Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prokuratúra pohorela s obžalobou proti terorizmu. Slovenku Renátu oslobodili spod závažných zločinov
Zdielať na

Prokuratúra pohorela s obžalobou proti terorizmu. Slovenku Renátu oslobodili spod závažných zločinov

BANSKÁ BYSTRICA / Slovenku Renátu obžalovanú z podporovania teroristickej skupiny, odsúdil Špecializovaný trestný súd na podmienečný trest. Podľa senátu je vinná z ohrozovania mravnej výchovy detí. Syna s dcérou odviedla za manželom do Sýrie, na územie ovládané Islamským štátom, kde boli vychovávané v duchu radikálneho islamu. Súd jej uložil jej dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

Súd ju uznal vinnou

Renátu Dibdiakovú súd uznal vinnou z toho, že s deťmi odletela z Egypta, z trvalého pobytu, do Turecka a odtiaľ neskôr do Sýrie do oblasti ISIL. Deti vystavila riziku vývojových aj mravných vplyvov. Ako manželka vyššie postaveného člena ISIL viedla domácnosť, starala sa o deti a obe deti vychovávali v duchu šaríe a chlapca v duchu budúceho bojovníka ISIL. Pod vedením otca sa učil narábať so zbraňou. Podľa súdu boli deti vychovávané v duchu prísnej ideológie Islamského štátu a boli vystavené traume.

Spáchala prečin ohrozenia mravnej výchovy detí, za čo sa odsudzuje na trest odňatia slobody na 2 roky s podmienkou na 3 roky.

Obžalovanej nebola preukázaná vedomosť na jej strane, že po odchode do Sýrie mal Islamský štát priznaný rezolúciou OSN status teroristickej organizácie. "Nie je možné, žeby v čase, keď odchádzala do Sýrie, mala informácie, do akej situácie s deťmi odchádzala. Aj znalec uviedol, že ISIL vo svojich informáciách uvádzal, že život na jeho území je ideálny," uviedol sudca Pulman.

Obžalovanej nie je možné klásť za vinu, že vzhľadom pre vojnové neúspechy ISIL na území Islamského štátu už neskôr prestali fungovať školy, do ktorých predtým chodili.

Žiadny dôkaz nesvedčí o tom, že by sa obžalovaná stotožnila s ideológiou Islamského štátu. Dokonca nebolo ani preukázané z dôkazov, že bol príslušníkom tajnej služby ISIS. Je to len predpoklad, dôkazy nie sú. 

Spravodajská JOJ 24 prípad podrobne sleduje. Viac sa dozviete TU.

Celú obžalobu považuje obhajoba od začiatku za nepodloženú

Mala naplniť dva trestné činy. Tie neboli spáchané a neboli preukázané znaky nasvedčujúce spáchaniu trestných činov súvisiacich s podporovaním teroristickej skupiny.

Podľa jej obhajcov, Renáta nič také nespáchala tým, že odišla za svojim manželom do Sýrie na územie, ktoré ešte v tom čase nebolo okupované islamským štátom. Celú obžalobu považuje obhajoba od začiatku za nepodloženú, neadekvátnu a v podstate bez dôkaznej situácie.

Treba však uviesť, že obžalovanej stále vyplýva výchova jej maloletej dcérky okrem syna. Neviedla výchovu správnou cestou vzhľadom k dôkazom čo však nenapĺňa znaky trestného činu ale len prečinu ohrozenia mravnej výchovy.

Renátu prepustia z väzby

Prokurátor podal odvolanie. Obžalovaná a jej obhajcovia si nechali zákonnú lehotu 15 dni na rozhodnutie.

Do rozhodnutia Najvyššieho súdu je stále obžalovaná. Podľa súdu nie sú dôvody na jej väzobné stíhanie, a tak obžalovanú prepustil z väzby. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Obžalovaná tak ostáva vo väzbe do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. 

Vykonali posledné dokazovanie a odzneli aj záverečné reči

V stredu 20. decembra dopoludnia odzneli na ŠTS záverečné reči. Svoju záverečnú reč predniesol dozorujúci prokurátor Peter Kysel, ktorý na Renátu Dibdiakovú podal obžalobu. Pred senátom vyhlásila opäť svoju nevinu aj samotná Renáta. Rozsiahlu záverečnú reč, v ktorej poukázal na dôkaznú núdzu, predniesol aj Rastislav Urbáni, obhajca obžalovanej Renáty.

Dopoludnia ŠTS zároveň vykonal aj posledné dokazovanie. Išlo najmä o videozáznamy, ktoré kurdské jednotky pri zadržaní tejto rodiny našli v telefóne jej manžela. Podľa prokuratúry mali videozáznamy preukazovať to, že deti boli vychovávané aj rodina žila v prísnom islamskom práve šárya. Najmä malý chlapec bol podľa prokuratúry údajne vedený k tomu, aby sa stal bojovníkom islamského štátu.

Samotná obhajoba Renáty Dibdiakovej toto tvrdenie aj tieto videá považuje za nepreukazné a nepodložené. Videá zaznamenávali iba hru malých detí a nič nenasvedčovalo tomu, žeby chlapec podstúpil na území islamského štátu akýkoľvek vojenský výcvik.

Obhajoba žiada úplne oslobodenie

Prokurátor navrhuje trest odňatia slobody na spodnej hranici trestu, čo je 10 rokov. Navrhuje zároveň mimoriadne zníženie trestu na 6 rokov, lebo Renáta už v Sýrskom zajatí pod kontrolou kurdských oslobodeneckých síl s deťmi strávila štyri a pol roka. Obhajoba žiada úplne oslobodenie spod obžaloby a vyhlásenie ich klientky za nevinnú.

Obidve deti sa aktuálne nachádzajú na Slovensku. Spolu s ich mamou ich priviezol vládny špeciál. Rodina je od samotného začiatku oddelená. Renáta na Slovensko pricestovala v rámci repatriácie, v domnienke, že na Slovensku bude rodina žiť pokope u starej mamy. To sa však nestalo. Po prílete na Slovensko Renátu zadržalo špeciálne komando a vyšetrovatelia NAKA jej vzniesli obvinenie pre závažné zločiny, pre ktoré jej zo začiatku hrozilo až doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy