Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
FOTO: Toto je košické auto, ktorého EČV našli pri razii v Gaze
Zdielať na

FOTO: Toto je košické auto, ktorého EČV našli pri razii v Gaze

BRATISLAVA / Na sociálnej sieti štátu Izrael bolo zverejnené video zo skladu zbraní v Gaze. Na videu vidieť obrovské množstvo zbraní a granátov. Tie našli v detskej izbe, ktorá bola zrejme využívaná ako skrýša. Čo však nikto nečakal, vedľa zbraní je na videu vidieť aj EČV z Košíc. To, ako sa tam dostalo, nie je známe. Firma, pri ktorej sa stopa po aute stráca, ho totiž neprihlásila na úrade. Spoločnosť už pravdepodobne nie je aktívna, je možné, že zanikla. Na videu sme objavili až tri značky.

TV JOJ má k dispozícii fotografiu vozidla, ktorému malo EČV z Košíc patriť. Pomocou verejne dostupných databáz sa nám podarilo zistiť informácie o aute, ktorému značka patrí. Ide o Peugeot Partner z roku 2018 - úžitkové, no menšie vozidlo, ktoré znesie približne dve tony nákladu. "Využívajú to v Európe najmä podnikatelia, možno na prevoz menšieho tovaru alebo väčšieho počtu ľudí, povedzme že 5 pracovníkov niekam. Takže naozaj nejde o nejakú veľkú dodávku," priblížil Karol Gajdoš, motoristický novinár portálu Startstop.sk.

Trhová cena auta hneď po výrobe bola asi 19-tisíc eur. Tri roky ho vlastnila "lízingovka" Business Lease, najazdilo takmer 190-tisíc kilometrov, a to bez jedinej škodovej udalosti. V októbri 2021 prišiel predaj. Kúpila si ho iná spoločnosť, jej meno nám ale pôvodná firma neposkytla. Vieme len to, že zmluva nie je v centrálnom registri, a tak na druhej strane nebol štát. "Predmetné vozidlo sme predali 27. októbra 2021 slovenskej s.r.o. Vozidlo zostalo na pôvodnom evidenčnom čísle. Od celého prípadu sa striktne dištancujeme. V prípade potreby sme pripravení poskytnúť informácie príslušným vyšetrovacím orgánom," uviedla vo svojom stanovisku firma Business Lease. 

Auto nebolo po predaji prihlásené

Tam sa slovenská stopa stráca, 2. novembra 2021 bolo totiž auto odhlásené. Podľa informácií TV JOJ ho spoločnosť, ktorá vozidlo kúpila, neprihlásila na úrade. Tým pravdepodobne porušila zákon. "Nový držiteľ vozidla je povinný do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby vozidlo na seba zapísať na dopravnom inšpektoráte príslušnom podľa pobytu alebo sídla držiteľa," uvádza na svojom webe Ministerstvo vnútra SR. 

Odvtedy tak prakticky zmizlo z verejných údajov. Okamžite sa objavili rôzne teórie o tom, čo vlastne značka pri razii v základni Hamasu robila. Možné je aj to, že ju tam Izraelčania takpovediac "naaranžovali", generál Macko ale nepredpokladá, že by išlo o nejakú spravodajskú hru. "Slovensko nie je kľúčový hráč ani v konflikte na Blízkom východe, a preto nedáva žiadnu logiku, že by Izrael aranžoval nejaké väzby medzi Slovenskom a Hamasom, to by mu vážne nepomohlo," uviedol bezpečnostný expert generál Pavol Macko.

Otázne je, či sa vôbec evidenčné číslo do pásma Gazy dostalo aj s autom. Možné vysvetlenia sú v desiatkach - prinajlepšom si nejaký Palestínčan vzal domov ukradnutý suvenír zo Slovenska, prinajhoršom sa náš občan podieľal na akciách Hamasu. Experti varujú pred skorými závermi, vyzývajú na to, aby sme si jednoducho počkali na výsledok vyšetrovania. "Policajný zbor podozrenia z protiprávnej činnosti preveruje a zistenia vyhodnocuje. Bližšie informácie o druhu a povahe opatrení však nie je možné zverejniť," uviedla Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR.

O skutočnosť sa začala zaujímať SIS

Samotná značka by ale pre hnutie využitie jednoznačne mať mohla. Databáza uvádza, že pôvodné auto nebolo nikdy kradnuté. To znamená jednoduchšiu situáciu pri príchode do Európskej únie a Schengenského priestoru, vozidlo by colníci neevidovali ako problémové. Prípadného útoku sa ale v našej krajine obávať nemáme. "Vo všeobecnosti platí, že Slovensko je pre tieto teroristické skupiny a džihádistické skupiny skôr bezpečným útočiskom, než cieľovou krajinou na nejaký útok," priblížil Macko.

Televízia JOJ zistila, že auto kúpila firma z košického okresu. Malo by ísť o spoločnosť, ktorá už nie je príliš aktívna, či dokonca zanikla. O podobné prípady sa podľa našich informácií intenzívne zaujíma aj ministerstvo obrany, to na naše otázky neodpovedalo. "Vec neunikla spravodajskej pozornosti Slovenskej informačnej služby, k predmetu vašej otázky sa však nemôžeme bližšie verejne vyjadriť z dôvodu ochrany utajovaných skutočností," uviedla Slovenská informačná spoločnosť. 

Kontaktovali sme aj izraelskú ambasádu, na naše otázky neodpovedala. No a policajné prezídium nám síce prisľúbilo vyjadrenie, no dnes to nebude. "Pravdepodobne sa všetko od našich bezpečnostných zložiek ani nedozvieme, pretože základné modus operandi je, že sa tieto veci riešia neverejne," vysvetlil Macko. 

Na zázname je viacero značiek

Na zázname sú okrem košickej značky aj ďalšie dve. Jednu z nich vidieť iba ťažko, keďže je prekrytá práve tou, o ktorú sa zaujímame. Žlté evidenčné číslo cenzurovanej tabuľky môže byť podľa našich informácií izraelské, britské či dokonca české. To by potvrdilo teóriu o zhromažďovaní značiek, či rovno vozidiel, cudzích krajín. Tie by potom Hamas mohol použiť na prístup do oblasti Schengenu.

"So slovenskou ŠPZkou, ktorá patrí do Európskej únie by bolo jednoduchšie alebo menej nápadné preniknúť do európskej krajiny," priblížil Gajdoš. Zhromažďovanie rôznorodého vybavenia pri Hamase nie je nič nové. Podľa experta, ktorého sme oslovili, sú na videu zbrane ukrajinské, maďarské či dokonca ešte sovietske. 

Policajný zbor v rámci plnenia svojich zákonných úloh monitoruje aj aktivity, ktoré môžu predstavovať bezpečnostné riziko. Podozrenia z protiprávnej činnosti preveruje a zistenia vyhodnocuje. Bližšie informácie o druhu a povahe opatrení však nie je možné zverejniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy