Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ukrajina chce sprísniť tresty: Ak muži nebudú narukovať, hrozí im väzenie
Zdielať na

Ukrajina chce sprísniť tresty: Ak muži nebudú narukovať, hrozí im väzenie

SCHENGENSKÁ HRANICA / Prísnejšie tresty pre mužov, ktorí nechcú vstúpiť do armády. Mobilizácia na Ukrajine sa po novom bude týkať aj tých, ktorí utiekli do zahraničia. Navyše, ak sa nedostavia dobrovoľne, bude im hroziť nielen zhabanie auta či zmrazenie bankových účtov, ale aj väzenie.

Západné hranice Ukrajiny sa len za posledný týždeň pokúsilo nelegálne prekročiť vyše 120 mužov. Smerovali aj na Slovensko. Najnovšie zadržali 16 mužov, korí chceli prejsť na naše územie. Ďalší štyria chceli hliadku uistiť, že pre nich platí výnimka a nemusia narukovať. "Dvaja muži sa preukázali dokumentami o nespôsobilosti na vojenskú službu. Obsahovali jasné známky falšovania a majitelia dokladov navyše nevedeli ako, kde a kedy ich dostali," priblížila hovorkyňa Pohraničnej stráže Ukrajiny Elena Tračuk. 

Zákon by mal platiť pre každého

Ďalší hraničiarov presviedčal s dokladom o zdravotnom postihnutí a štvrtý Ukrajinec tvrdil, že je rodič, ktorý sám vychováva maloleté deti. Hliadku sa dokonca snažil podplatiť. Pre tieto a tisíce ďalších prípadov, kedy muži v odvodovom veku utekajú do zahraničia, chce Ukrajina sprísniť tresty a navrhuje dva nové zákony. Tie by mali uľahčiť povolávanie vojakov na front. Okrem iného plánujú znížiť vek záložníkov z 27 na 25 rokov a tiež znova preveriť mužov, ktorí boli doteraz pokladaní za nespôsobilých slúžiť v armáde.

Ukrajinci vo veku od 18 do 60 rokov by sa mali po novom zapísať do armádneho registra. Za neposkytnutie informácií v tomto registri budú tresty prísnejšie. Riešiť sa to nebude už len pokutou, ale aj trestom odňatia slobody. Výzvy na nástup do armády sa budú týkať aj tých mužov, ktorí už do zahraničia odišli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy