Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na Islande vybuchla sopka: Evakuovali tisícky ľudí
Zdielať na
Krimi

Na Islande vybuchla sopka: Evakuovali tisícky ľudí

REYKJANES / Na juhozápade Islandu vybuchla sopka. Z mesta Grindavik evakuovali asi 4-tisíc ľudí, zatvorili aj neďaleké kúpele Blue Lagoon.

Erupcia sopky začala po 22.00 h, informovalo o tom CNN. Informoval o tom aj islandský meteorologický úrad. Láva zo sopky vytryskla hodinu potom, čo boli zaznamenané ďalšie zemetrasenia. Krajina zemetraseniami trpela od konca októbra. Trhlina v sopke je dlhá takmer 4 kilometre. Láva prúdi rýchlosťou 100 až 200 metrov kubických za sekundu. Za posledné roky je táto erupcia mnohonásobne väčšia ako za posledné roky na polostrove Reykjanes. Polícia varuje ľudí, aby sa zdržiavali ďalej od oblasti, môže sa tam vyskytovať dym. 

Zábery z okolia sopky ukazujú lávu, ktorá strieka vysoko do výšky. Podľa odborníkov sa láva pohybuje všetkými smermi, najmä však na juhozápad.

Na Islande je vyhlásený núdzový stav

"Erupcia zatiaľ výrazne neobmedzuje prevádzku letiska Keflavík, avšak letecké spoločnosti budú prevádzkovať lety na základe predpovedí o množstve popola a ďalších faktorov. V tejto súvislosti odporúčame kontaktovať konkrétnu leteckú spoločnosť," informoval rezort. Turistov zároveň žiada, aby sledovali miestne správy a rešpektovali pokyny miestnych úradov a polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy