Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pred Vianocami roztriedia státisíce zásielok. Neuveríte, čo niektorí ľudia poslali poštou
Zdielať na

Pred Vianocami roztriedia státisíce zásielok. Neuveríte, čo niektorí ľudia poslali poštou

BRATISLAVA / Kuriéri sú pred vianočnými sviatkami v plnom nasadení. Pracovnú dobu im sem-tam spestria netradičné a kuriózne zásielky. Ľudia nakupujú rôzny tovar. Väčší, menší, poprípade aj živý. Doručovatelia nám prezradili bizarnosti, ktoré sa v balíkoch prepravovali.

Slovenská pošta počas vianočnej prevádzky denne spracuje 100 až 150-tisíc balíkov v triediacich linkách a ďalších 40 až 45-tisíc balíkov ručne, niekedy aj s kurióznym obsahom. Triediace linky i poštoví zamestnanci pred Vianocami pretriedia aj státisíce listových zásielok.

Slovenská pošta spracováva poštu v štyroch hlavných spracovateľských strediskách, a to v Bratislave, Zvolene, Košiciach a Žiline a v pomocnom stredisku v Nitre. Najvyťaženejšie je stredisko v Bratislave, kde sa spracováva 50 percent všetkých zásielok.

Tradičné aj netradičné balíky

Hoci sa väčšina zásielok triedi v triediacich linkách, veľkú časť musia poštoví zamestnanci prebrať ručne. Ide napríklad o balíky s neštandardnými rozmermi či tvarmi. V nich ľudia posielali napríklad pneumatiky aj s diskami, elektroniku, záhradné náradie, bicykle, no našla sa i štvorkolka či miešačka s fúrikom.

"Raritou bol aj ozdobený vianočný stromček so sklenenými guľami. Pošta riešila aj zapáchajúce mŕtve telíčka vtákov, ktoré boli zo zahraničia posielané ako krmivo pre hady bez špecifickej služby a adresát si ich neprevzal v odbernej lehote," priblížila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Kuriózne listové zásielky

Listovými triediacimi linkami denne prejde 500 až 600-tisíc listových zásielok. Ďalších 600 až 700-tisíc sa triedi ručne. Ručne sa triedia listové zásielky prvej triedy, ktoré sú spracované prednostne. Zásielky druhej triedy sú rozdelené na tie, ktoré sú vhodné na strojové spracovanie a zvyšné sa vytriedia ručne.

Listové zásielky môžu mať maximálne dva kilogramy, ľudia v nich však tiež posielali rôzne kuriózne veci. "Zákazníci si medzi sebou posielajú napríklad fľaše, tenisové rakety, zásielky so živými tvormi, s včelami, švábmi, pijavicami či dážďovkami," doplnila Dorčáková.

Súvisiace články