Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
668. deň na Ukrajine: Duncovová, ktorá vyzývala na mier, nemôže kandidovať proti Putinovi
Zdielať na

668. deň na Ukrajine: Duncovová, ktorá vyzývala na mier, nemôže kandidovať proti Putinovi

Zdroj: TASR

KYJEV / Aj v noci na sobotu 23. decembra bola v plnej pohotovosti ukrajinská protivzdušná obrana. Zostrelila celkovo tri stíhačky a deväť útočných dronov. Počas ruského úderu v Doneckej oblasti vyhasol život civilistu a ďalších 6 ľudí sa pri útoku zranilo. Útoky ale hlásili aj z Odeskej a Chmelnyckej oblasti. Ukrajinská prokuratúra vyšetruje civilného zamestnanca ukrajinského ministerstva obrany pre obvinenie z podvodu v hodnote 40 miliónov dolárov pri nákupe munície. V Rusku volebná komisia nepovolila zber podpisov pre novinárku Jekaterinu Duncovovú, ktorá sa rozhodla kandidovať proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Duncovová okrem iného vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine.

​Ukrajinského predstaviteľa zatkli pre obvinenia z podvodu pri nákupe munície

Civilného zamestnanca ukrajinského ministerstva obrany zatkli pre obvinenie z rozsiahleho podvodu pri nákupe delostreleckej munície. Úrady už v piatok zverejnili zábery dôkazového materiálu a fotografiu obvineného muža s rozostrenou tvárou. Svojím konaním mal údajne spôsobiť štátu ujmu vo výške takmer 40 miliónov dolárov. V prípade usvedčenia mu hrozí až 15 rokov väzenia. Tento nemenovaný zamestnanec ministerstva obrany podľa zistení prokuratúry uzavrel nevýhodný kontrakt na nákup munície.

Náklady na jej dovezenie cez sprostredkovateľskú firmu boli pritom o zhruba 30 percent vyššie, než by boli pri priamom nákupe od výrobcu. Dlhšie boli aj dodacie doby. Prokuratúra vykonala prehliadky v mužovej kancelárii aj mieste bydliska, počas ktorých sa podľa nej podarilo získať usvedčujúce dôkazy. Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje, zatiaľ čo ministerstvo podniká kroky v záujme vrátania zdefraudovaných prostriedkov. V septembri bol odvolaný minister obrany Olexij Reznikov, ktorý túto funkciu zastával takmer dva roky. Stalo sa tak po sérií korupčných a ďalších škandálov v rezorte obrany. Voči samotnému Reznikovovi však žiadne obvinenia vznesené neboli. Zintenzívnenie boja proti korupcií je jednou z kľúčových podmienok EÚ pre pokrok v prístupových rozhovoroch s Ukrajinou, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj zrealizoval už viacero protikorupčných kampaní.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila tri ruské stíhacie bombardéry Su-34

Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo na juhu krajiny zostreliť tri ruské stíhacie bombardéry typu Su-34. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk spresnil, že k zostreleniu ruských strojov došlo v piatok okolo poludnia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa tak stalo nad územím Chersonskej oblasti, ktorú čiastočne okupujú ruské sily. "Tento úspech ide na vrub nášho letectva a priameho zásahu Odeskej protilietadlovej raketovej brigády. Vďaka vám, chlapci," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. "Nech si je každý ruský pilot vedomý toho, že zasiahneme voči každému ruskému zabijakovi - žiaden z nich neunikne bez trestu," vyhlásil ukrajinský prezident. Kremeľ tvrdenia o zostrelení bombardérov nekomentoval. Telegramový kanál Fighterbomber blízky ruskému letectvu však písal o stratách, ktoré zrejme spôsobili ukrajinské systémy protivzdušnej obrany Patriot dodané Spojenými štátmi. 

Ruská volebná komisia odmietla promierovú prezidentskú kandidátku Duncovovú

Ruská Ústredná volebná komisia v sobotu odmietla zaregistrovať prezidentskú kandidatúru Jekateriny Duncovovej, ktorá propaguje víziu "mierového" a demokratického Ruska. Komisia zdôvodnila svoje zamietavé stanovisko údajnými "chybami v dokumentoch" potrebných pre zaregistrovanie kandidatúry, ktoré bývalá nezávislá novinárka a komunálna politička Duncovová odovzdala 20. decembra. Duncovová (40) chcela byť v marcových ruských prezidentských voľbách opozičnou vyzývateľkou dlhoročného šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Propaguje víziu "humánneho" a demokratického Ruska, ktoré bude "mierové, priateľské a ochotné spolupracovať s každým na princípe rešpektu". Komisia odmietla Duncovovej kandidatúru jednohlasne, uviedla šéfka komisie Ella Pamfilovová. Po zamietavom rozhodnutí nemôže začať ani získavať podpisy na podporu svojej kandidatúry. O prezidentský úrad sa chcela uchádzať ako nezávislá kandidátka. "Ste mladá žena, všetko máte pred sebou," povedala Pamfilovová Duncovovej pri oznámení rozhodnutia komisie. Podľa sobotňajšieho vyjadrenia Pamfilovovej o zaregistrovanie prezidentskej kandidatúry požiadalo už 29 uchádzačov. 

Komunistická strana nominovala svojho prezidentského kandidáta

Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF) nominovala Nikolaja Charitonova za svojho kandidáta do budúcoročných prezidentských volieb. Voľba prebehla na straníckom zjazde v Moskovskej oblasti. Charitonov (75) kandidoval za prezidenta v roku 2004, v súboji s prezidentom Vladimirom Putinom vtedy získal 13,8 percenta hlasov. "Charitonovovu kandidatúru podporila v tajnom hlasovaní drvivá väčšina účastníkov zjazdu," citovali ruské médiá predstaviteľa KPRF Alexandra Juščenka. Komunistická strana Ruskej federácie je druhou najsilnejšou stranou v ruskej Štátnej dume, od roku 1993 ju vedie Gennadij Zjuganov.

KPRF je na papieri opozičnou stranou, no v praxi podporuje vládnu stranu Jednotné Rusko, konštatuje AFP. Putin (71) svoju kandidatúru oznámil začiatkom decembra, v prípade víťazstva vo voľbách bude môcť zostať pri moci do roku 2030. Charitonov pracoval v sovietskej ére ako vedúci kolchozu na Sibíri. Neskôr sa stal členom Agrárnej strany, odnože komunistov. Na tohtotýždňovom straníckom zjazde ocenil sovietsku kolektivizáciu poľnohospodárstva ako "správnu reformu".

Ukrajinská armáda hlási odrazenie pokračujúcich ruských útokov na Avdijivku

Ukrajinským silám sa podarilo odraziť pokračujúce ruské útoky na mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Uviedol to v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády.  "Naši bojovníci udržujú obranu a spôsobujú okupantom značné straty," napísala ukrajinská armáda. Dodala, že pokusy ruskej armády o vytlačenie ukrajinských vojakov z pozícii na ľavom brehu Dnepra zlyhali. Ukrajinské vzdušné sily hlásili zostrelenie niekoľkých ruských dronov, ktoré útočili na juhoukrajinskú Odeskú oblasť. Ruské sily zvýšili úsilie o dobytie Avdijivky v októbri. V tomto priemyselnom meste v Doneckej oblasti žilo pred vojnou zhruba 30.000 obyvateľov, väčšina z nich však utiekla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy