Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Študenti reagujú na vyhrážky na školách. Prípady riešia elitní policajti
Zdielať na

Študenti reagujú na vyhrážky na školách. Prípady riešia elitní policajti

BRATISLAVA / Na anonymné hrozby nielen za uplynulých 24 hodín reagujú aj študenti. Nie je jasné, či ide o toho istého anonyma, no každé jedno takéto hlásenie je potrebné preveriť.

V utorok 5. decembra gymnáziá po celom Slovensku obsadili policajti v nepriestrelných vestách. Dôvodom bol výhražný mail. Anonym sa podľa textu chystal vraždiť na Mikuláša. Ďalší deň sa študenti učili dištančne, alebo vôbec. "NAKA vedie vyšetrovanie pre zločin teroristického útoku," uviedol 5. decembra Ľubomír Solák, policajný prezident.

Po dvoch týždňoch prišli podobné maily opäť. Školu v Rači evakuovali hneď dvakrát počas jedného dňa. "Sme pobúrení a niektorí aj vystrašení. Najmä v tomto období predvianočnom zažívame stres a ešte musíme k tomu riešiť aj takéto vyhrážky," uviedol Viliam Dominik Ďuraš, predseda Študentskej rady stredných škôl. 

​Do stresovej situácie sa dostali aj študentky počas nočnej evakuácie internátu. Zasiahnuť museli záchranári. "Záchranári ošetrili dve 15-ročné pacientky s akútnou reakciou na stres. Do nemocnice prevezené neboli," informovala Petra Klimešová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. 

Na prípade pracujú policajti z odboru počítačovej kriminality 

Hrozba teroristického útoku sa na žiadnej škole, ktorá dostala výhražný mail nepotvrdila. Zatiaľ nie je jasné, či existuje spojitosť medzi mailmi z pred dvoch týždňov a tými včerajšími. "Všetky zainteresované zložky polície aj naďalej intenzívne pracujú na vyšetrovaní prípadu a odhalení páchateľa. V tomto štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," informoval Roman Hájek, hovorca prezídia Policajného zboru.

"Určite sú do vyšetrovania zapojení elitní policajti z odboru počítačovej kriminality. Málokedy sa stane, že by policajti páchateľa nevypátrali, určite v pátraní využijú aj medzinárodnú spoluprácu," opísal Peter Chudý, bývalý vyšetrovateľ NAKA. Autor takýchto výhražných emailov si za mrežami môže posedieť dlhé roky. "Študenti by mali byť informovaní o tom, aká je situácia a ako reagovať a čo robiť v prípade krízovej situácie," dodal predseda Študentskej rady stredných škôl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy