Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Internát spolu so školou v bratislavskej Rači evakuovali dvakrát
Zdielať na

Internát spolu so školou v bratislavskej Rači evakuovali dvakrát

BRATISLAVA / Personál a žiaci strednej odbornej školy s internátom v bratislavskej Rači už toho majú viac než dosť. Iba pár hodín potom ako v pondelok 18. decembra anonym nahlásil v jej priestoroch bombu, sa výhražná správa opakovala. Školu tak museli v noci evakuovať znova. Neznámy páchateľ to skúsil aj v utorok 19. decembra ráno.

Informáciu ako prvý priniesol portál tvnoviny.sk"Internát museli evakuovať, polícia to celé prehľadáva," potvrdil riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Michal Feik. Prvý výhražný e-mail obdržala riaditeľa školy v pondelok ráno. Anonym sa v ňom vyhrážal bombovým útokom. Školu aj priľahlý internát s ubytovňou museli evakuovať.

Na mieste zasahovali hasiči aj policajti so špeciálne vycvičenými psami na vyhľadávanie výbušnín. Samozrejme policajti nič nenašli. Keď už si všetci mysleli, že sú z najhoršieho vonku, po ôsmej večer sa objavila ďalšia výhražná správa. Podľa informácií TV JOJ sa anonym v správe vyhrážal tým, že ak do 21. hodiny nedostane 100-tisíc v kryptomenách, škola vybuchne. Podobne ako to spravil neznámy páchateľ pred dvoma týždňami na bratislavskom gymnáziu.

Študenti sa zohrievali v naštartovaných autách

"Situácia sa nám opakuje, čo sme nepredpokladali. Prebieha to ako v ranných hodinách. Znova prehľadávajú školu, školskú jedáleň, plaváreň, telocvičňu. Zamerali sa na školský internát, kde žiaci bývajú," opísala riaditeľka Strednej odbornej školy, Mária Katreniaková. "Policajti došli, zaklopkali a povedali, že všetci majú ísť von," opísala študentka. 

Nočný pokoj si študenti strednej školy ale i nájomníci internátu predstavovali trochu inak. Ešte po 23-hodine bola škola plná záchranných zložiek. No a tri stovky ľudí hľadali úkryt v teple. "Zasahovalo 14 príslušníkov HaZZ. Na miesto bol privolaný evakuačný autobus, do ktorého sme umiestnili obyvateľov," uviedol Peter Moravčík, veliteľ zásahu. Na miesto prišli tentokrát až dva autobusy. Niektorí sa zohrievali v naštartovaných autách a čakali na to, ako to celé dopadne.

Páchateľ stále nie je známy 

"Žiaci, ktorú majú svojich známych tu v Bratislave. Prišli pre nich príbuzní," dodala riaditeľka Katreniaková. Akciu policajti ukončili asi po dva aj pol hodinách, opäť s negatívnym výsledkom. Vedenie školy však malo dnes ráno prijať ďalšiu výhražnú správu. Tentokrát ale evakuácia neprebehla. Na mieste boli od rána policajní vyšetrovatelia.

"Predmetnou udalosťou sa aj naďalej intenzívne zaoberajú," Silvia Šimková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Kto za výhražnými správami stojí zatiaľ nevieme. Každopádne si už študenti môžu vydýchnuť, odcestovali totiž domov za rodinami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy