Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Právnik rodičov Romana z Parchovian. Trestnú zodpovednosť vidím u žiakov aj pedagógov
Zdielať na

Právnik rodičov Romana z Parchovian. Trestnú zodpovednosť vidím u žiakov aj pedagógov

PARCHOVANY / Rodina z Parchovian, ktorá prišla o svojho 15-ročného syna pre jeho údajné dlhoročné šikanovanie zo strany spolužiakov, figuruje ako poškodená strana v prípade vyšetrovania tejto samovraždy. Roman skočil zo strechy školy. To, čo sa dialo predtým, si niektorí jeho spolužiaci nakrúcali na mobilné telefóny. Aby toho nebolo málo, zaznievali aj nadávky a výzvy, aby skočil. Právny zástupca rodiny Milan Kuzma vidí trestnoprávnu zodpovednosť na strane žiakov, pedagógov aj vedenia školy. Ako a či vôbec orgány vyšetrovania dokážu trestne stíhať šikanovanie, vysvetlil v exkluzívnom rozhovore pre JOJ24. Rozprával sa s ním reportér Rasťo Striško.

​Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do tohto prípadu ako právny zástupca poškodených?

Oslovila ma udalosť, ktorá sa stala. A k tomuto nešťastiu si myslím, že vôbec nemuselo dôjsť. Ale aj preto, lebo som bol oslovený zástupcom tejto rodiny. Otcom poškodeného a chcel som mu pomôcť. Všetci vieme, že prípravné konanie je neverejné a právne zastúpenie ako splnomocnenec poškodeného nie je podobné ani obhajcovi obvineného, čiže nemám oprávnenia, ktoré by som mohol mať. 

Nemáte vôbec prístup do vyšetrovacieho spisu?

Pokiaľ je spáchaný trestný čin, a nie je zistený konkrétny páchateľ, tak sa automaticky začína trestné stíhanie len vo veci. Ten dôvod toho, prečo som vstúpil do tejto kauzy je, že či vôbec sa tu nájde nejaký konkrétny vinník, ktorý môže byť stíhaný alebo odsúdený. 

Ku akým informáciám sa vy môžete dostať ako právny zástupca poškodených?

My máme možnosť podávať len trestné oznámenia, ktoré sú založené na relevantných informáciách, ktoré nemôžem zistiť zo spisu. Nechcem hádzať kolektívnu vinu na nikoho. Viem si predstaviť, že táto vec v takej malej dedine mala dopad na všetkých obyvateľov obce. Čo to s nimi urobí, a do akej miery budú chcieť vypovedať o nejakých okolnostiach, ktoré nie sú nikde dokladované a nie sú v žiadnych záznamoch. Je to len vecou aktívnej mravenčej práce vyšetrovateľa. Žiaľ, musí sa niečo stať, nejaké nešťastie, aby sa urobili nejaké veci, ktoré mali byť samozrejmé a vyžadované z pohľadu zákona. Musela sa stať takáto nešťastná vec, aby sa to prešetrilo. Ale do akej miery sa to podarí, sa neodvážim povedať. 

Viac sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy