Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
669. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson zahynuli štyria ľudia
Zdielať na

669. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson zahynuli štyria ľudia

Zdroj: TASR

KYJEV / Štyria ľudia zahynuli a ďalší deviati utrpeli zranenia za uplynulých 24 hodín pri ruskom ostreľovaní mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že zneškodnila 14 z 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci útočila na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu poďakoval Nemecku, Fínsku a Holandsku za najnovšie balíky vojenskej pomoci pre jeho krajinu, ktorá od februára minulého roka čelí ruskej invázii.

​Ukrajina: Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo štyri obete

Túto informáciu uviedol v nedeľu gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Ruské sily vypálili na Cherson od soboty do nedeľného rána 71 delostreleckých granátov, napísal Produkin na sociálnej sieti.

Útoky podľa neho zasiahli centrum mesta, obytné oblasti, zdravotnícke a vzdelávacie inštitúcie i "zariadenia kritickej infraštruktúry". "V dôsledku ruskej agresie zahynuli štyria ľudia a deviati ďalší vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia," uviedol gubernátor.

Ukrajina hlási zneškodnenie 14 z 15 dronov, ktorými útočilo Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila drony iránskej výroby Šáhid v Mykolajivskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej a Chmeľnyckej oblasti, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram.
Ukrajinské úrady po útoku zatiaľ nehlásili škody ani zranenia. Bezpilotné lietadlá ruské sily vypustili z východného pobrežia Azovského mora, dodala ukrajinská armáda. Moskva sa k útoku nevyjadrila. Agentúra Reuters napísala, že tvrdenie ukrajinskej armády nedokáže nezávisle overiť.

Zelenskyj sa poďakoval Nemecku, Fínsku a Holandsku za najnovšiu obrannú pomoc

"Nemecko nám dodalo protilietadlový systém Gepard, delostrelectvo kalibru 155 mm a ďalšiu potrebnú muníciu. Poslalo nám tiež americký systém protivzdušnej obrany Patriot," povedal Zelenskyj vo večernom videopríhovore.

"Schopnosť zostreliť ruské stíhačky je jedna z kľúčových, pokiaľ ide o spravodlivé ukončenie tejto vojny. Chcem sa poďakovať všetkým partnerom, ktorí nás podporujú a pripravujú potrebné kroky na pomoc v nadchádzajúcom roku," uviedol ďalej Zelenskyj. Dodal, že súčasný systém protivzdušnej obrany je účinný pri odrážaní ruských dronov a rakiet, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť aj ruské stíhacie bombardéry.
Ukrajinský prezident sa zároveň osobitne poďakoval Holandsku a Fínsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy