Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neobvyklý prípad na súde. Obyvatelia Levoče roky žili v smrade
Zdielať na

Neobvyklý prípad na súde. Obyvatelia Levoče roky žili v smrade

Spišská Nová Ves - Neznesiteľný smrad, ktorý trápil Levočanov od roku 2018 sa rieši na súde. Obžalobe čelí konateľ miestnej firmy. Petra policajný vyšetrovateľ obvinil hneď z dvoch trestných činov. Policajti zistili, že mal neoprávnene miešať hnojovicu s odpadmi. Spis v tomto rozsiahlom prípade má vyše 4-tisíc strán.

​Levočania organizovali v minulých rokoch protesty proti smradu. Diskutovali s podnikateľom v miestnej kinosále. Všetko zastavilo až vyšetrovanie. Policajti tohto podnikateľa obvinil zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi a prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Istý čas bol aj vo väzbe. Z Nej sa dostal na 10-tisicovú eurovú kauciu. V súčasnosti už čelí obžalobe. Tej sa venuje spišskonovoveský súd.

"Odoberal látky deklarované ako certifikované hnojivá. Postupne zmiešaval s odpadom. Domiešaval ešte hnojovicu v nezistenom množstve. Takto vznikol odpad, čím spôsobil zápach obťažujúci okolie. A neoprávnene prevádzkoval zariadenie na zber odpadu bez súhlasu štátnej správy odpadového hospodárstva," opísala sudkyňa okresného súdu v Spišskej Novej Vsi. 

Zamestnancom firmy povedal, že ide o hnojivo

To mal skladovať a zmiešavať v areáli družstva neďaleko Levoče v troch nadzemných zásobníkoch. Cisterny tu mali odpad dodávať pravidelne. "Konateľ spoločnosti si objednal u danej firmy tieto látky. Nám to bolo ako zamestnancom deklarované, že to je certifikované hnojivo. Ja som na to videl certifikát. Bolo to hnojivo, ktoré sa volá Natural harmony," povedal bývalý zamestnanec firmy. 

Podľa bývalého zamestnanca firmy, sa mal postrek konať aj v čase, keď to bolo zakázané. "Bol ten posledný januárový víkend 2019, kedy sa to stalo. A potom sa mi zdá, že hneď v pondelok alebo v utorok prišli z UKSUPu pracovníci a zaplombovali tie veže," dodal bývalý zamestnanec firmy. 

V minulosti sa tomuto problému venoval aj predseda Prešovskej župy Milan Majerský a poslanec NR SR. "Ako je možné, že jedine pán necíti smrad a že tu nie je orgán, alebo úrad, ktorý by zakázal aplikáciu takéhoto hnojiva. O tom, rozprávam, čo cíti 15-tisíc ľudí pán Kováč," uviedol Majerský. Sudkyňa tento prípad odročila. Najbližšie pojednávanie bude v polovici februára. Obhajoba už navrhuje vypočuť znalcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy