Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na Slovensko pricestovala prezidentka Slovinska Nataša Pircová Musarová
Zdielať na

Na Slovensko pricestovala prezidentka Slovinska Nataša Pircová Musarová

BRATISLAVA / Na Slovensko pricestovala prezidentka Slovinska Nataša Pircová Musarová. Krátko po desiatej hodine ju v prezidentskom paláci privítala Zuzana Čaputová. Obe hlavy štátov sa následne presunuli na spoločné rokovanie. Kľúčovou témou bola okrem vzťahov našich krajín aj klimatická kríza a zelená tranzícia. Prezidentky však diskutovali aj o aktuálnej medzinárodnej situácii.

​Prezidentka Slovinska pricestovala aj so svojím partnerom Alešom Musarom. Ide o jej prvú oficiálnu návštevu Slovenska. Slovinská prezidentka sa večer pred návratom do vlasti sa stretla aj so slovinskými vojakmi, ktorí pôsobia v mnohonárodnej bojovej skupine NATO na základni Lešť. Predchodca súčasnej slovinskej prezidentky Borut Pahor navštívil Slovensko naposledy vlani v novembri.

Kto je prezidentka Nataša Pircová Musarová?

Dve funkčné obdobia bola komisárkou pre prístup k verejným informáciám a niekoľko rokov pracovala v médiách ako televízna moderátorka. Pôsobila ako advokátka, ktorá sa zaoberala predovšetkým rozhodnutiami a publikáciami o slobode informácií. V druhom kole prezidentských volieb na jeseň v roku 2022 sa stala prvou ženou zvolenou do funkcie prezidenta.

Súvisiace články