Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vznikne nové ministerstvo, poslanci schválili novelu kompetenčného zákona
Zdielať na

Vznikne nové ministerstvo, poslanci schválili novelu kompetenčného zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci schválili kompetenčný zákon. Znamená to, že vznikne nové ministerstvo športu a cestovného ruchu. Meniť sa ale budú kompetencie viacerých inštitúcii, napríklad aj rezortu obrany. To bude mať právo veta pri vydávaní licencií v zbrojárskom priemysle.

Od 1. januára vznikne Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Vyplýva to z novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy prináša aj ďalšie zmeny. O návrhu poslanci rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť s cieľom posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva.

Nový rezort preberie určité kompetencie ministerstva dopravy 

Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky. "Podpora cestovného ruchu je úzko previazaná s rozvojom regiónov Slovenskej republiky, čím dôjde k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov v rámci Slovenska udržaním existujúcich, ako aj tvorbou nových pracovných miest, čím sa zvýši konkurencieschopnosť Slovenska a jeho jednotlivých regiónov," argumentovala vláda. Nové ministerstvo má podporiť aj kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov pre štát a mestá.

Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo. Vydávanie Zbierky zákonov SR má prejsť z Úradu vlády SR späť do kompetencie ministerstva spravodlivosti.

Zamerajú sa aj na prevenciu infekčných chorôb 

Významnú úlohu v dohľade nad prenosnými ochoreniami zohráva podľa rezortu zdravotníctva najmä kvalitná infraštruktúra, pripravenosť a vzdelávanie v oblasti verejného zdravotníctva. Je preto potrebné najmä posilniť materiálno-technické vybavenie orgánov verejného zdravotníctva, zlepšiť schopnosť úradov komunikovať informačnými systémami, zlepšiť schopnosť verejnosti reagovať na komplexné hrozby infekčných ochorení a realizovať vzdelávanie.

Zameriavajú sa na národný program prevencie HIV/AIDS, národný imunizačný program, zvýšenie osvety a výchovy k zdraviu vo vzťahu k prenosným ochoreniam, funkčnú sieť národných databáz pre zber a analýzu dát, zníženie výskytu ochorení prenosných krvou a pohlavným stykom, epidemiologické pracoviská pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení a prevenciu nozokomiálnych nákaz.

Zlepšiť sa má aj ochrana zdravia pri práci

Plánujú sa zmeny týkajúce sa práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý v stredu schválila vláda.

"Reprodukčne toxické látky podobne ako karcinogény a mutagény patria medzi látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy z dôvodu, že môžu mať vážne a nezvratné účinky na zdravie zamestnancov, najmä na pohlavné funkcie a plodnosť dospelých mužov a žien, na laktáciu žien a na vývoj ich potomstva," uvádza sa v materiáli. Návrh novely súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Účinnosť sa navrhuje od 5. apríla 2024.

Univerzitné budovy a internáty plánujú rekonštruovať

Zrekonštruovať sa má aj historický areál v správe Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Vláda ich v stredu určila ako priamych prijímateľov prostriedkov v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. V rámci UNB sa má kompletne obnoviť obvodový plášť vybraných budov nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch. Na rekonštrukciu infekčného pavilónu má ísť 5,04 milióna eur s DPH. 

Komplexne sa má zrekonštruovať aj budova výškového bloku A vysokoškolského internátu Mlyny v areáli Mlynskej doline. "Celková predpokladaná hodnota projektu celkovej rekonštrukcie VBA je 7.139.608 eur s DPH. Z uvedenej sumy bola časť aktivít 1. etapy hradená z dotácií zo štátneho rozpočtu vo výške 642.600 eur," píše sa v materiáli.

Zrušili akčný plán pre prevenciu násilia na ženách

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR bude mať o deväť úloh vyplývajúcich z niektorých uznesení vlády menej. Zrušiť sa má napríklad aj jeho povinnosť v Národnom akčnom pláne pre prevenciu a elimináciu násilia na ženách na roky 2022 až 2027. Povinnosť rezortu práce bolo akčný plán predkladať na rokovanie vlády SR. Vyplýva to z návrhu na zrušenie niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení vlády SR, ktorý v stredu schválila vláda.

"Keďže v súčasnosti nemáme relevantné informácie o plnení úloh vrátane úloh špecificky zameraných na domáce násilie, nie je možné reálne vyhodnotiť potrebu konkrétnych úloh špecifického národného akčného plánu pre prevenciu a elimináciu domáceho násilia," uvádza MPSVR vo vlastnom materiáli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy