Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Aj pár eur mení životy. Prezidentka prijala rodiny v núdzi
Zdielať na

Aj pár eur mení životy. Prezidentka prijala rodiny v núdzi

BRATISLAVA / Predstavte si, že máte 8 rokov, ste dlhodobo v nemocnici a túžite objať rodičov. Lenže tí si cestu za vami nevedia dovoliť, pretože tie peniaze potrebujú na doplatky za lieky. Aj takéto príbehy počúvala prezidentka, keď sa stretla so zástupcami Dobrého anjela a s rodinami, ktoré sa vďaka ich darcom nemusia napríklad zadlžovať.

​Ako silno zasahuje do života rodiny choroba v paláci vysvetľovali rodičia 3-ročného zvedavého chlapčeka, ktorý zatiaľ väčšiu časť svojho života bojuje s leukémiou, alebo aj rodičia sestričiek, ktoré pre cystickú fibrózu na krku nosia čističku vzduchu.

​Ochorenie jedného z detí často znamená, že jeden z rodičov musí prestať pracovať. Prídu o jednu výplatu v čase, kedy naopak potrebujú viac. No a v ešte ťažšej situácii sú samoživitelia. Inflácia ich situáciu ešte zhoršila. "My hovoríme, že sme sociálny štát, ale z prieskumu, ktorý sme si medzi rodinami spravili vyplýva, že 80 percent rodín, ktoré majú dieťa s rakovinou, sa zadlží. Predstavte si, že máte choré dieťa a aby ste prežili, si musíte požičať peniaze," priblížil Andrej Kiska, spoluzakladateľ nadácie Dobrý anjel.

"Vlastne sme na dva roky vypadli z takého normálneho života. Manžel sa snaží čo najviac popri práci chodiť za nami," opísala svoju situáciu Daniela. "Hlavne strava, dezinfekčné a rehabilitačné pomôcky. Mesačne ideme do niekoľkých stoviek eur," priblížila Dagmara. "Jedna tretina rodín, ktoré v Dobrom anjelovi máme, pravidelne mesačne dopláca viac ako 300 eur," uviedol Kiska.

Čo by bolo, keby Viki nemala svojich dobrých anjelov, vie jej mama celkom presne. "Určite by sme siahli po pôžičkách, lebo v našej rodine pracuje len manžel. Zamestnať sa popri takomto dieťati nedá," uviedla Jana. Aj malá pomoc sa vraj počíta. "Posielajú pravidelný mesačný príspevok v priemere okolo 6 eur. Z toho mála sa dokáže vytvoriť nádherný systém pomoci," ozrejmil Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy