útoky po celej frontovej línii vrátane juhu. "Naše ozbrojené sily v Záporožskej oblasti odrazili tri nepriateľské útoky na územiach severne od dediny Pryjutne a západne od dediny Novopokrovka," oznámila ukrajinská armáda v každodennej správe. Tieto ruské územné zisky ešte viac sťažia Ukrajine to, aby si udržala kontrolu nad Robotyne, keďže ruské sily ovládajú územie západne, južne a východne od dediny. Znovudobytie Robotyne bolo v auguste označované za úspech v protiofenzíve Kyjeva. Ukrajinský postup pri opätovnom získavaní vlastného územia obsadeného Ruskom je však odvtedy pomalší, než sa očakávalo.

ČR poslala Kyjevu vojenskú pomoc za stovky miliónov eur, ďalšiu už nemá

Od začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári dodalo Česko Kyjevu vojenské vybavenie v hodnote 6,2 miliardy korún (viac než 250 miliónov eur). Hodnota vydaných licencií na komerčné dodávky vojenského materiálu dosiahla zhruba 117 miliárd korún (takmer 4,8 miliardy eur). V utorok to uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Česko dodalo ukrajinskej armáde napríklad bojové vrtuľníky, tanky, bojové vozidlá pechoty, samohybné húfnice či raketomety vrátane munície. Ďalší vojenský materiál však Kyjevu posielať nebude. "Pomoc Ukrajine bude v nejakej miere pokračovať, hoci to nebude formou vojenského materiálu, lebo vojenský materiál vhodný na poslanie Ukrajine už nemáme," povedala česká ministerka.

Pokračovať bude napríklad pomoc v podobe výcviku ukrajinských vojakov alebo v rámci koalícií vytvorených s inými štátmi, napríklad takzvanej odmínovacej koalícii, v ktorej je aj Slovensko. Rovnako bude pokračovať humanitárna pomoc. "Budeme robiť to, čo robíme, ale bez posielania vojenskej pomoci. Už máme len zvyšok, ktorý tam chceme poslať, a nič ďalšie nemáme možnosť posielať," priblížila. Ministerka však zdôraznila, že pomocou sú aj vydané licencie na komerčné dodávky vojenského materiálu, ktoré rezort obrany koordinuje. Z projektov v hodnote 117 miliárd korún sa podľa jej slov už realizovala necelá polovica za viac ako 51 miliárd.

Na bilančnej tlačovej konferencii, na ktorej česká ministerka hodnotila dva roky svojho pôsobenia na čele rezortu, vyzdvihla napríklad zákonné ukotvenie dvoch percent HDP na obranu či niektoré dôležité projekty. Za historicky najvýznamnejšie označila nákup stíhačiek 5. generácie F-35 a začiatok budovania ťažkej mechanizovanej brigády v podobe nákupu 246 bojových vozidiel pechoty CV90. Pripomenula aj uzavretie dohody so Spojenými štátmi v oblasti obrany (DCA) či snahu o intenzívnejší nábor ľudí do ozbrojených zložiek. Černochová sa chce v budúcnosti okrem iného zamerať aj na to, aby rezort obrany viac verejnosti vysvetľoval dôležitosť armády, jej plány či dôvody, prečo nakupuje novú techniku. "Nechceme nikoho strašiť, ale nebudeme ľuďom klamať a hovoriť, že všetko je zaliate slnkom a že sa v našom regióne nič nedeje. Deje sa toho veľa a my na to musíme byť pripravení," dodala ministerka.

Kremeľ tvrdí, že prípadná ďalšia pomoc USA pre Ukrajinu sa skončí fiaskom

Akákoľvek ďalšia pomoc Spojených štátov pre Ukrajinu sa skončí "fiaskom". Uviedol to v utorok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov pred schôdzkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s prezidentom USA Joeom Bidenom vo Washingtone. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Je dôležité, aby všetci pochopili: desiatky miliárd dolárov, ktoré boli napumpované do Ukrajiny, jej nepomohli dosiahnuť úspech na bojisku," povedal Peskov. Ďalšie desiatky miliárd dolárov, ktoré Ukrajina žiada, podľa neho smerujú "k rovnakému fiasku".

Zelenskyj pricestoval do Spojených štátov v pondelok na pozvanie Bidena. V prejave na Univerzite národnej obrany (NDU) vo Washingtone uviedol, že Ukrajina sa vo vojenskej pomoci spolieha na Spojené štáty. Prieťahy v jej ďalšom schválení označil za "splnený sen" ruského prezidenta Vladimira Putina.
Ukrajinský líder má na utorok naplánované stretnutie s Bidenom a tiež republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny Senátu Chuckom Schumerom.

V americkom Kongrese pokračujú náročné rokovania o ďalšej pomoci Ukrajine. Ak kongresmani odídu na vianočné a novoročné sviatky bez dohody, ktorá spája zmeny v imigračnej a hraničnej politike USA s balíkom pomoci pre Ukrajinu aj Izrael, Biely dom bude musieť urobiť ťažké rozhodnutie v zásobovaní bojujúcich spojencov aj na úkor vojenskej pripravenosti USA, informovala ešte v nedeľu televízia CNN.

Ukrajina: Hlavný mobilný operátor oznámil hackerský útok na svoje služby

Útok hackerov na najväčšieho ukrajinského mobilného operátora Kyivstar v utorok ráno spôsobil rozsiahle výpadky telefónneho signálu a internetu, informovala telekomunikačná spoločnosť. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla spoločnosť Kyivstar na Facebooku. Dodala, že dáta zákazníkov neboli ohrozené. "Útok značne poškodil (IT) infraštruktúru, obmedzil prístup. Neboli sme schopní odraziť ho na virtuálnej úrovni, takže sme Kyivstar fyzicky zatvorili, aby sme zabránili prístupu nepriateľa," vysvetlil generálny riaditeľ Olexandr Komarov v štátnej televízii. "Je to pre nás výzva," dodal Kyivstar. Spoločnosť poskytuje služby pre 24,3 milióna mobilných užívateľov.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko už skôr hlásil "rozsiahle poruchy" siete spoločnosti Kyivstar, takže "mnoho zákazníkov" ostalo bez nich. Postihlo to aj iné sektory spoliehajúce sa na roaming. Úrady v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny povedali, že "dočasne nefungoval" výstražný systém pred leteckými útokmi. Hovorca PrivatBanky Oleh Serha podľa internetovej televízie Hromadske oznámil, že čiastočne bolo narušené fungovanie ich pobočiek a platobných terminálov. Jedna z najväčších bánk Ukrajiny, Monobank, informovala, že sa stala terčom "masívneho útoku DDoS". Na platforme Telegram to napísal jej spoluzakladateľ Oleh Horochovskyj.

SBU informovala, že jednou z verzií, ktoré sa v súčasnosti preverujú, je účasť ruských tajných služieb na tomto hackerskom útoku. Stíhanie sa vedie okrem iného aj pre podozrenie z ohrozenia územnej celistvosti, vlastizrady a sabotáže, doplnila britská stanica BBC. Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla spoločnosť Kyivstar na Facebooku. Dodala, že dáta zákazníkov neboli ohrozené. "Útok značne poškodil (IT) infraštruktúru, obmedzil prístup. Neboli sme schopní odraziť ho na virtuálnej úrovni, takže sme Kyivstar fyzicky zatvorili, aby sme zabránili prístupu nepriateľa," vysvetlil generálny riaditeľ Olexandr Komarov v štátnej televízii. Úrady v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny povedali, že "dočasne nefungoval" výstražný systém pred leteckými útokmi. Spoločnosť Kyivstar poskytuje služby pre 24,3 milióna zákazníkov. Po hackerskom útoku mnohí z nich zostali bez mobilného pripojenia. Dočasne nefungoval napríklad ani výstražný systém pred leteckými útokmi v meste Sumy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy